Peel – Isle og Man torsdag 30.06.

Borg fra Vikingtiden

 

Vikingskipet «Odin Raven» Seilt fra Trondheim i 1979
Flott viking statue

Det var en rolig morgen og etter frokost gikk vi som vanlig for å finne servicebygget og å få betalt havneleien. Etterpå en tur for å se oss om i Peel. Vi startet dagen på skipshandleren og fikk antiskli til å ha under et av våre tepper. Etter det ble det museum som viste historien til folket på øyen. Også vikingtiden var godt presentert. Rundturen i byen på et par timer endte på en pub med internett hvor vi fikk skrevet blogg og spist lunsj. Stekt fisk og poteter. Det smakte godt !!  Vi gikk videre til borgen, men der var stengt. Frode tok en tur rundt på utsiden av borgen og Bassie og jeg gikk tilbake mot båten. Kaffe og kake på en kafé og så lesing og avslapning ombord. 

På kvelden var Frode og jeg tilbake til puben med godt internett for å se Brann sin cupkamp mot Fredrikstad på iPaden. Det ble en god opplevelse. Brann vant 6-0. 

Vi ble sittende her litt utover kvelden og var tilbake i båten rundt kl 21.30

Planen nå er å bli her og gå videre lørdag. Vi skulle gjerne vært her også lørdag, men søndag snur vinden til nordvest og da blir det motor mot Belfast. Lørdag har vi fin seilvind som vi vil utnytte. Vi går fra Peel rundt kl 12,00 dade åpner slusen. Vi beregner ca 9 timer til Bangor Marina som ligger utenfor Belfast. 

 

Nydelig veteranbil på tur på øyen
Vikinger hjelper hverandre !

Girvan – Peel Isle of Man

Her lå vi «stuck in the middle» av kaien ut av Girvan

Denne turen ble planlagt godt. Vi lå en dag i Girvan i påvente av mindre vind.  Vinden torsdag 28. var oppe i 19 ms og det var ikke mulig å gå ut. Onsdag løyet det og tidevannet gjennom North Channel var beregnet å gå vår vei fra ca kl 09.00. Vi var oppe før kl 06.00 gikk ut av båsen og ut i kanalen mot fjorden. Jeg merket at båten stoppet opp etter et lite stykke.Vi hadde gått på mudder i kanalen ut. Jeg bakket ut av  muddenes og gikk litt nærmere fiskebåtene som var fortøyd ved kaien og alt virket til å gå fint med ca 50 m igjen av kanalen stoppet det opp igjen, Her var det ikke mulig å komme løs . Vi ringte Harbour Master og informerte om at vi var «stuck in the middle» av kanlen og at ingen båter hadde mulig til gå ut eller inn. Her ble vi liggende i ca 2 timer i vente på at vannet skulle stige. En merkelig opplevelse, men ikke noe dramatisk og kun mudder. Båten vår er 2 m dyp og dybdemåler opplyste 3,8 m. Mudder gir dårlige reflekser til dybdemåler og lyger på dybden. Etter to timer kom vi endelig ut og kunne starte på den lange ferden til Peel.  Vi mistet noen av fordelen med strøm i rett retning i sundet mellom Nord Irland og Skottland. Vi går vanligvis i 7,5 knop (SOG)med motor. I en periode var vi nede i 4 knop. En motstrøm på ca 3 knop. 

Vi hadde også i dag ingen gode seilforhold. Vinden kom rett forfra helt til vi nærmet oss Peel. Vi gikk med motor i hele 13 timer og i en time med kun forseil. Været hadde vært fint med sol hele veien og vinden varierte fra 7 til 4 ms. Det var humpete sjø og vi bestemte at vi ikke skulle prøve å lage middag på veien. Vi laget oss brød mat og  Bassi laget «middag» . Hver sin skive med god norsk røkelaks. 

