30.mai 2023 Risør – Kragerø

KRAGERØ FRA UTKIKSPUNKT OVER BYEN

Frode og Bassi dusjet før frokost og Frode var i butikken for å kjøpe litt mat. Etter frokost gjorde vi oss klar for tur til Kragerø. Ingen av oss hadde vært i Kragerø tidligere og gledet oss til å se byen som Edvard Munch kalte «Perlen blant kystbyene» Kragerø var grunnlagt i 1838 og har en befolkning på ca 10.000. Kragerø var i seilskutetiden en av Norges største havnebyer. Stedet vokste frem som ladested for trelasteksport under SKien. Maleren og tegneren Theodor Kittelsen er født i Kragerø og Edvard Munch bodde her fra 1909 til 1916.

SANDSTRAND OG VÅREN
SVANE PÅ SANDSTRANDEN
BADEBASENG

Vi kom greit på plass ved Gunnarsholmen en praktanlegg av en gjestehavn. Vi hadde brukt ca 2,5 time og var klar for en tur til en utkikkspost vi kunne se fra havnen. Vi vandret rundt noen timer og fikk oss lunsj på en vietnamesisk restaurant. Nydelig mat. Tilbake i Båten kl 16.00 vvasket jeg klær og Bassi og Frode slappet av på dekk. Vi har avtalt middag i båten i kveld kl 19.00. Det blir laks med grønnsaker og god drikke.

Dette har vært en fantastisk dag med temperaturer på over 20 grader. Vi likte oss godt her og kan støtte opp om Munch sin beskrivelse om at Kragerø er «Perlen blant kystbyene.»

29.mai 2023 Arendal – Risør

RUTEN FRA ARENDAL TIL RISØR

 

Vi hadde en god frokost og gikk fra Arendal kl 10.00. Ruten var lagt på innsiden av Tromøya. Det var lite vind og vi gikk for motor.Det var en rute som tok oss innom Lyngør. Lyngør er en gammel uthavn som ligger i Tvedestrand kommune. Den ligger omtrent midt mellom Tvedestrand og Risør. (Vi var ikke inne til Tvedestrand som ligger litt inne i en fjord) Lyngør består av flere øyer hvorav en håndfull er bebodd. Det er ingen biltrafikk på øyene.

LYNGØR

Vi gikk rolig gjennom sundet med beboelse på begge sider of videre ut igjen til Skagerak før vi etter ca 3,5 time var inne til Risør. Her fortøyde vi helt inne i havnen. Fast i bøye akter og baugen mot land. Litt vanskelig å komme i land, men en fant en grei måte å gjøre det på etter litt trening. Middagen som var karbonader i brun saus med grønnsaker var klar når vi hadde fortøyd.

Vi traff 3 venner fra Kjøkkelvik som var på ferie i Risør. Frode, Geir og Kåre. De brukte dagen på å sykle. Spreke karer ! Vi tilbrakte ettermiddagen foran TV og så på Brann Rosenborg. En grei kamp som Brann vant 3-1.

TROMØYBROEN

På kvelden tok vi en tur rundt i byen og var tilbake i båten rundt kl 21.30.

28.mai 2023 Grimstad – Arendal

Tysk seilbåt på vei mot Grimstad
Våren i Arendal

Vi dro fra Grimstad kl 09.00 og var fremme i Arendal kl 11.00. Vi seilte mesteparten av veien og hadde god og fin seilvind. Vi seilte på lens eller rom slør med kun forseil. Vi hadde en gjennomsnittsfart på ca 6,5 knop. Det var noen herlige timer på sjøen med god temperatur og sol fra klar himmel. Vi har vært svært heldig med været og vi håper at sommerværet også kommer til Bergen etterhvert. Inne i Arendal kan vi velge mellom to gjestebrygger. Vi valgte den som ligger i Pollen i sentrum av Arendal. Det var god plass og det var lett å legge til. Vel på plass tok vi oss et pantent smørbrød og slappet av noen timer båten før vi tok en tur ut i Arendal for å se oss litt om. Vi gikk mot servicehuset da jeg skulle ha meg en dusj. På veien ble det en god softis. Betalingssystemet her i Arendal er nytt og knyttet opp mot et system som heter Havneweb. Selv de som jobbet her hadde utfordringer med å finne ut hvordan jeg skulle få tilgang til dusjanlegget. Etterhvert fant vi ut av det i fellesskap. Etter dusjen var det en tid for litt mat igjen og vi var innom Egon og tok oss pizza.

