Ålesund – Fosnavåg – Selje

Stille utover Breisundet mot Runde
Fuglefjellet på Runde
En kan skimte Runde fyr
Runde fyr fra 1935

Etter frokost og en tur i butikken gjorde vi oss klar til å dra videre fra Ålesund. Vi fylte diesel før vi dro avgårde rundt kl 10.30. Det var også idag helt vindstille utover Breisundet mot Runde broen. Vi fikk litt tåke like før broen, men den forsvant like fort som den kom. Etter broen gikk vi utover mot fuglefjellet på Runde. Det var et fantastisk skue. Selv om de fleste Lundefuglene drar langt til havs for å sanke mat var det mange rundt båten. Det var helt stille på sjøen så vi kunne gå ganske nært. Det var små båter som gikk inn i hulene under fjellet. Vi gikk videre ut for å se på Runde fyr som Einar sin morfar hadde vært ansvarlig for oppføring av  i 1935. Der ute lå igjen tåken og selve fyret var Innhyllet i tåke. Vi gikk så innover til Fosnavåg og fant en grei plass i gjestehavnen der.  Hans Kristian som hjalp oss så velvillig sist vi var i Fosnavåg kom innom med fiskebåten sin. Han hadde rigget for makrellfisket og skulle ut og se om alt fungerte som det skulle. Vi ønsket ham skitt fiske. Etter litt mat gikk vi til Sunnmørsbadet. Det var ca 20 minutter å gå. Vi var der i ca 1,5 time. Fikk svømt i 25 m basseng og tatt varmt masasjebad og steambad. På veien gikk vi forbi Herøy kirke. Kirken be vigslet i 2003 og har plass til 700. En flott arbeidskirke.

Tilbake i Fosnavåg gikk vi ut og spiste. Vi undret oss litt over hvorfor ikke Fosnavåg hadde restaurant som lå slik til at den hadde kveldssol. Det burde være noe å tenke på for de som driver restaurant i byen. Vi valgte den næmeste som var Brygga restaurant. Her bestilte vi begge stor fiskesuppe. Den var nydelig ! Etter en god middag var det tilbake i båten og lesing og prat. 

En refleksjon vi har gjort på flere plasser vi har vært er mangel på stiger/leidere på fastkaiene slik at folk har mulighet til å komme seg opp om de faller i vannet. På lavvann i Fosnavåg var det nesten en meter opp til første trinn. Umulig å nå om du har falt i vannet. Trappene -stigene – leiderne må gå så dypt at en kan sette foten på nederste trinn. Er det ikke bestemmelser om dette undrer vi .

Statsraaden

Vi kastet loss i Fosnavåg kl 10.00 27.juli. Og var også i dag klar for å motre hele veiene til Selje. Det var så lite vind over Stad at jeg tok bilde av plotter som bevis. Underveis fant vi ut at Sommerbåten skulle komme inn til Selje samme kveld. VI bestemte oss derfor å hoppe over besøket på klosteret og gå rett i havn da det kunne bli knapt om plasser utover ettermiddagen. Vi fortøyde ca kl 14.30 og før vi gikk i land laget vi grøt .

Stille over Stad 0,1 ms

Det ble en tur i butikk for å kjøpe inn for den videre turen. Vi kjøpte oss også litt reker som vi spiste på båten som forrett. Einar hadde også en sang å dele. Vi fant frem gitaren og han sang «Gangdøra heime» Flott tekst ! Etter det var det tid til å ta i mot Statsraaden som kom inn og lå seg på viken utenfor Seljestranda. Jeg traff en tidligere arbeidskollega på kaien som knapt kjente meg igjen med langt hår og skjegg. «Eg såg det var deg på øynene dine»  Hyggelig gjensyn ! Den videre kvelden tilbragte vi på den lokale puben hvor vi fikk god pizza. Det var siste kvelden til Einar i båten i denne omgang. Vi har hatt gode dager på veien fra Trondheim. Han skal ta hurtigbåten til Bergen i morgen tidlig kl 06.50. Da kommer Endre med båten fra Bergen. Han er her i Selje kl 13.05.

 

Selje
Selje kirke med fantastisk naust rekke.