Innseiling til Peel

Inn til Peel er det kun åpent 2 timer før høyvann og 2 timer etter høyvann. I dag åpnet de slusen kl 22.30. Vi gikk derfor med sterkt redusert fart de siste tre timene for å komme inn til Peel omtrent når de skulle åpne opp. Hadde vært i kontakt med Harbour Master i Peel på telefon og snakket med dem igjen over VHF og ble gitt klarsignal for å gå inn i kanalen som førte inn i den innerste marinaen. De førte oss til rett bryggeplass over VHF og vi var fortøyd ca kl 22.45.

En meget lang og tøff dag var over. Vi var godt fornøyd og satt en stund og pratet om turen og opplevelsene på veien. Alle kommenterte hvor lite trafikk av båter det hadde vært i løpet av dagen.  Vi så frem til en god natt søvne og morgendagen hvor vi skulle bli litt mer kjent i Peel Og øyen som var under norsk herredømme i rundt 400 år fra 850 til 1266. Borgen ved innseilingen er en borg fra vikingtiden.

Vi  går rolig mot Peel i en fin solnedgang
Solnedgang like før Peel

 

Largs -Girvan

Moderne vikinger !

 

Nydelig Kongepuddel i marinaen 

Lørdag var vi oppe tidlig og etter frokost gikk vi kyststien innover mot Largs. Turen tok ca 45 minutter. Vikingmuseet var hovedmålet. Der var guidede rundturer og vår tur startet kl 12.30. Vi gikk rundt i Largs hvor vi også fikk oss noe lett mat på en italiensk restaurant i påvente av at rundturen skulle starte.

Omvisningen på museet var interessant og hadde fokus på vikingenes liv og ikke minst på husene de bodde i. Det var også en gjennomgang av noen av de norøne gudene. Etter en times rundtur var vi innom en pub før det ble handlet matvarer med tilbake til båten. Været var nå bra og vi fikk vasket klær i servicebygget. Vi satt ute på restauranten når vi ventet på at disse skulle bli ferdig.  Her kom vi i snakk med et par fra Edinburgh som hadde båt i marinaen og som brukte denne som hytte hver helg. De hadde en nydelig kongepuddel som var svært så tillitsfull. Det hadde vært vanskelig å få reservert bord på restauranten for middag, men dette ble ordnet og vi fikk oss en godt måltid.

Vi var tidlig til køys og hadde avtalt at vi skulle ta bussen til Glasgow søndag morgen kl 09.50. Dette var en tur på ca 1,5 time langs kysten. Været søndag startet med regn så vi tok taxi inn til buss stoppet i Largs. Vi var tidlig ute og fikk oss en kopp kaffe før bussen skulle gå. 

 

 

Dagen i Glasgow gikk med til sightseeing i buss. Vi fikk en tur på 1,5 time med god guiding. Glasgow er blant de 3-4 største byene i Storbritannia. En hyggelig by med en stolt historie. Vi spiste lunsj på en av de eldste pubene i byen. Som storby var sentrum fult av butikker og kjeder som vi hadde hadde sett mange ganger før. Vi bestemte oss å ta toget tilbake til båten ca kl 15.30. Vi var tilbake i Largs og innom en pub før det ble kveld i båten. Mandag skulle vi reparere en ankerkurv og fylle diesel før vi startet mot Girvan.

 

Mandag var vi ferdig til å dra avgårde i 10 tiden. Det regnet mye men vinden hadde løyet så turen utover fjorden startet med tak over cockpit. Etter ca 1,5 time stoppet regnet og vi var kommet ut i fjorden og vinden hadde blitt så pass at vi kunne seile. Vi tok opp seil og seilte i vel 1,5 time. Det var meldt at vinden skulle snu og avta. Vi tok inn forseil når farten falt under 3 knop og motorseilte inn mot Girvan. Vi hadde truffet med tidevannet og hadde god fart ca 8 knop Inn mot ny havn. Vi hadde kontakt med havnen over telefon og fikk anvist bryggeplass. Det var også en mann fra havnevesenet og tok imot oss da vi kom inn i havnen.  Vi kom greit inn akkurat på grensen på når det var anbefalt innseiling pga  tidevannet. Vi kom greit på plass og det ble laget steikt fisk til middag. Etter middagen var det tur i Girvan. En liten landsby som i utgangpunktet var en fiskerlandsby, men som nå satser mest på turisme. Det bor ca 6.500 mennesker i byen, men folketallet er synkende.

