29.mai Kristiansand- Lillesand “Gjennom Blindleia for første gang”

Under broen til Justøya

Det går mot pinse og vi ville være tidlig på plass i Lillesand for å kunne velge kaiplass. Vi gikk fra Kristiansand kl 10.00 og var fremme i LIllesand kl 13.00. Det ble en fin tur. Ingen vind så det ble motor hele veien. De trange favannene vi måtte gjennom var vakre og igjen fikk vi se en meget fin bebyggelse ned mot sjøen. Vi så kun velstelte eiendommer, noen store og noen mindre, men alle like godt velholdt. Jeg liker spesielt godt symetrien på de gamle sørlandshusene. De er rett og slett vakre om en kan si det om hus.  På denne turen skulle vi også under en 19 m bro. Broen ut til Justøya. Det gikk nok en gang fint og vi er vel nå veteraner i å gå under broer på 19.m. 

Utsikt mot torget i Lillesand

I Lillesand var det ikke kommet mange båter og vi kunne velge den plassen vi helst ønsket. Vi fikk i oss middag. I dag ble det blomkålsuppe. Midt under middagen så vi en som forhalte båten sin alene og med tau langs bryggen utenfor oss. Han trengte hjelp. Frode trådte til og etter hvert var vi alle engasjert om å hjelpe mannen på plass på bryggen like bak oss. Det viste seg at han hadde problem med gir og gass overføringen til påhengsmotoren på båten han nettopp hadde kjøpt. Han var på vei fra Søgne til Oslo. En hyggelig mann som hadde kjøpt en liten billig seilbåt. Han hadde hatt stor båt på 40 fot tidligere. Samme merke som  S/Y Våren, Beneteau. Han hadde ringt etter reparatør og regnet med at det skulle være greit å få det reparert.

Etter middag var vi i butikken og kjøpte reker. I kveld blir det reker og vi har invitert mannen vi hjalp tidligere. Han måtte ta natten her i Lillesand pga. av reparasjonen.

Kristiansand i to dager med vedlikehold av båten

Vi hadde to ting vi skulle få utført i Kristiansand. Vi skulle kjøpe nytt fjernsyn og vi skulle overhale vindgeneratoren. Første dag fikk vi låne bilen til Erling og kjørte til Sørlandssenteret. Her var påde Power,Elkjøp og Maritime. Vi sjekket prisene og merkene og gikk for et smart TV med dvd spiller. Grei pris og litt større en den vi hadde fra før. Etter Sørlandssenteret var vi invitert på kaffe og kake hos Erling og Nina. Det ble et langt og koselig kaffebesøk som ble avrundet med omvisning i en meget velholdt og variert hage. 

Pussing og rengjøring av vindgeneratoren
Sibiff på fiskerestaurant

Andre dag ble vindgeneratoren demontert og tatt fra hverandre og båten vasket utvendig. Det var mye korrosjon inne i møllen og vi reingjorde så godt det lot seg gjøre. Etter at den var reingjort og skrudd sammen igjen fikk den et strøk med maling og montert opp igjen på båten. Det var et krevende arbeid og Frode måtte inn i et hulrom helt bak i båten med adgang gjennom en luke i Bassie sin lugar. Luken var i minste laget, men på ett eller annet vis kom han seg både inn og ut 2 ganger. Vi brukte omtrent hele dagen på denne oppgaven. Det vi må konkludere med etter at dette arbeidet var gjort er at  generatorene ikke leverer strøm. Neste skritt må være å skaffe en ny. Eventuelt kombinert med solselle panel. Denne dagen ble det middag på en fiskerastaurant. Seibiffen som vi alle valgte smakt utmerket.

Vi hadde ellers to hyggelige kvelder i båten med serien “Havets Katedral” Ikke de beste skuespillerprestasjonene vi har sett, men historien er god.

