Trøndelag og katt i båten

Tjeldbergodden

Etter en natt på svai må jeg innrømme at jeg var våken flere ganger denne natten enn tidligere, men vi hadde gjort jobben vår godt da vi ankret. Det var ingen avdrift.  

Vi våknet til en nydelig dag med sol og god temperatur. Vind var det lite av 1-2 ms. Det ble nok en dag for motor. Vi gikk på innsiden av Smøla og Hitra. Trondheimsleden. Vårt mål var øyen Magerøya. En tur som var beregnet til ca 5 timer. På veien gikk vi forbi flere «skoger» med vindmøller både på Smøla og Hitra. Vi har hatt og har gode diskusjoner og refleksjoner om  landbaserte vindmøller og må vel si at vi liker kystlandskapet best uten. 

Litt av hovedhuset på Magerøya

Vi passerte også forbi Tjeldbergodden i Aure kommune på Nordmøre hvor Equinor drifter Gassmottak, en metanolfabrikken, en luftgassfabrikk og et LNG anlegg.  

Vi var fremme på Magerøya kl 15.00 og fortøyde i bås. 

Dette står skrevet om øyen:

«Foruten rik natur, byr Magerøyas friluftsområder på en rekke historiske minnesmerker. Følg stiene opp til Magerøyhausen, og ned til kapellskaget hvor det er funnet spor etter gravrøyser fra vikingtida. Sjøfarende har til alle tider søkt ly rundt øya, men øya er kanskje best kjent for handelsstedet som hadde sin storhetstid på slutten av 1800-tallet.«

På land traff vi ansatte som holdt på å klargjøre stedet for åpning neste helg. Hyggelige ungdommer som driver stedet for kommunen. Vi tok en rundtur på øyen og traff på ørn og en flott flaggspett.

ØRN

Tilbake til hovedhuset fikk vi litt forfriskninger og en tur på et lite museumsbygg hvor stedets historie og hva som var bedrevet på stedet var utstilt og beskrevet. Da vi kom tilbake til båten fikk vi en overraskelse. Vi oppdaget den ikke med det samme, men der i sprayhood helt frem mot vinduet lunt og godt, lå en katt og sov. Den hadde vandret utover flytebryggen, ut uteliggeren og hoppet opp i båten og funnet seg vel tilrette. Katten het Sondre og vi løftet den forsiktig ned på på kaien og den vandret rolig inn til land. Vi forstod det slik at Sondre var en ivrig båtinspektør og at det var vanlig at den gikk ut og la seg til i fortøyde båter. Vi får se nøye etter i morgen slik at vi ikke får med oss en katt som blindpassasjer til Lofoten

Besøk av katten Sondre

 

 

Vi drøftet litt ruten for i morgen. Vi kommer til å gå til Austrått. Et spennende historisk sted.

Vi må få handlet inn mer matvarer og sjekket ut matvarebutikker på veien. Vi går innom kaien på Brekstad hvor butikkene ligger helt nede på kaien. Dette er ca 30 minutter fra Austrått.

Flotte turstier på øyen

 

På svai for første gang.

Fyr på vei mot Golma

Det er utrolig hyggelig at så mange følger oss på bloggen. En litt forsinket blogg. Skyldes mangel på strøm i går kveld, beklager.

I natt har vi for første gang lagt på svai i en rolig vik på øyen Golma like utenfor øya Tustna nord for Talgsjøen.( nord for Kristiansund) Turen fra Håholmen startet også denne dagen med frisk bris fra nord øst. Vel ute i åpent farvann heiste vi fulle seil og seilte av gårde i rundt 5 knop. Vi skulle også i dag skifte kurs rett mot vinden og da måtte seilene ned igjen. Flere har spurt oss hvorfor vi ikke krysser og fortsetter med seil. Vår vurdering går på lengden på de leggene vi kan seile. Blir disse for korte blir fremdriften for liten. Det har også vært uryddige farvann og litt mye vind som gjør at vi har foretrukket motor.  Forbi Averøya gjorde vi de samme vurderingene og brukte motor . 

Bassie på rorvakt

Vi har etter Bud kommet til steder vi ikke har vært tidligere. Våre elektroniske kart er gode og informasjon om havnene ligger på Havne Guiden som vi bruker flittig.  Dette gjør det oversiktelige og greit å finne fram når vi skal til en ny og ukjent havn.