Planen videre er å bli her på tirsdag pga av sterk vind og så gå videre mot Isle og Man på onsdag. Vinden skal løye utover onsdagen og vi håper på å treffe tidevanns strømmene i North Chanel sundet mellom Skottland og Nord Irland. Her kan strømmen komme opp imot 5 knop. Det er mye vann som skal inn og ut av Irskesjøen. Planen er å starte så tidlig at vi har noen timer med medstrøm  før vi må belage oss på å få strømmen imot oss. Det skal heldigvis være rimelig rolige vindforhold og vi regner med å bruke ca 14 timer til Peel.  Vi vil beregne det slik at vi ankommer på et tidspunkt da vi får komme inn i den lukkede havnen Havnen åpner to timer før høyvann og lukkes 2 timer etter høyvann. 

Aisla Craig en klippeøy i Forth of Clyde
Nydelig og mektig mat på Glasgows eldste pub

 

 

Farvel til Largs Marina
Marinaen i Girvan

Oban – Crinan – Ardrishaig – Largs

Ruten fra Oban til Crinan
Tåke og yr i fjorden mot Crinan

 

Bassenget etter SEA Loch Crinan

 

 I dag skal vi inn i Skottlands vakreste kanal. Crinan Canal. Det en kortere og smalere kanal enn Caledonian.Vi har bestilt plass til ca kl 13.00 og har ca 4 timer å gå for motor. 
Været er disig og det ligger tåke i fjorden. Det blåser også i dag rett inn den retningen vi skal gå så det blir motor på veien til Crinan. Vi ble liggende i en halv time å vente på å komme inn kanalen, Det var en båt som var på vei ned som brukte land tid. Vel inne i første sluse kom vi inn et basseng hvor vi la oss til for natten.  Vi laget Kylling og ris i sursøt saus til middag. 

Han til høyre Bassi

 

Ettermiddagstur gikk langs kanalen og opp til de sjarmerende hotellet. Her kom vi i snakk med et Ektepar fra Sveits som hadde leiet en seilbåt for noen ukers ferie i Skottland. Vi tok tidlig kveld for å være klar som første båt opp slusen den 23. 

 

Første dag på Kanalen

 

Loch Ceeper Cairnbaan

 

Sveitsisk kanal venn

Vi kom tidlig i gang og var i slusen ca 08.30. Det var utrolig fasinerende å gå med seilbåt på den trange kanalen hvor måtte passe på at masten og vantene ikke tok borti trærne. Det var heldigvis omtrent vindstille, noe som er en stor fordel når en skal ut og inn av sluser. Vi passerte en bro, som ble åpnet da vi kom og gikk i en kanaltrapp med 5 sluser. Slusene måtte vi som var i slusen operere selv. Vi ble sluset sammen med ekteparet fra Sveits som vi traff på hotellet kvelden før. For oss var Frode i land og gjorde den tunge jobben med å åpne og lukke slusene. For sveitserne var det kona som gjorde den tøffe jobben, mens han som jeg jeg sikret at båten ble styrt fint inn i neste sluse. Vel gjennom disse slusene var det et lite stykke å gå før vi sluset oss ned 4 sluser. Vi var kommet til Cairnbaan. Klokken var blitt 15.00 og vi fant en fin flytebrygge som vi la oss til med. Plassen hadde også dusj som vi alle fikk benyttet. Her var det et greit hotell som vi kunne ta middag på til kvelden og feire St.Hans. 

Vi startet tidlig neste dag den 24.  Vinden hadde økt på til 6 ms og det var litt mer krevende å manøvrere båten på dentrange kanalen. vi passert en bro og og en sluse før de to siste slusene tok oss ned bassenget før sjøen. Her skulle det åpnes en bro for så å gå inn i siste slusen før  vi igjen var på sjøen. 