Molde – Ålesund

På løardagstur

Lørdag 24. hadde vi oss en flott tur opp i åsene bak Molde. Flott utsikt ! Jeg gikk 17122  skritt. En god tur i det varme været.

Spekkhoggere 
Spekkhoggere

Søndag gikk vi fra Molde kl 10.15 med kurs for Ålesund. Det var vindstille så det ble motret hele veien. Vi hadde hatt en god frokost og gjort oss klar for en tur på ca 5 timer. Første strekk på samme kurs viste 2,5 time på navionics kartet. Det ble lesing og avslapping utover hele Moldefjorden . Da vi var vest om Brattvåg fikk vi se finner i vannet. Først trodde vi at det var Niser, men etterhvert ble de så mange og så store at det måtte være noe annet. Det må ha vært opp mot 50 individer som gikk foran båten og litt innenfor oss. Vi googlet og fant etterhvert ut at det kunne være Spekkhoggere. Ikke de vanlige svarte og hvite, men noe som var helt svarte. Eller en blanding av vanlige og «falske« spekkhoggere som er svarte. Det var i alle fall en stor opplevelse og første gang på hele turen at vi ser dette. Har med noen bilder som ikke ble helt gode. Men som tydelig viser at det var noen annet enn Niser. Vi gikk under Hildre broen og kom frem til Ålesund rundt 14.45. Vi gikk helt inn i Brosundet og la oss til på en ledig plass. Det er alltid greit å komme til havn litt tidlig på dagen. Det er lettere å finne plasser da enn om en kommer på ettermiddag eller kveld. Vi fortøyde greit og da vi var klar med det tok Einar en tur på Aksla, mens jeg gjorde i stand middag. (Jeg hadde gått fra meg for en stund med turen på lørdag.)  Einar fikk seg en tur på ca 1,5 time. I Ålesund var været fint med god temperatur og sol fra klar himmel.

 Etter middag koste vi oss på dekk med godt lesestoff. Einar vasket opp og vi tok en liten tur rundt i byen før vi tok kvelden i båten i nitiden.

Planen er å gå til Fosnavåg i morgen. Vi har beregnet turen til å ta ca 3 timer.  

Hildre bro under arbeid 
Utsikt fra Storli Hytta

Kongensvoll-Kristiansund-Molde

Oversiktsbilde over Kongensvoll Marina
Våren på plass i lun marina
Mast nr 2 er Våren

Vi ble liggende i Kongensvoll frem til tirsdag. Det var vind opp i 18 ms i Trondheimsleden. Vinden kom også fra sør og rett opp leden. Å stampe i motvind og høy sjø ønsket vi ikke. Kongensvoll var en lun og grei havn. Vi hadde oss noen turer og fikk dagene til å gå med god mat og lesing og etterhvert risengrynsgrøt. Tirsdag var det mindre vind og vindretningen gav oss muligheter for å seile i rundt 2 timer før vi motret oss frem til Kristiansund. Det var en tur som tok oss ca 10 timer. Motvinden og økende bølger store deler av turen gav oss rundt 6,5 knop i gjennomsnittsfart. Det er en kjedelig transportetappe og vi delte rorvaktene opp i en time på og en time fri. Timen vi var fri gikk til lesing og kaffe nede i båten. Inne i Kristiansund var det mange båter og vi kjente ikke havnen fra før. Vi måtte bakke inn i en rimelig trang bås ved siden av e annen båt. Det gikk greit og vi fikk fortøyd og klargjort effektivt og greit. Vi var inne kl 19.00 og kjente at vi var sulten. En tur til sentrum og en grei restaurant hvor det ble hamburger og pizza. 