Golma var en flott uthavn som gav god ly for nord østen som var vind retningen også denne natten. Ankeret kom ut på ca 8 m dybde og vi hadde ute rundt 20 m tung kjetting. Vel forankret ble det middag.  «Hot Dog» Det smaker alltid godt.  Frode fisket en torsk fra dekk. (ble stekt til kvelds). Fra båten så vi også hjort på land. 

På svai på Golma

Det som er utfordrende ved å ligge på svai er at vi ikke kan bruke strøm på samme måten som om vi er tilknyttet landstrøm. For oss betyr det at vi må ta av kjøleskapet og spare på bruken av lys.

Det vi må bruke strøm på er å starte opp dieselvarmer for å ha varme i båten når vi skal spise frokost.  Voltmeteret viste 12,6 V etter 3,5 time bruk .  Det betyr vel at AGM batteriene fra 2011 ikke er helt på topp. 

Etter nok en god frokost med Nitimen , bloggskriving og gjennomgang og innleggelse av dagens seilrute, var vi klar for en ny dag på sjøen.

Til Vikingland

Håholmen

BUD lørdag morgen.

Jeg våknet til nydelig vær. Lite vind og sol fra skyfri himmel. Frode var på dekk og Bassie laget frokost. I dag skal turen gå over Hustadvika. Vinden skulle øke litt på utover dagen og vi hadde beregnet en seilingsled på ca 3,5 time. 

Vi delte en god frokost og fylte vann før vi satte kursen utover kl 11.30. Vi ville gå langt ute for å unngå den krappe sjøen som er inne på rundt 30 m dybde. Vi seilte med forseil utover og gikk over til motor nå vi endret kurs og gikk med nordøsten rett i front. Det var vind mellom 8-10 ms og bra med sjø. 

Vi tok litt rømmegrøt til lunsj og var inne ved Håholmen kl 15.00 Ved ankomst til Håholmen hadde vi vind på over 10 ms inn akter. Det gjorde det til en utfordring å komme til kai. Vi bakset litt, men med hjelp fra folk på kaien fikk vi tilslutt båten trygt fortøyd. 

Vi klargjorde båten og tok oss en tur i land for å se på holmen og å ta noen bilder. Vi hadde bestilt bord i restauranten kl 18.00. Vi fikk nok engang oppleve sjarmen på disse. Små holmene som var fullt med små hus. Gamle væreier holmer som det var mange av langs kysten. Og som ildsjeler noen steder har utviklet.  Ragnar Thorseth morfar kjøpte holmen i 1889 og eventyreren har i nyere tid utviklet Håholmen til å formidle vikingtidens sjøferd. Bygningsmassen er tatt vare på og delvis gjenskapt, slik at Håholmen fremstår i dag som autentisk. Knarren (en type vikingskip) «Saga Siglar» ligger også på Håholmen. Ragnar Thorseth reiste rundt hele verden med dette skipet som dessverre forliste i Middelhavet i 1992. Det som var igjen av skipet er fraktet til Håholmen og vist frem der.

Vi fikk fiskesuppe og klippfisk til middag. Det smakte godt ! Etter middag fant vi en annen del av restauranten og slappet av og kom i samtale med noen lærere fra Kristiansund som var på tur til holmen.

Vi overværte solnedgangen og gikk tilbake i båten etter dette. Der ble det prat og blogg skriving. 

Solnedgang fra Håholmen

 

Til Ona og Bud i frisk bris !

 

Ut fra Finnøy var det god vind fra nord øst 9 ms. Jeg valgte en sikker rute med det utgangspunkt at vi skulle klare å få ut seil og seile oss ut av problemet om vi skulle få motorstans. Det var en Ona som var målet den formiddagen. Ona Fyr er en kjent bok av Ingebrigt Steen Jensen, men også fyret på øyen Ona. Ona fyr er et kystfyr som troner høyt på Onakalven. Kystfyrene er den første landkjenning for fartøy som kommer fra havet. Ona Fyr er er laget av støpejern og er ca 15 m høyt. Det ble bygget i 1867. Det ble automatisert i 1971.