Ettermiddag og kveld slappet vi av på dekk og i båten i det nydelige været. Rett bak oss lå en spesiell seilbåt eid av en eiendomsutvikler fra Tønsberg.

 

Godt med softis på en varm dag

 

27.mai 2023 Lillesand – Grimstad

Vi gikk fra Lillesand kl 09.30n og hadde en kort tur foran oss til Grimstad. Vi har vært i Grimstad tidligere, men vi fikk høre at det var full restaurering av bryggeanlegget og at det kunne bli trangt om plassen i pinsen. Vi gikk ut til Saltholmen fyr og der heiste vi forseilet og seilte helt inn til Grimstad. Seilingen gikk med forseil og vi var opp i 8 knop på det meste. Vinden variert en del . Men 13 ms inn fra akter gav oss god fart gjennom sjøen. Været var nydelig med sol fra klar himmel. Vi hadde 15 minutter med motor for å komme inn til bryggen.Vi brukte 2,5 t på turen og vi seilte ca 2 t.

Det var fullt ved flytebryggen, men vi fikk plass utenpå vår svenske venn som hadde kommet der noen timer før oss. Han var også til god hjelp når vi skulle legge til. Også her blåste vi bort fra bryggen. Må innrømme at det ikke oppleves enkelt å komme inn når vinden hele tiden vil skyve deg fra.

Da vi hadde spist. (Rømmegrøt) tok vi en tur sammen med Lars opp til et utkikkspunkt ovenfor byen. På veien tilbake gikk i innom Levermyr Stadion (Hjemmearena til Jerv. Her kom vi i prat med en som drev dugnad. De skulle koste løpebanen for et lokalt løp. Etterhvert kom konen hans bort. Jeg syntes jeg kunne dra kjensel på henne og måtte spørre hva hun het. «Sølvi» var svaret «og da hadde du engang etternavnet Olsen ??» Spurte jeg.  «Ja» !! «Da har vi jobbet sammen på 80 tallet da du studerte i Bergen og jobbet  i Elcon Finans i Bergen» Utrolig artig sammen treff. Sølvi husket ikke meg før jeg sa navnet men det skulle bare mangle. Det er vel nesten 40 år siden vi jobbet sammen. Sølvi er 20 ganger norgesmester og hadde norsk rekord på 400 m fra 1991 til 2017. En utrolig artig hendelse å treffe henne. Sølvi er gift med Frank Otto Meinseth som også var en habil 1500m løper på 80 tallet og de har vel også barn som hevder seg godt på nasjonalt plan i friidrett.

26. mai 2023 Kristiansand -Lillesand

BLINDLEIA
BLINDLEIA
LILLESAND

Bassi var kommet ombord og fått installert seg og vi var fullt mannskapVi snakket gjennom prosedyrer for å komme ut fra kaien. Det blåste en del og vi lå litt trangt til. Vi kom fint ut og gikk direkte til dieselfyllingen like bortenfor gjestehavnen. Vi fylte på ca 130 l. Det viste at vi forbruker ca 4 l diesel pr time. Ut fra Kristiansand satte vi forseil og seilte til innseilingen til Blindleia. Herfra gikk ved motor frem til Lillesand. Blindleia har mange flotte hytter og hus og har en del trange sund som er spennende å gå gjennom. Vi passerte også under den 19m høye Justøya broen. Det var god plass og vi kom oss fint til kaien i Lillesand. Vi fikk besøk av bekjente fra Karmøy som var på bobilferie. En hyggelig prat før de syklet tilbake til bobilen. Vi traff igjen en svenske som vi snakket med i Mandal. Vi inviterte ham på reker om kvelden. En hyggelig kveld med mye seilprat. Vår svenske venn het Lars og har vært mannskap ombord i Berge Viking på tokt rundt Svalbard.