26.mai Fra Mandal til Kristiansand

Vi våknet til tett tåke utenfor Mandal. Inne i byen var det OK , men ut der vi skulle gå mot Kristiansand var det tett.  Vi var enig om å ikke bevege oss fra kaien før tåken var lettet.  Vi hadde behov for noen skruer og gikk en tur til Tools etter frokost. Vi fikk det vi lette etter. Vi fikk også tilbud på en lasermåler, men den mente jeg var for dyr. På veien tilbake var vi innom Claes Ohlson  og kjøpte en rimeligere lasermåler. Vi ønsket å måle båtens høyde fra vann og til mastetopp på en helt nøyaktig måte. Det viste seg at den rimelig modellen ikke hadde sterkt nok laserlys til at vi klarte denne oppgaven og jeg leverte måleren tilbake til Claes Ohlson og fikk pengene tilbake. Etter dette gikk vi en tur ut til Sjøsanden for å se hvordan tåken utviklet seg. Etter en god rundtur var vi tilbake i båten. Frode hadde kjøpt varme fiskekaker på fiskeri utsalget like ved båthavnen og ble en god lunsj på dekk. Tåken var nå så og si borte og vi bestemte oss for å komme oss videre mot Kristiansand. Båten som lå foran oss hadde startet opp ganske tidlig. Den kom imidlertid tilbake slept av en arbeidsbåt. Motoren hadde stoppet på vei ut av Mandal. Vi hadde prat om hva som kunne være galt og vår diagnose var at det måtte være skit i dieseltilførselen. Han hadde hatt samme problem dagen før etter at han hadde vært i skikkelig ruskevær ute ved Ryvingen Fyr. Tror han klarte å finne ut av problemet og renset opp og skiftet dieselfilter.

Skjærnøysundbrua. 19 m seilingshøyde

Avgang fra Mandal ble kl.13.00. Vi hadde i dag lagt opp en rute som skulle gå innaskjærs mot Kristiansand. Vi gikk under Skjærøysundbrua (19 m) og var også innom Ny Hellesund på veien. Opplevelsen av å gå under en bro på 19 meter med mast som raget 18 m over havoverflaten var spesiell. Jeg så ned og ventet på at deler fra mastetoppen skulle komme ned, men ingenting skjedde. Vi hadde gått under uten å være borti broen. Vi gikk også greit unde en høyspent ledning som kom like etter broen.  Vi hadde gått under den laveste bro høyden siden jeg fikk båten i 2015. Tidligere var det laveste 22 m.  

Bilde fra Ny Hellesund

Området  vi nå gikk gjennom var vakkert med mange fine hus og hytter smakfult plassert i landskapet.  Ingen skjæringer eller spor av utskutte tomter. Ny Hellesund og bygningene der er spesielt flotte. 

Vi var fremme i Kristiansand kl 17.00. og klar for pølser og potetstapp.

Påtur med Erling på Odderøya

Etter middag gikk vi en  tur og fikk følge av Erling Walvik som viste oss rundt i området mot Odderøya og i områdene der Kvartfestivalen i sin tid ble arrangert. En god kveldstur. Vi avsluttet turen i båten med prat om båter og opplevelser langs kysten. 

25.mai “Solseilas fra Farsund til Mandal”

Innseilingen til Mandal. Jeg var på Sjøsanden Camping i 1970.

God frokost og litt handling på Coop Extra før vi forlater FARSUND i strålende solskinn og litt vind fra nord vest. Vi gikk for motor en halvtime og heiste så fulle seil. Vi seilte raskt og fint utover mot Lindesnes. Sol, vind og god fart på båten. Det er en fantastisk god opplevelse. Vel over Lindesnes avtok vinden og vi prøvde oss med genaker igjen. Det gikk greit en stund, men vinden avtok så mye at vi etter ca 30 minutter ikke hadde mer fremdrift enn 2,5-3 knop- da hadde vi seilt i 4,5 time. Den siste timen innover mot Mandal gikk for motor.

Vi lå til med gjestehavnen og her var også alle servicefasiliteter åpne. Vi hadde rømmegrøt,saltkjøtt og flatbrød til middag. Temperaturen var nå over 20 grader og vi spiste ute i cockpit. Vi var overrasket over hvor snart temperaturen økte og hadde oss en liten middagshvil ute på dekk. 

Utsikt over Mandal og ned mot båten. 

Som vanlig må vi ha en god tur etter middag. Vi var ute i ca tre timer og fikk se mye av Mandal. Mandal er en fin by, med rette fine gater. Vi var på kjøpesenteret, på Uranienborg, (Utsiktspost ovenfor byen) og vi gikk over broen til kinoen. Tilbake i båten rundt kl 20.00.