Ona sett fra fyret

Det er trangt å komme inn til gjestehavnen i Ona og med mye vind og strøm var det litt utfordrende å komme på plass ved gjestebryggene innerst ved moloen. Vi kom oss på plass og starte turen på Ona med en tur i butikken/kafeen. Her fikk vi kjøpt sveler og kaffe. Vi fikk en god prat med butikkeieren som var flyttet til Ona fra Oppland. Ona er et nydelig sted med mange hus tett i tett. 

Restaurert hus på Husøy
På besøk hos Inge
I nøstet til Palmer

Vi gikk en tur til Husøya for å se om min tidligere kollega Inge var på plass i sitt sommerhus. Vi var svært heldige å treffe på Inge. Vi hadde en god prat og fikk omvisning i huset og i en løe som han og andre på Ona holdt på å restaurere. Vi fikk også en tur ned i den nye båthavnen og fikk se båten til Inge. En stor aluminiumsbåt som var beregnet for hav fiske. Han fortalte at han og sønnen fisket mye og at det var godt med fisk et stykke fra land. Han var også en ivrig kveitefisker Og hadde dratt opp en god del kveite.  Også på Husøya var det mange hus tett i tett. FInt restaurert og velholdt. Det var en opplevelse å komme til Ona.

Vi dro videre mot Bud etter ca 3 timer på Ona. Det ble en vindfull tur med vind opp mot liten kuling helt ute i havet. Vi gikk inn nord for Bjørnsund og kom inn bak moloen på Bud med vind på 12 ms rett inn på babord side Kl 17.00. Vi fortøyde greit på gjestebryggen og  gledet oss til å få middag på Bryggerestauranten. Det gikk ikke for den hadde åpent kun torsdag,lørdag og søndag. Det ble middag på MIX kiosken denne kvelden. 

Også på Bud har jeg en tidligere kollega fra sjøforsikring som jeg hadde sendt en melding til og fortalt at vi var innom Bud på vei mot Lofoten. Palmer kom ned til oss og hadde med seg en flott klippfisk i gave. Vi tok en kopp kaffe i båten før Palmer tok oss på en kjøretur og viste oss rundt på Hustadvika. Vi var innom nøstet til Palmer som han hadde restaurert og han viste oss hvor det store turistskipet holdt på å gå på land Etter å ha mistet motorkraft i stor sjø over Hustadvika. En flott tur i det fine landskapet. Vi lærte at dette området er det største landbruksområdet mellom Jæren og Trøndelag.

Etter kjøreturen ble kvelden tilbrakt i rolige omgivelser i båten med vinden ulende i masten. Vi håper på litt mindre vind i morgen. Da går turen over den beryktede HUSTADVIKA.

 Nydelige ONA Fyr

Fra Ålesund til Finnøy

Finnøy Havstuer
Hildre Brua
Til kai ved Finnøy Gjestehavn

Finnøy er en øy i Ålesund kommune selv om den ligger utenfor kysten på nordmøre. Den ligger langt ute i havet i nærheten av Ona. Dette skulle være vårt mål for dagen. En tur på ca 4 timer. Etter det fine været vi hadde i går var det litt skuffende å se at tåkeskyene hang over fjellene og temperaturen hadde sunket dramatisk. Det var også godt med vind der vi var fortøyd i Ålesund. Vi hadde sjekket vinden på hele turen utover mot FInnøy og det var litt variasjon i varslene. Fra 5 til 15 ms. Vinden skulle også komme rett mot oss på store deler av veien. Vi ringte til to redningsskøyter for å sjekke deres varsel, men de hadde ikke sjekket været og kunne ikke hjelpe oss. Vi stolte på Windy som oppgav vinden til å ligge rund 7 ms på det lengste strekket. Før vi forlot Ålesund fylte vi diesel. Vi hadde forbrukt ca 75 l på vår tur fra Bergen. 

Turen utover forbi Valderøya, Vigra og under den nye Hildre Brua gikk fint. Vinden lå rundt 5-7 ms. Vi måtte vente på et fiskefartøy på vei inn i den trange «gaten« som førte inn til broen. Broen hadde en høyde på 41 m. 