25. mai 2023 Mandal Kristiansand

19 m Skjernarøysundbroen
Mange turist fiskere på vei mot fiskeplassene ytterst mot Skagerak
Ny Hellesund

Vi gikk fra Mandal ca 10.30 og skulle gå innaskjærs til Kristiansand. Vi gikk under Skjærnøysundbroen som er 19 m. Vi kommer inn i et fantastisk hytteområde med hytter nydelig plassert i terrenget.  Og videre gjennom nydelige Ny Helleseund og så siste delen av turen inn mot Kristiansand. Vi gikk for motor og var fremme Kristiansand kl 14.00. Her var det helt nye bryggestrukturer siden forrige gang vi var inne her. Vi fant en plass langt inne og fortøyde ved siden av en båt jeg mente å kjenne igjen. Og det viste seg at det var båten til min datter Andrea sin kollega fra bandet «Finding Neo» Vi fikk en god prat og han fortalte om planer om større båt og tur nedover i Europa og etterhvert over Atlanterhavet.  Vi fikk laget middag på vei inn mot Kristiansand og hadde kjøttkaker til middag. Etter middag ryddet og vasket vi og gjorde klar til å få Bassi ombord.  Det er fint vær og vi sitter ute i ly for vinden. Det blåser fra nord og det holder nok temperaturen litt nede. Ca 20 grader i cockpit.

NY HELLESUND

24.mai 2023 Farsund – Mandal

En tidlig frokost og vi var klar for turen rundt Lindesnes til Mandal. Det var litt mindre vind enn i går og vi la opp til at vi skulle seile så mye som mulig. Vi gikk ca 30 minutter ut fra Farsund og fikk satt forseil. Vi fikk god fart og den fortsatte når vi satt kursen mot Lindesnes. Med sol fra klar himmel og vinden rinn akter hadde vi en god seil opplevelse. Selv med en del sjø klarte autopiloten å holde en stø kurs.  Vi gikk med forseil helt inn til Mandal. De siste 20 minuttene gikk vi for motor. I Mandal fikk vi plass ved gjestebryggen. Det var bra med plass, men en rekke båter som skulle nordover lå og ventet på mindre vind. Vi hadde fiskekaker til middag og fikk med oss Brann kampen før vi tok en tur inn i byen. Vi var tilbake i båten rundt kl 23.00. En fin kveld hvor vi traff mange hyggelig mennesker som var glad i sjøen.

Frisk seilas
Fint vær i Mandal

 

23.mai 2023 Sokndalsstrand – Farsund

Ruten fra Sokndal til Farsund

Vi bestemte oss for å gå rundt Lista i dag selv om det var meldt kuling med sterk kuling i kastene. Vinden kom fra nordvest ( rett akter) og det skulle gå greit med manuell styring. Da vi kom ut prøvde vi først med forseil, men sjøen ble for stor og vi fikk ikke holdt en kurs som gjorde at forseil ble effektivt. Vi bestemte derfor å ta inn seilet og gå for motor.Det ble etterhvert ganske stor sjø og mye «Ratting» for å holde båte på kursen vi hadde valgt.

Stor sjø rundt Lista

Fikk flere meldinger på Facebook at vi ikke måtte gå for nært til Lista. Det hadde vi erfart fra tidligere og gikk langt ut før vi satt kurs mot Farsund og innseilingen der. Sjøen gav seg innenfor Søndre Katland Fyr og Frode tok båten gjennom innseilingen mens jeg laget middag. Pølser og potetstappe.Vi brukte ca 5 timer på turen.

Det ble mye «ratting» 1 time hver.
Til kai i Farsund

Vel inne i Farsund hadde vi vinden rett mot oss når vi skulle fortøye, men vi klarte å komme inn på en god måte og fortøyde foran en seilbåt som var på vei til Bergen. De skulle på Peter Gabriel konsert den 2. juni. De hadde hatt planer om å gå over Lista i dag, men etter å ha vært ute og kjent på været snudde de og gikk tilbake til Farsund. Det var en god beslutning. Å stampe over Lista med det været som var i dag hadde ikke vært en hyggelig opplevelse.

Utsikt mot byen

Vi har nå fått god middag. Oppvasken er tatt og vi skal slappe av. En liten tur i butikken må vi ha og en tur i løpet av ettermiddag/kveld. Planen for morgendagen er å gå rundt Lindesnes til Mandal. Vi er litt usikre på været, men slik meldingen er i dag går vi.