Ruten til LARGS
Utrolig mange båter

Vel gjennom Crinan Canal var vi på vei utover Loch Fyne mot Largs. Det var en lang og bred fjord og det blåste rundt 6 ms. Vinden kom rett forfra. Vi heiste storseil med første rev og prøvde oss på å seile. Det ble for lite løft for hvert legg så vi besluttet å ta ned igjen seilet og gå for motor utover. Vinden økte på og var oppe i 9 ms med 13 ms i kastene. Da vi rundet Isand of Bute og tok siste stykke inn mot Largs hadde vi vind på opp mot 9 ms i nn fra akter. Vi hadde snakket med Largs Marina på telefon og fått oppgitt at vi skulle ligge på brygge N og på plass nr 38. Vi fant brygge N og la oss til på nærmeste uterigger og gikk for å se nærmere på båsen vi skulle inn i. Det lå en båt på babord uterigger og vi skulle inn på styrbord. Det var greit med plass, men mye vind å ta hensyn til. Vi må innrømme at vi har hatt våre utfordringer i å legge til med vinden fra  lo. Vi fikk de samme utfordringen nå også , men med god kommunikasjon og varselrop klarte vi å komme oss inn uten å være for nær båten på babord side. En mast rett i front unngikk vi så vidt å hekte baugankeret i.  Vi klarte brasene og var på plass kl 16.00. Ove gikk inn til Marina Kontoret  for å betale og få info om det praktiske. Dørkoder, toalett ,dusj og vaske faciliteter. Vi sjekket også om det var bord å få på restauranten, men der var det fullt. Vi bestemte oss for å ta en tur inn til Largs og spise der.  Etter litt avslapping i båten til «brodermusikk» (vi anbefaler denne til alle våre lesere) 

Anbefales SPOTIFY 

Vi dro innover i sekstiden og fikk god mat på puben George. Vi hadde hatt en lang dag i hompete sjø og tok kveld i båten rundt kl 21.30.

Været de neste dagene er variert, men med mye vind. I første omgang blir vi her til mandag 27. Om nødvendig pga av vinden også noen dager ekstra. Lørdagen skulle brukes til besøk på Viking museet i Largs

Ut av Caledonian Canal og videre til Oban

Utover fjorden Linnhe fra Fort William.
På tur i Oban
Mc Craighs Tower
Katedralen i Oban
Frode og Ove i Mc Caigs Tower 

Slusene åpnet kl 08.30 og vi var klar til slusing ned 8 sluser og forbi 2 svingbroer. Våren ble sluset ned sammen med Jersey fra Kristiansand. Vi gikk videre til Corpach Seloch og it i fjorden Linnhe. Tidevannet (strømmen) var mot oss første halvtimen og etter det gikk vi med tidevannet utover fjorden I ca 7 knop. Vinden økte på og da vi nærmet oss Oban hadde vi 13 ms i kastene (liten kuling). Vi gikk inn til den nye gjestehavnen for transitt båter ved North Pier og la oss til long side.  Litt utfordrende da vi fikk den kraftige vinden fra siden. Vi kom greit inn til bryggen og fikk festet et tau og tok slitet det var med å dra oss på plass. Vi var inne ca kl 15.00. Bassi og Ove hadde en rolig rusletur i Oban og fikk kontakt med Harbour master og betalte vår havneleie. Vi bestemte oss etterhvert å bli her også tirsdag for så å gå videre til Crinan Canal på onsdag. Pga av kraftige strømmer er det viktig å holde rede på flo og fjære her borte. Med flo går strømmen inn gjennom fjorden og når det fjører går strømmen utover. Vi har funnet gode apper som hjelper oss å hode rede på dette sammen med «Tide Atlas» som vi fikk av vår seiler venn i Fort Augustus.  Frode var ikke helt i form på ettermiddagen Men kom seg utover kvelden. Etter en liten tur på byen hvor det var utrolig mange folk ute tok vi en tidlig kveld.

Tirsdag våknet vi til litt dis og ingen vind. Vi hadde som vanlig en god og rolig frokost og Ove tok en tur til Harbour Office for å betale for enda en dag og å få en god dusj. Frode vasket og støvsuge båten og vi var etterhvert klar for en tur i Oban. 