Det var disig og kaldt på turen. Sprayhooden tok av for mesteparten av motvinden, men det var godt når solen kom frem i det vi hadde fortøyd etter en smal inngang til gjestehavnen ved Finnøy Havstuer. 

Fiskekaker til middag og en liten tur i området før vi tok kveld. At Brann taper sin 6. kamp denne kvelden var trist. Nå satser jeg på seier på søndag.

I morgen tenker vi å ta en tur til ONA Fyr og kanskje også videre til BUD.

Solnedgang på Finnøy

Mye trim i Ålesund

Turen fra Fosnavåg
Vafler og kaffe
Utsikt fra Aksla 

 

Vi startet tidlig fra Fosnavåg. Vinden skulle øke utover dagen så det var viktig å komme  i gang tidlig. Vi gikk under broen mellom Runde og Remøy. Det var godt med sjø utover mot Runde. Vi måtte slå fra oss å se etter Lundefugl. Nå vi kom ut i åpen sjø etter Runde fikk vi sjø fra siden. Vi dro ut litt forseil som hjalp oss å stabilisere båten på vei fra Runde mot Godøya og Breisundet. Turen gikk fint og når vi kom i ly bak Godøya avtok sjøen og resten av turen inn til Ålesund var fin. Vi fortøyde litt inne i sundet og var  raskt på tur på Borgernes vei. En vei som går fra Ålesund sentrum rundt hele Aksla. Hadde regnet med en tur på rundt en time i lett terreng. Vi gikk i to timer og det ble hele 1 mil frisk gange Som ble avsluttet med trappene fra Aksla og ned i parken. Kan godt si at vi var rimelig kjørt.

Etter turen smakte det godt med spaghetti og kjøttdeig til middag.  Det ble også middagshvil for oss alle. Etter middagshvilen laget Frode vafler. Vafler og kaffe på dekk og deretter en 2 timers spasertur rundt i Ålesund. Nesten for mye trim på en dag. Tilbake i båten så vi en film som vi kan anbefale. «Green Book» !

Vi ser for oss at vi går videre i morgen. Målet da er Finnøy.

I Ålesund med Aksla i bakgrunnen

Over Stad til Fosnavåg

Broen går ut.
Leiligheter i Fosnavåg

Vi våknet til en vindstille dag. Det var opplett, men natten hadde gitt en del regn. En tidlig frokost og  handling  på Coop i Selje før vi satt kursen for Stad. Planen vår var å gå over Stad og til Fosnavåg. Det var rolige vindforhold utover mot Stad og over selve Stad var det rimelige grei vind men med litt gammel sjø. Vi fikk ut forseglet når vi snudde innover mot Fosnavåg Uten at det gav noe ekstra fart.  Vi gikk gjennom en litt trang passasje mellom Kvalsund  og Herøy og under en bro på 20 m. Innseilingen til selve Fosnavåg sentrum hadde også fått en bro som svingte over sundet. Da vi var på vei inn svingte broen ut og vi måtte bakke hardt for å stoppe opp. Gjestebryggene inne i sentrum var store og gode og vi fant en fin plass. Like etter at vi hadde fortøyd fikk vi besøk av en tidligere Nybø musikant, Hans Kristian. Et hyggelig besøk. Han var ikke vaksinert så vi holdt god avstand. Hans Kristian hjalp oss med å få tak i gass og ikke minst et lager som vi trengte til Vind turbinen. Det viste seg at det var to lagre i turbinen. Vi hadde fått tak i ett på Måløy og nå ett her i Fosnavåg med god hjelp fra Hans Kristian. Frode og Bassie demonterte vind turbinen og det ble et puslespill å få alt sammen igjen. Frode gjorde arbeidet med Bassie som god medhjelper og etter en lang arbeidsøkt var turbinen på plass igjen. Det gjenstår å se om den virker som den skal.

Fuglefjellet Runde sett fra kaien i Fosnavåg

Middag i dag var fiskeboller i hvit saus. NYDELIG. Det var mye mat og Ove tok restene som kveldsmat. Kvelden kom fort på og etter en tur rundt i Fosnavåg tok vi kvelds og en tidlig Kveld. Vi er spent på vinden i morgen. Det blir nok friskt innover Breisundet med over 10 ms med vind fra nord. En tur ut mot Runde hvor vi håper på å få se noen Lundefugler og for å gå gjennom Rundesundet hvor broen er 24 m. 