I en prat med nabobåten fikk jeg opplyst at den indre leden vi ønsket å gå i morgen, hadde en bro på 16 m og ikke 19 m som var avmerket i kartet. Alle kart vi har sett på har oppgitt 19 m høyde på Skjærøysundbrua. Jeg lå ut en forespørsel på Facebook og fikk klare svar at det var trygt og gå under broen med 18 m høyde på mast-båt og antenner. (Vi har kontrollmålt når vi lå ved kai i Farsund) Vi har bestemt oss for å gå under broen i morgen. Om det går dårlig skal dere få vite det i neste dagsrapport.

SY Våren ved kai i Mandal.

24.mai “Farsund” Vind og regn

Utsikt mot båten 

Vi våknet til trist vær i Farsund. Regn, sur vind og ca 8 grader. Vi fikk oss en god frokost før vi måtte en tur ut i regnet. En tur på bensinstasjonens toalett var nødvendig da toalettene i gjestehavnene var Corona stengt. Og tre store pensjonister liker store toalett. 

Geitekilling som klatrer på gjerdet

 

En liten rundtur i Farsund før jeg gikk til båten og Frode og Bassie tok en tur videre. Jeg skulle lage middag og måtte forberede det. I dag var det kjøttkaker. Deilig middag. Etter middag var det ny tur. Nå hadde det heldigvis sluttet å regne. Før turen gjorde “seilmaker” Frode en jobb med presenningen. Et feste måtte sys på. Vi gikk en tur opp på høyden over Farsund og fikk god utsikt over innseiling og byen. her traff vi på noen geiter og skjønne geitekillinger. Silke skulle det vært flere av som holdt vegetasjonene nede langs veiene i landet vårt.  Kunne faktisk tenkt meg et par på landstedet mitt. Tilbake ved båten hadde vinden nok en gang snudd og vi måtte snu båten igjen. Må også nevne at Frode har vasket bord serviettene våre. Vi søler mye . Det må være alderen.

Vi kom hjem til dagsrevyen og  litt kveldsmat. Nå skal vi se 3 episode av Havets Katedral. I morgen skal været bli bedre og vi setter kurs for Mandal. 

23.mai Egersund-Farsund “God seilopplevelse rundt Lista”

 Vi forhalte fra gjestehavnen kl 08.45 til Lindøy for å fylle diesel. Det gikk ca 80 liter på tanken og det betyr et forbruk på rundt 4 l pr time. Akseptabelt. Ut fra Egersund fikk vi vinden rett imot. Det var mye gammel sjø og vinden var rundt 7-9  ms. Temperaturen i dag lå på rundt 10-12 grader på hele turen. Vindretningen gjorde at vi første 3 timene gikk for motor. Vi tok så opp forseil og motorseilte i 2 timer. 

Med kursendringen ved Lista Fyr kunne vi slå av motoren og seile rundt Lista og et godt stykke innover mot Farsund. Vi hadde blå himmel og  forholdsvis stor gammel sjø, men ikke så stampete som vi opplevde rundt Jæren. Seilingen gikk i ca 5-7 ms og vi holdt mellom 5 og 7 knop. Innseilingen til Farsund gikk for motor. Vi hadde akkurat forankret da regnet kom. Forankringshjelp fikk vi av en kar som opprinnelig kom fra Brattholmen og som nå bor på Lista. Et hyggelig møte. 

Like foran oss ligger en båten til en bekjent . Den er på vei fra Porsgrun til Bergen. Den har ligget her i ca 1 uke i påvente av motor og seilreperasjon. Regner med at den kommer til Bergen i løpet av juni. 

Vi måtte snu vår båt ved kaien da vinden økte på og det ble for mye sjø som slo opp under akterlugarene. Det blir vanskelig å sove med disse slagene i båten. Når alt dette var gjort var det tid for middag. Idag ble det vossakorv, kålrabi poteter og gulrot til middag. Det smakte fortreffelig. Etter middag ble det kaffe med  Frode sine fantastiske pannekaker. 

Et problem vi har er at alle bøkene som er stablet i bokhyllen nede i salongen faller på gulvet hver gang vi seiler litt for tøfft. I dag fant vi en løsning. Et tau som vi håper vil holde lesestoffet på plass.  

Ellers er værmeldingen slik at det ser ut som om vi blir her i Farsund til mandag. Etter planen vil da turen gå rundt Lindesnes til Mandal.