Vi gikk langs Esplanadaen og var innom katedralen og et gammelt slott på veien før turen gikk til en høyde over Oban hvor Mc Caigs Tower er plassert.  Dette var bygget av Mc Caig, filantrop og finansmann, mellom 1897 og 1902. Intensjonen var å reise et familie monument og sørge for arbeid for de lokale stein arbeidere i vintermånedene.   Han var inspirert av Colosseum i Roma.

Vi gikk totalt  ca 10000 skritt og tok lunsj på en restaurant i sentrum. Ove bestemte seg for å klippe seg og gikk til en barber mens Bassi og Frode ventet på «Oban Inn»

Før

 

 

Det ble litt latter da Ove viste etter hårklippen, men tilbakemeldingen på den nye frisyren var god. Vi satt en stund på «Oban Inn» Temperaturen var steget og vi kunne nå sitte ute med 22 grader.  En utvikling i været vi ikke hadde ventet oss.  Kan vel si at det var en herlig smak av sommer.

 

 

 

 

Etter «Oban Inn» handlet vi matvarer på tesco og gikk så tilbake i båten med varene for å slappe litt av før kvelden. Vi spiser ute i kveld og håper på en god fiske middag. Oban er fiske hovedstaden i Skottland. 

 

 

Caledonian Canal dag 5 og 6 i Banevie. Tur til BEN NAVIS

Utsikt fra båten i Fort Augustus. St Benedicte Abbey. Kloster frem til 1998. Ikke bare gode historier å lese om dette stedet som også var en katolsk gutteskole frem til 1993. Nå er det ombygget til leiligheter.
Slusing i Fort Augustus
Kanal kø mot Laggan Lochs
Kanalbåt restaurant. Hund som tar imot oss.

Etter tidlig frokost var vi klar for en ny dag. Vi fikk en god prat med nabobåten fra Wales som hadde planer om å gå til Vestlandet. Vi utvekslet erfaringer og havner og steder de burde oppsøke. Vi fikk et tidestrømsatlas som vi kunne bruke på vestsiden av Skotland.  Vi ble slust opp fra Fort Augustt sammen med en leiebåt. Det ble en grei slusing. Været var overskyet med litt regn. Vi passerte en del svingbroer og sluser på veien frem til Loch Laggan hvor vi etter ca 4 timer la oss til for kvelden. Det var greit å stoppe før slusen da det var mye vind og sjø på nedsiden. Her besøkte vi en flytende restaurant og fikk oss pølse og chips. Vi traff også båten fra Kristiansand som hadde gått forbi oss i Fort Augustus. Vi hadde håpet på landstrøm her (var oppgitt) , men fikk opplyst at det ikke virket. 

 

Dagen etter den 17. juni gikk vi tidlig i slusen og kom ned på innsjøen Loch Lochy. Været var ufyselig med mye regn og vind opp mot liten kuling rett i mot. Vi var godt kledd og stod ute i regnværet. Etterhvert sluttet det å regne og vi kom oss frem til neste sluse og svingbro som heldigvis lå i le for den verste vinden. Vi var fremme i Banavie etter ca 4 timer gange. Her fikk vi etterhvert plass slik at vi kunne hete strøm fra vaskerommet som lå like ved der vi lå til. Det var fint å få i gang avfukteren og kjenne at det tørket opp. Vi spiste fiskekaker til middag i tre tiden og slappet av med kortspill, gitarspill før vi tok en tur på den lokale puben. Her traff vi flere som hadde vært i Bergen og hadde gode samtaler før vi avsluttet med middag og var hjemme rundt kl 22.00.  Før vi tok kveld hørte vi etter anbefaling fra Bassi gjennom en CD av Highwaymen. God musikk og mange gode minner rundt de forskjellige låtene. I dag har vi spasert inn til Fort Willian fra kanalen. Dette tok oss ca 45 minutter. Vi var innom et museum og gikk  gjennom «Highstreet» stedets gå gate og valgte en lokal pub for vår lunsj. Fish and chips på Bassi og Frode og pølser og potetstappe på meg (Herlig). Vi handlet marvarer før vi tok taxi tilbake til båten  rundt kl 15.00. Her satt visdommen en overgang fra engelsk plug til norsk støpsel. Etter det slappet vi av skrev blogg og gjorde klar for middag kl 18.30 hvor vi slappet av  og skal ha 