22. mai 2023 Egersund – Sokndalsstrand

Ut fra Egersund
Vindmøller er det svært mange av i Dalane

Vi våket til en nydelig dag i Egersund. Frode hadde vært og dusjet og laget frokost da han vekket meg. Etter frokost tok vi det med ro. Skrev blogg og satt opp regnskap for turen så langt. Vi skulle videre til Sokndalsstrand i løpet av dagen og den turen tok kun vel to timer. Vi gikk fra Egersund ca kl 11.00 og var fremme rundt kl 13.00. Vi hadde sol og 23 grader på veien sørover.

I Sokndalsstrand fortøyer vi i bøye akter og med baugen mot kaien. Dette for at det skal være plass til flere båter. Da vi kom inn var det en båt som hadde fortøyd longside og tok hele kaien. Vi bestemte oss for å legge oss utenpå den, men da vi var kommet innenfor moloen så vi at de var på vei ut. Vi la oss i bøye og la ut fendere for å vise at om det kom flere båter var de velkommen til å legge seg ved siden av oss. Vi hadde planlagt å få på plass reveliner når vi kom frem og det startet vi med etter at vi hadde laget oss havregrøt til lunsj. Det var et møysommelig arbeid med å trekke tau gjennom bommen. Etter at jobben var gjort fikk jeg besøk av Inger. En god gammel kollega fra Gjensidige. Det var svært gledelig at hun tok seg tid til å komme ned for å treffe meg. Hun tok oss med på en flott biltur til Rekefjord og Nesvåg. Fantastiske steder mellom Bakkar og Berg ut med havet.  Vi er svært takknemlig for at Inger tok seg tid til oss. Hun ordnet også plass til oss på restauranten i Sokndalsstrand som har et meget godt kjøkken.

Etter rundturen med Inger tok jeg en dusj i det fantastiske anlegget som er tilrettelagt for båtgjester.  Det var begynt å regne da vi kom tilbake til båten. Presenningen ble satt opp og vi hadde god tid og slappet av i båten før vi gikk til middag kl 19.30.

Det ble en del fokus på morgendagens vær som skulle bli litt mer ruskete enn vi hadde tenkt oss. Stiv til sterk kuling rundt Lista. Vi bestemte oss for å gå, men være forsiktig med seilføring. Vi vil få vinden fra akter og regner med at dette skal bli en herlig tur,

Gatemiljø i Sokndalsstrand
Elven som renner gjennom Sokndalsstrand
Sokndalsstrand Kulturhotell hvor vi fikk en utmerket middag

Vel fremme i restauranten fikk vi en meget god kyllingsuppe til forrett og Lange til hovedrett. Dessert var panakotta. En hyggelig aften.

Tilbake i båten ble det litt bloggskriving og lesing før vi tok natten.

21. mai 2023 Skudeneshavn – Egersund

Litt tåke i Skudeneshavn
Rolige forhold over Jæren
Sommervær i Egersund

Vi våknet opp til fint vær i et herlig Skudeneshavn. Vi hadde foran oss en lang dag hvor vi ville måtte bruke motor det meste av veien, men bestemte oss for å sette storseil tidlig for å se om vi kunne få litt hjelp av vind trekket fra nord. Da vi gikk ut hadde det kommet tåke og vi gikk ut med påslått radar og ais, så vi var trygg på utstyret og kom oss helt greit avgårde gjennom den litt trange innseilingen til havnen. Vi gikk rett ut mot vest for å unngå innseilingstraseen til Boknafjorden som er mye trafikkert av stor båter.

På AIS og radar kunne vi se noen skip uten at de kom til syne pga tåken. Etter ca to timer lettet tåken og vi fikk en nydelig dag på sjøen. Seilet tok vi etterhvert ned da det var for lite vind til å gi oss noe ekstra fart. Vi hadde først bestemt oss for å gå til Sokndalsstrand, men ombestemte oss etter ca 6 timer og gikk inn til Egersund. Vi har vært inne her tidligere og var godt kjent med forholdene. Innseilingen på innsiden av Eigerøya er fin og jeg laget middag mens Frode tok oss gjennom innseilingen. Kylling i sursøt saus og ris var ferdig når vi var ferdig fortøyd. Vi var på plass i Egersund kl 16.30 etter ca 7,5 time på sjøen.