Utklipp av årets T skjorte

Onsdag var vi oppe kl 06.00 hoppet over frokost og kom oss avgårde rundt kl 07.00.  Det gikk greit ut av havnen. Ute på  Hustadvika var det faktisk mye gammel sjø. Jeg ble overrasket over hvor store dønninger som fortsatt hang igjen. Det var ikke mer en 3 ms, mens det var  gammel sjø med bølger på mellom 3-5 m. Turen gikk i «ulendt terreng». Det er et svært urent farvann i dette området og vi var nøye med å følge den planlagte ruten. Jeg stod til rors frem til vi var utenfor Bud. Da tok Einar over og jeg laget pølser med brød slik at vi fikk i oss litt mat før vi kom inn til Molde. Vi brukte 7 timer og var fortøyd  kl 14.00. Vi ønsket å ligge oss i gjestehavnen i sentrum, men det var trangt og fullt. En hyggelig seiler gav oss tegn om at han skulle gå kl 16.00 og vi la oss utenpå ham.  Jeg kom borti flaggstangen hans da båten gled for mye inn akter. Dessverre knakk den, men jeg gikk gladelig 2 km til Biltema og kjøpte en ny flaggstang til ham. Forhalingen til bryggen da han kastet loss gikk fint. Einar som måtte til Bergen dro til flyplassen rundt 16.30 og er tilbake fredag her kveld. Jeg hadde meg en tur i festivalbyen og følte litt på stemningen. Sist jeg var her var i 2011 og jeg husker godt hvor jeg var da terroraksjonen mot regjeringskvartalet og Utøya kom opp i ekstraordinære nyhetssendinger. Jeg var inne i Molde Fjordstuer som er bygningen på det nederste bilde. Måtte dagen i dag, 10 årsdagen for hendelsen,  hvor ungdomspolitikere og ledende politikere ønsker mer innsats for å forebygge at et nytt terroranslaget, gi oss alle frimodighet og evne til å nedkjempe alt som kan bygge opp under hat og utvikling av ekstrem ekstremisme. Dette er et felles ansvar som må hvile på oss alle. Jeg blir i Molde til søndag. Da går turen videre til Ålesund.  

Konsentrert styrmann. AIS viser mange kryssende ferger.
Endelig fremme i Jazzbyen Molde.

Trondheim-Kongensvoll

Vi ble passert av hurtigruten
Ny styrmann med bolle og saft !

Lørdag den 17 startet med overskyet vær og lite vind i Skansen Gjestehavn i Trondheim. Jeg hadde fått gjort klart det meste for avreise. Einar kom som avtalt og vi hadde en kopp kaffe og gjennomgang av båt med sikkerhetsutstyr og diverse før vi gjorde oss klar for å gå fra kai. Værmeldingen var klar på at det skulle blåse opp rundt kl 18.00 og at vinden skulle vedvare helt frem til tirsdag formiddag. Vi bestemte oss derfor å gå til Kongensvoll og håpet på å være inne før vinden startet og at vi der ville finne ly. Turen utover Trondheimsfjorden gikk for motor da det var for lite vind til å seile. Når vi vel var ute av fjorden ble kursen lagt nedover mot Kongensvoll. Litt før klokka 17.00 kom vinden.Vi var da kommet utenfor Mølnbukta og hadde ca en time igjen til vi var i havn. Vinden kom fort og fra å være ca 2 ms gikk den opp til 13 ms+ på under 10 minutter. Det hadde også begynt å regne slik at sikten ble dårlig.  Vi hadde satt en kurs som viste seg å gå rett mot et større oppdrettsanlegg. Vi skiftet derfor til en kurs mellom to holmer  med grei dybde og avstand. Vi hadde vinden inn fra babord og det blåste godt. Vind og regn sto inn i cockpit.  Vi gikk etter lagt kurs og kom oss greit til havn. Det var kun to båter i gjestehavnen og god plass til oss. Her inne var det tilnærmet vindstille på sjøen, men vinden tok godt i masten. 

Vel på plass i havn ble det middag, Kyllinggryte og ris. En god kveld i båten som ble avsluttet med en film «State of play» fra Netflix. 

Det fortelles gode historier  !

Leka-Abelvær-Setervika-Kuringvågen-Reitan-Trondheim

Mannskapet fra Svolvær til Trondheim

En stund siden siste innlegg og jeg er nå kommet frem til tredje etappe på turen. Et mannskap har mønstret av og nytt mønstrer på. 