På plass i Banavie. Klar for Neptun Staircase (8 Sluser som går i ett)

BEN NAVIS 

Søndag var planen at vi ville prøve oss på Ben Navis. Det var ingen høye ambisjoner om at vi alle ville komme oss opp. Vi var enig om at det ikke var noen skam å snu. Dette er det høyeste fjellet i Storbritannia på hele 1344 m. Taxi fikk vi tak i ved hjelp av resepsjonen i Hotellet like ved kanalen og var på plass ved Ben Navis Inn kl 09.50 og startet på oppturen. Det var en tøff tur og vi strevde oss avgårde. Vi ble etterhvert enig om at den enkelte måtte følge sitt eget tempo. Vi strevde oss avgårde og alle klarte å komme seg opp. Det var tåke og dis på toppen så vi fikk ikke mye utsikt derfra. Turen ned igjen var svært krevende og alle opplevde den lenger enn vi husket fra oppturen. Vi kom ned på forskjellig tidspunkt og ventet på hverandre på Ben Navis inn. Det hadde vært en vel tøff tur for oss alle. Vi feiret bragden med en god middag på Hotellet ved kanalen. 

Ben Navis
Slik startet stien oppover Vi gikk over 22 km opp og ned.
På toppen av Ben Navis
På toppen av Ben Navis
Slott på vei til Fort Willian
Torget i Fort William
Den nydelige bilen venter på brudeparet

Caledonian Canal dag 3 og 4 i Fort Augustus

Langs Loch Ness
Tursti 

Vi fikk noen gode tips om turløyper på puben i går kveld. Etter frokost var vi i gang. Det var mange høyder vi kunne gå opp på. vi fant stien og vandret først litt langs Loch Ness for så å svinge oppover åssiden. Vi hadde en fantastisk tur med Frode som pådriver for å komme lengst mulig opp i høyden. Vi brukte ca 2,5 time og gikk rundt 12000 skritt. Vi var vel fornøyd med oss selv. På vei tilbake til lunsj i båten var vi en tur innom vår lokale pub. Tilbake i båten ble det blomkålsuppe med kjøttboller og pariserloff  til lunsj. 

Frode på toppen ??

Vi slappet av i båten, så dagsrevyen og leste til litt ut på kvelden. Vi hadde også en lang hyggelig og lærerik prat med eier av seilbåten som lå bak oss. Han var fra Wales og hadde mange års seilererfaring fra de områdene vi skal inn i etter kanalen. Vi fikk også en Tidevannstabell av han og ikke minst innføring i hvordan denne kunne benyttes. 

Litt ut på kvelden ble det en tur på China restauranten i Fort Augustus for et litt lettere måltid.  

Vi tok tidlig kveld som alltid og var klar for en tidlig slusing i morgen tidlig.

 

 

 

 

PÅ den toppen var vi !!
Utsikt til Fort Augustus

Caledonian Canal Dag 2

 

Ut på Loch Ness 
URQUHART CASTLE
Vel fremme i Fort Augustus.

Dag to den 14. juni startet med slusing og noe kanal kjøring før vi skulle ut for å finne Sjøormen på Loch Ness. Vi hadde en grei tur over innsjøen. Vinden var oppe i 7 ms rett forfra så det ble motring hele veien. På veien svingte vi innom Urquhart Castle. etter ca 4 timer kom vi til en nydelig liten landsby som heter Fort Augustus. Her bestemte vi oss for å bli til torsdag 16. Det første vi måtte gjøre var å kjøpe mat. Vi hadde  gått tom for pålegg, melk og brød. Det var et lite supermarked hvor vi fikk det vi trengte. Etter handlingen gikk vi en liten rekognoseringstur. Det var et svært hyggelig sted med fine parker og mye folk som skulle se på båtene som gikk  slusetrappene.