22.mai Egersund

I dag blir vi liggende i Egersund. Det er meldt godt med vind og vi trengte en hviledag.

Vi har ikke fått fjernsynet til å fungere og var på El kjøp for å sjekke om de kunne hjelpe oss. Det kunne de ikke og ikke hadde de fjernsyn for 12 volt heller. Dere får prøve i Kristiansand. Vi klarer oss greit med PC foreløpig.  Etter litt råd fra broderen fikk vi knyttet pc til nettet og kan se filmer og rikstv. 

Vi gikk en god tur på to timer på turområdet Vannbassengene. Vi gikk fra Elverøy og kom ned igjen Veshovdaveien. Fikk sett alle vindmøllene i Dalane på veien hjem til båten. Jeg gikk samme tur i 2017.  Vel hjemme i båten begynte det å regne ganske kraftig. Heldig at vi rakk frem før regnet øste ned. Det ble det fiskekaker fra Madam Bergen til middag. Etter middag var det blogg og planleggingstid. 

Været i morgen lørdag er slik at vi planlegger å gå over Lista til Farsund. 

21.mai Kvitsøy Egersund «Frisk seilas over Jæren»

For fulle seil ut fra Kvitsøy
Over Jæren 

 

Å komme fra kai ble ikke helt enkelt i dag. Vi startet motor kl 09.00. En båt 1m forut  og en 2m akterut. Vind rett mot kaien. Trodde først jeg skulle klare å komme ut ved å bakke og holde ingen i baugen. Men det gikk ikke. Vi fikk så båten så langt akter vi kunne og ved hjelp av baugtruster og gode fendere akter gikk vi så vidt klar båten foran. I ettertid har vi fundert på om vi ville klart å gå nesteN sidelengs ved å kjøre baugtruster på ut og gå forover med båten med sving inn mot kaien. Noen vet sikkert dette, men vi skal teste det ut neste gang vi går fra kai. 

Vi satte seil ca kl 09.30 og seilte i 1 time. Det var meldt vind fra sør med styrke 8-10 ms. Ca en time vest for Kvitsøy leste vi av 13 ms.  Rett fra sør. Vi skulle legge om kursen omtrent rett mot vinden. Vi tok ned seil og gikk for motor. Det ble krapp sjø selv om vi gikk ca 2,5 nm utenfor kyste. Det tok oss 8 timer i liten kuling, stampesjø og tildels grov sjø før vi kunne gå inn bak Eigerøy.

Det ble også litt dramatikk på turen da snoren til styrbord lazybag løsnet og seilet ville gå på sjøen. Skipperen måtte på med sikkerhetsline og ta seg frem til masten for å sjekke om det var mulig å få lazybagen tilbake på plass. Det var det ikke. Det visste seg samtidig at forliket var løsnet fra masten. Eneste mulige løsning for oss var å få slått tau rundt seil og bom fo å sikre at seilet holdt seg ombord. Etter mye strev klarte jeg å få det til.

Det må vel også nevnes (under tvil) at skipperen var blitt så dårlig etter strabasene frempå dekk at han måtte gi hals. Etterpå sovnet han på benken. Frode stod til rors i mange timer og holdt stø kurs mot Eigerøy.  Han måtte ofre sin gode følgesvenn gjennom mange år «god capsen» som dessverre blåste på havet. 

Det må sies at skipperen tok seg fint inn igjen og tok oss trygt frem siste stykket inn til Eigerøy og Egersund.

 

Slik hang seilet på seilasen over Jæren

Vel fremme i Egersund gjestehavn var det mye å rydde. Både av seil og ikke minst inne i båten var det mye som lå strødd på dørken. Det ble litt mer sjø enn forventet over den forblåste Jæren. Når alt var ryddet ble det en god middag på en Kina restaurant like ved gjestehavnen. Etter det var kl blitt 21.00. Og vi var helt klare for å ta kvelden. Fikk ikke engang sendt ut dagens blogg.

Vi har lært mye på denne ferden. At det må være fart på båten for at roret skal virke.  ( det visste jeg vel) Få seilet på plass og lukk lazybag etter det er tatt ned, (om mulig) Sikre at snorene til lazybag er godt festet og sikre ting og tang inne i båten .