Det blåste godt i Abelvær
Abelvær Gjestegård

Vi gikk fra Leka lørdag 10.juli. Det var meningen å gå til Rørvik, men værutsiktene viste at det skulle komme mye vind på søndagen. Vi bestemte oss for å komme oss så langt sør som mulig og finne en god havn. Vi gikk for Abelvær. Et koselig sted hvor det ikke skjedde så mye , men en god plass å ligge når det blåste stiv kuling. Abelvær ligger i Ytre Namdal ca 8 mil fra Namsos. Her har vært et gammelt handelssted fra 1600 tallet som i dag er overnattingssted. Det har vært i familien Brandtzægs eie siden 1802. Vi ble liggende her til mandag 12. Da gikk turen videre i rolige vindforhold helt til Setervika.vi fikk seilt i ca 1,5 time. Vi valgte en rute som gikk innaskjærs. SeteVika er et yndet turistfiskere med utleie av båter og rorbuer. Vi spiste på Setervika brygge. Ingen stor opplevelse. 

Den 13 gikk turen videre mot Stokksundet og Kuringvågen. Vi hadde gode vindforhold for genaker og vi heiste det med stor suksess og fikk seile i vel en time med god vindretning. Vi tok etterhvert ned genaker og gikk over til vanlig forseil. Vi seilte i vel 2 timer på veien mot Kuringvågena. Vi startet som mange dager tidligere med grått vær, men vel fremme i Kuringvågen var det varmt og godt med sol fra klar himmel. Det ble bading og besøk på Restauranten på Bryggehotellet. Her traff jeg også igjen seileren fra Bergen som vi traff på vei nordover. Han hadde lagt i Svolvær omtrent samtidig som oss, men han hadde lagt i havnen til båtforeningen Så vi traff ikke på hverandre der oppe.

Setervika
Kuringvågen
Med genaker mot Kuringvågen

Den 14 hadde vi stramt program. Vi måtte bunkre og vi skulle på besøk til en venninne av Maria som hadde hytte på Reitan. Det var svært rolige vindforhold rundt Fosen og Ørlandet og vi motret hele veien. Vi bunkret i Brekstad og gikk videre  til båtforeningen på Reitan. Her var det litt usikkert mht. Dybden. Den skulle i allefall være 2m. Det var trangt inn og vi gikk svært rolig inn på flo sjø. Dybdemåler viste 5,2 m. Vi skulle ut igjen før lavvann og håpet at det skulle gå fint. Vi ble hentet på kaien og ble servert en nydelig Kyllingsalat. Et hyggelig bekjennskap som tok vel vare på sine gjester.   Etter 3 timer var vi igang igjen og denne gangen gikk turen mot Trondheim. Innover Trondheimsfjorden gikk det fort unna. Vi hadde medstrøm og fikk en fart pårundt 8,5 knop.  Vi la oss inn i Skansen Gjestehavn. Det var enkelt å fortøye da det var ledig plass helt ute på bryggen.  Den 15. var det sterk vind i havnen og vi måtte ut om natten for å sjekke fortøyninger og at fendere lå som de skulle. Det blåste friskt hele torsdagen. Vi gikk en tur rundt i Trondheim, Nidarosdomen og Bakklandet stod på ønskelisten til Mona. Vi traff også Karen og Einar og hadde lunsj sammen med dem. Maria, Petter og Mia skulle ta natt toget til Oslo. Vi fulgte de til toget. Fredag  morgen dro Mona og Andrea avgårde i 7 tiden. Fredagen var en fin dag. Jeg måtte klargjøre båten for nytt mannskap. Jeg dro på Elkjøp og kjøpte støvsuger. Har savnet det i båten. Brukte en IKEA bag og Ryde el sparkesykkel. Det gikk unna. Fikk også handlet inn på kvelden. Brukte Ryde hjul da også. God hjelp når butikkene ligger ca 1,5 km unna.

Nå er jeg klar for turen videre i morgen. Einar kommer ombord rundt 10.30 og da blir det å komme seg avgårde. Litt mye vind ved utgangen av Trondheimsfjorden. Planen var å gå til Austrått. Men der skal det blåse stiv kuling på søndag og da blir det vanskelig å komme videre. Går vi til Kongensvoll er vi på vei  mot innsiden av Hitra som skal være grei i den vestavinden som er meldt.

På tur i Trondheim
Fyr ved Ørlandet
Regnbue på veien mot Trondheim

 

Brønnøysund – Torghatten og videre til LEKA

Fisking på flytebryggen. Petter fikk en stor torsk. 