 

Klosteret på Selja – Selje

Godt fortøyd ved Klosterbryggen
Fra hulen over klosteret

Vi våknet til vått dekk, overskyet vær og ingen vind. Vi skulle til øyen Selja med klosteret. Det ble motor hele veien. Vi ville gå inn til kloster kaien på veien til Selje. Litt trangt og grunt å komme inn, men greit å fortøye ved kaien. Vi hadde en fin rundtur i ruinene etter det som engang har vært et stort klostersamfunn Det er imponerende fine murer og konstruksjoner og plassseringen av klosteret i første rekke til havet gir en spesiell ro over stedet. 

Bassie på vei opp til hulen

Etter turen rundt på klosterområdet var det tilbake til båten. Vi ble der for første gang direkte oppkalt over VHF av Klosterbåten som vill ha bryggen vi lå ved. Vi klarte å svare greit at vi var på vei ut.Vi kom raskt og greit ut av havnen og gled ut mot fjorden inn til Selje. Ved utgangen lå en liten båt og fisket. De hadde fått en del fisk. Det ble til at vi la oss til og fant frem fiskeutstyret. Det resulterte i god fiskesuppe til middag med pale, lyr og torsk. Nydelig ! 

Etter middag ble det en tur rundt i Selje og utover mot kirken og innover over Seljestranden. Etter turen havnet vi på en kafé og fikk sett kampen mellom Brann og Bodø-Glimt. Vi heier på Brann og håper at kampen mot Stabekk og Strømsgodset vil gå Brann sin vei. 

Kvelden ble avsluttet med film.

Seljestranden
St, Sunniva

Vi passerer HORNELEN

Hornelen
Måløy sentrum
Refvik Stranden

Vi dro fra Kalvåg med kurs for Måløy med 4 ms vind inn fra akter. Vi heiste seil og satt opp spribom og seilte på platt lens. Det var en grei øvelse og vi hadde bra fremdrift en liten stund før vinden endret retning. Vi tok ned spribommen og seilte på lens. Etterhvert fikk litt mer vind og var på det meste oppe i en fart på 7 knop. Vi seilte fra Kalvåg og inn til Hornelen. Her var det omtrent vindstille og vi benyttet muligheten til å få i oss litt middag. Bali gryte med kylling og ris smakte utmerket. Vi har fått mange oppfordringer fra Facebook venner om å ta turen opp på Hornelen. Det får bli på en annen tur. Vi forstår at dette hadde vært flott, men kanskje i tøffeste laget for noen av oss. 

Gjennom Skatestraumen og inn til Måløy gikk vi for motor. Vi fortøyde i gjestehavnen og fikk oss en tur i Måløy. Her ble vi så invitert på kaffe og kaker hos svogeren og svigerinnen til Frode som bor i en flott ny leilighet i Måløy sentrum. Etter kaffen kjørte han oss en tur på øyen så vi fikk se Refvik stranden og ikke minst Måløy sentrum sett fra de øverste nye funkisboligene som er bygget der. En flott tur. Etter turen viste vi frem båten og hadde en god prat om båtliv og livet på Måløy.

«Havets festbord»

Nydelige Valvika

 

Vi gikk fra Askrova ca 13.30 og var fremme i Kalvåg rundt kl 16.00. Turen gikk fint med ca 5 ms vind rett i mot. Det ble motor dette strekket også. Turen gikk gjennom litt grumsete farvann vest om Florø hvor det er flere grunner under 2 m som ikke er merket. Med god GPS og kartplotter fant vi trygg vei til målet. Vi fikk også testet AIS varsleren da vi var på kryssende kurs med et lasteskip. Vi fikk klare meldinger på kartet hvor skipet og kursen ble vist tydelig. Vi krysset foran med ca 900 m. 

Fra »Havets Festbord»

PÅ Kalvåg ble det ordnet plass til oss på bryggen foran Knutholmen. En fin plass ligge når du har planer om å besøke restauranten og smake på Havets festbord.

Vi koste oss med mye god mat fra havet og tok en tidlig kveld. I morgen går turen mot Måløy.