På kvelden gikk vi  på en lokal pub. Vi måtte vente i baren før vi fikk plass i restauranten. Her kom vi i snakk med flere hyggelige lokale innbyggere. Timen vi måtte vente gikk fort. Vi hadde tenkt å ta Heggis som er tradisjonell skotsk mat. Det ble som forrett og det var helt greit. 

Den lokale puben

Etter et godt måltid var vi tilbake i båten. Her fikk vi nok en gang besøk av leiebåt som var på vei inn i siden på oss. Vi var raskt ute og fikk styrt båten inn til kaien hvor det ikke var plass til dem før vi hadde flyttet på to båter. 

Det er helt utrolig at det går an å leie disse båtene uten noen som helst erfaring på håndtering av båten.

Vi var tidlig til køys. Neste dag var det planer om fjelltur.

 

 

 

 

Sjøormen var liten og hyggelig !

Caledonien Canal Dag 1

Første sluse Clachnaharry Loch
Foran første slusetrapp

Har ikke hatt strøm på PC og ikke landstrøm for lading derfor litt tid siden siste blogginnlegg.

Inne i kanalen

Mandag Kl 09.00 forhalte vi fra båsen vår i Inverness Marina og over til Diesel kaien i Marinaen. Vi fylte på 167 l Diesel noe som betyr at vi brukte ca 4 l pr time i de 42 timene vi brukte motoren på strekningen Norge Skottland. Det var også det vi hadde regnet oss frem til underveis. Vi hadde 93 l igjen på tanken da vi kom til Inverness Marina medregnet reservetankene på 60 l. Ut fra marinaen var det vind og strøm , men vi kom greit ut og kalte opp Clachnaharry Lock som er første sluse inn i kanalen. Vi hadde tid kl 11.00, men fikk beskjed om å komme inn direkte. Kom inn på styrbord side Var beskjeden vi fikk På VHF kanal 74.  Det blåste litt, men vår første sluse inntreden gikk greit. Lock keeperen stod på slusekanten og tok imot fortøyningstauene. Og vi ble sluset opp til neste nivå. Før vi kunne gå ut av slusen måtte en jernbanebro åpnes. Her startet første utfordring for dagen. Broen åpnet seg ikke pga en pumpefeil og vi måtte være med ned igjen i samme slusen. Vinden hadde nå øket ganske kraftig. Lock keeperen ville da ha oss lenger frem i slusen og dro oss så langt frem at akter fortøyning hoppet av på land og båtens akterende suste mot motsatt slusevegg. Med mye «hell» og dyktighet klarte vi å ungå å krasje, Jeg med trusterne og Frode ved å komme seg på land å ta imot. Det var dramatisk i noen sekunder, men endte godt. Nå blåste det godt og ble vi slust ned. Vel nede kom vår venn fra Kristiansand inn i slusen   Han var alene i båten og det ble kluss med å få kastet fortøyningene på land. Det gikk greit til slutt, men vi ble bedt om å gi fra oss en mann for å hjelpe til i neste sluse. Bassi gikk ombord og hjalp til. Nå var vi sluste opp og broen hadde åpnet seg og vi var på vei inn i neste sluse. Den gikk fint og Bassi kom ombord igjen. Vår venn skulle ligge i Seaport Marina og vente på sine damer fra Norge. Vi lå oss til ved en vente brygge foran en stor svingbare med mye trafikk. Her ble vi liggende i ca en time og jeg laget hot dog som vi fikk spiste for lock keeper kalte oss på VHF og ba oss gjøre oss klar for neste sluse. Med broen åpen gikk vi inn i en slusetrapp på 4 sluser. Her gikk Frode og Bassi på slusekanten og holdt i tauene for og akter gjennom hele trappen. En god ordning. 

Vel gjennom disse slusene var vi klar for en lengre strekning frem mot  slusen i DochGarroch. Her lå vi til for natten. Dramatikken var ikke over. Da vi var vel fortøyd kom en utleiebåter med uerfarne tyskere og skulle prøve å komme seg til kai. Det blåste bra og de hadde ikke kontroll over båten. De endte med at de gikk rett i vårt bauganker to ganger og ødela »rekkverket» på egen båt.  Vi fikk en liten skade i feste av ankeret, men ikke noe som hadde betydning.