 

20.mai Utsira til Kvitsøy

Ydstebø på Kvitsøy

Dagen bød på vind rundt 1ms. Det ble motorgang til Kvitsøy. Helt stille og overskyet på hele overfarten som tok oss ca 3,5 time. Eneste spenning på turen var når Frode «snek» seg foran en fiskebåt. Fiskebåten hadde vikeplikt Hevdet Frode. (Det var grei klaring og ingen klaging fra fiskebåten)

På overfarten spiste vi Hot Dog og var klar for en tur når vi hadde forankret. Det ble en rundtur på turløyper som gikk helt nord på øyen. 

Kvitsøy visste seg å være en vakker øy. Flotte, velstelte hus og hager og nydelige turområder. Vi ble alle positivt overrasket av denne plassen

 

Turområdet. Stein som gjerdestolper

Kvitsøy er grønn og frodig, men uten skog. Høyeste punkt ligger 25 m over havet, og det merkes når vind og storhavet står på. Kommunen  har flere lune og gode havner og de to mest kjente havnene og tettstedene er Ydstebøhavn i vest og Leiasundet i øst. Disse er gamle og kjente fiskerihavner.

Landbruk er den største primærnæringen på Kvitsøy. Den maritime produksjonen har foruten tradisjonelt fiske og fangst av hummer og høvring, oppdrett av hummer, kamskjell og laks. 

Kvitsøy fyr fra 1859 Det eldste steintårnet i Norge

Kvitsøy har dessuten mye historie knyttet til seg, både i form av kulturminner og tradisjoner. De største severdighetene på øya er Kvitsøy fyr, Kvitsøy kirke, Steinkorset, Kvitsøy Trafikkstasjon og Hummermuseet.Øyen er egen kommune. Minst i areal og med 531 fastboende innbyggere.

Etter en tur på ca 1,5 time slappet vi av i båten og spiste kylling med ris til middag. Temperaturen har steget betraktelig og vi har nå rundt 20 grader i cockpiten. Middagen spiste vi ute. Nå er det sol og blå himmel over øya. Det er kommet inn flere seilbåter i løpet av dagen. Det ser ut som om det er flere som vil ha en langhelg på øyen.

I morgen skal vi gå over Jæren til Egersund. Det er meldt om litt bedre vind fra sør og vi håper på fint seilvær. 

19.mai Bekkjarvik-Utsira

Vi kastet loss kl 09.00. På veien ut av havnen måtte vi stoppe for hurtigbåten til Bergen.  Ingen dramatikk, men litt trangt å passere, Vi heiste seil etter ca 30 min, og seilte utover Selbjørnsfjorden med en fart på rundt 7 knop. Det blåste 5-6 ms fra nordvest.

Vi la om kursen mot Utsira et stykke utenfor Slotterøy Fyr. vi mistet da fart og bestemte oss for å prøve genaker seilet. Vi fikk det på plass etterhvert, men var ikke fornøyd med at vi ikke klarte å få trekket som seilet ligger i langt nok opp. Vindretningen var heller ikke optimal så vi fikk ikke den farten vi hadde håpet på. Med en fart på ca 3-4 knop vill det gå lang tid før vi nådde Utsira. Vi tok ned igjen genakeren og seilte videre på kryss med storsei og fikk. 

 Vi seilte i ca 5.5 time. Pga av at vi måtte krysse så vi at vi ikke ville nå Utsira før rundt midnatt. Vi tok en vanskelig avgjørelse, Ned med seil og på med motor. Dette tok oss til Utsira på 3 timer. Det var litt urent farvann inn til øyen så vi måtte være nøye med navigeringen. Vi var på plass ved kaien I Søndrevågen kl 18.15. 

Bassie og jeg ryddet på plass seil og tauverk og Frode laget middag. Også i dag ble det hjortegryte. NYDELIG mat. Etter middag og litt avslapping gikk vi oss en tur til Nordrevågen. Det var mange fine gamle hus. En del ferieboliger, men også hus for fastboende. Turen tok 1,5 time. Tilbake i båten skriver vi i bloggen og slapper av før vi tar en tidlig kveld.  

Utsira er en øy 18 km vest om Karmøy. Rutebåten bruker ca en time fra Haugesund. Det bor ca 200 fastboende på øyen som også er Norges minste kommune. Øyen er spesielt kjent for sine mange fuglearter. Det er registrert ca 320 forskjellige arter på øyen.  Følg med i morgen reiser vi til Kvitsøy Ved innløpet av Boknafjorden.