Vi fikk hjulpet båten på plass og prøvde å gi noen tips om hvordan denne kunne gått bra. Usikker på om de fikk det med seg.

Et skoleskip kom også inn og la til foran oss. Det var ikke noe som skjedde på Docgarroc. Vi tok en liten rekognoseringstur på land. Vi traff på en seilbåt fra Canada ig eb fra Sverige. Vi  hadde hyggelige samtaler rundt seiling og langturer med dem. Etter turen ble i båten og tok en tidlig kveld.

Skoleskipet Royalist fra den Britiske Marinen

 

Over Nordsjøen

Regnbue i Nordsjøen
Plattform på god avstand
Kaldt
Nattseiling

Vi startet turen onsdag  kl 09.45. Første delen av turen var rolig med lite vind og mye motring. Første dagen ble det kun 3 timer seiling. Torsdagen ble bedre. Vi seilte i 12 timer med vind på 4 til 7 ms. Herlig !!  Kl 22.00 ble det vindstille igjen og  det ble motoren som hjalp oss fremover.  Den 10. Ble det seiling kun i noen timer da det kom en kraftig vindøkning opp mot 13 ms. Vi revet og seilte en del ,  men det er nok uvant for oss å seile med så mye vind og så store bølger, Etter hvert ble det motorseiling. Siste delen inn mot Inverness var vinden opp i 17 ms. Rett forfra og vi valgte motor som beste løsning. Vi var fremme i Inverness kl 16.00 engelsk tid  på fredag 10.06.

Marinaen lå heldigvis litt i le for vinden og vi kom oss greit inn på plassen vi hadde fått anvist i telefon med marinaen noen timer tidligere. Vel på plass startet jobben med imigration. Vi tok kontakt med nationalyachtline på telefon og fikk beskjed om at skjemaet vi hadde fylt ut skulle vært sendt inn før vi kom til Skottland. Det ble mye frem og tilbake og vi måtte ha besøk i båten fra Border Force for å godkjenne at vi kunne gå i land. Dagen vi kom fikk vi ikke forlate båten. Vi gikk til køys kl 21.00 og sov i 12 timer. Det hadde vært en slitsom og uvant tur over Nordsjøen med lite søvn.

Besøket fra Border Force under frokosten lørdag var hyggelig. Passene ble sjekket og en del spørsmål besvart og vi fikk godkjent opphold i Storbritania i 6 måneder. Nationalyachtline var ennå ikke på plass. De godtok ikke at vi sendte noe med mail og formatet på internet var heller ikke godkjent. Det hele endte med at vi sender skjemaet i posten. 

Lørdagen tok vi tur til sentrum og var der hele dagen. En tur med buss rundt i byen og fish and chips på en pub før vi endte opp på en pub som het Hootanny. Her var levende folkemusikk fra tidlig på dagen. Vi fikk oppleve to meget dyktige musikere. En på gitar og en på fele. Vi ble værende der til litt ut på kvelden og kom i prat med et hyggelige par fra Newcastle og en dame fra Kroatia. Vi avsluttet kvelden med Spagetti Carbonara på en Italiensk restaurant før vi gikk hjem. Vi gikk totalt 12000 skritt på lørdag. Vi tok kveld ca kl 23.00.

 

 

I løpet av natten fikk vi ny nabo. En båt fra Kristiansand. Han hadde fått motorstopp i innseilingen mot Inverness. (tom for diesel) Han var alene i båten,  men klarte med seil å komme nær land og kaste anker. Der fikk han fylt på diesel fra egne kanner og kom seg etterhvert på plass i marinaen. Heldigvis en erfaren seiler ! 

For vår del fylte vi på 60 l fra ekstra kannene før vi startet den siste del av innseilingen. Vi brukte ca 200 l diesel på turen over Nordsjøen og har  50 l igjen på tanken.  Vi fyller diesel i morgen før vi går til Caledonian Canal. Vi har plass for innseiling der ca kl 12.00 mandag.

Inverness Marina
Hyggelig selskap rundt bordet.