Etter frokost tok Mona og jeg en tur på 1,5 time i Brønnøysund. Det er noen fine plasser øst for byen hvor det er laget til badeplasser og turstier.  Ved gjestehavnen blåste det friskt fra nord og var litt kjølig, men når vi kom i le av nordavinden ble det varmere og flott turvær.  Tilbake i båten var det klart for de som skulle ta buss til Torghatten for å gå gjennom hullet.  Maria, Andrea og Mia skulle utnytte denne muligheten når vi var så nært. Avtalen var at vi skulle komme nedover med båten og plukke dem opp på Torghatten Camping som hadde en flytebrygge. 

Midt i NORGE

Det blåste friskt fra nord og vinden presset også i dag mot bryggen. Vi hadde stor båt rett akter så vi måtte komme oss ut ved å gå fremover. Uten de vanlige hjelperne på plass la jeg ut mange fendere og dro båten så langt ut på enden av flytebryggen jeg kunne. Vi gikk rolig fremover, men en av de store runde fendere hoppet opp på kaien og det fjernet en del av «støtputen« mot flytebryggen. Det kom heldigvis en mann som hjalp med å holde båten borte fra bryggen til vi var klar. 

Turen til Torghatten var herlig. Med vinden inn akter ble det en varm og god seilas. Vi gikk for motor for å rekke frem noenlunde samtidig som de kom ned på bryggen. Det var fortsatt mye vind og flytebryggen vi nå skulle inn til lå rett i nordavinden. Jeg bakket inn slik at jeg lå med siden mot bryggen og vinden blåste oss på plass. Det gikk fint og vi kom også fint ut igjen. 

Nå var vi på vei mot LEKA.  Fremme på Leka var flytebryggen full. Vi valgte å bakke oss helt inn og lå oss på utsiden av en seiler som lå der.  Fortøyningen gikk fint og mannskapet har nå gode rutiner på fortøyning og fendring. 

På Leka visste vi at noen venner av oss var på campingplassen med Campingvogn. Vi tok kontakt og avtalte rekeaften og tur rundt på øyen for å se det unike landskapet og ikke minst se hvor Ørnerovet hadde funnet sted. En treårig jente ble tatt av en ørn og løftet opp i fjellet. De var merket på fjellet hvor ørnerede var og hvor jenten på tre år ble funnet uskadd.

Spesielle fjell og steinlandskap på Leka

 

 

Se merkene på bildet. Der det er rødt ble jenten funnet Gult var Ørneredet
Steinlandskap

Vega til Brønnøysund

Verdensarvsenteret Gardsøya VEGA
På tur i Brønnøysund
Båthavn Brønnøysund

Jeg våknet ikke før kl 09.30. Regnet plasket på takluken og det ulte i masten. Været ute var mindre bra. Inne i båten var det fortsatt stille. Jeg var ikke den eneste som sov litt utpå i dag. Nå var spørsmålet om noen skulle til Vega trappene eller om det ble tur innover til Brønnøysund i løpet av formiddagen. Skyene lå langt ned på Vegafjellene og det fristet ikke å legge ut på sykkeltur i mye vind og regn. Etter toalettbesøk på Verdensarvsenteret var frokosten klar og det ble avklart at vi ryddet båten etter frokost og gjorde klar for tur til Brønnøysund. Det blåste opp mot 8-9 ms inn på siden av båten og det lå en båt tett opp i meg akter og foran var det land. Hadde sett en video av hvordan en kunne gå ut ved hjelp av spring. Hadde ikke prøvd det før, men det gikk utmerket. Et tau var festet i fremste kryssholt og inn på kaien ca midt på båten og tilbake. Så gikk jeg forover med båten med retning mot kaien. Da svingte akterenden ut og vi fikk god klaring til båten bak. Da gikk jeg kraftig  akterover og vi slapp springen. Vi hadde også en som holdt en fender ved baugen slik at båten ikke gikk i bryggen. Dette klarte vi fint.  Det er ureint farvann ut fra Gardsøya og det tok litt tid før vi kunne gå opp i fart. Mona har vært plaget med ryggen hele turen og hun hadde fått kontakt med en osteopat i Brønnøysund og fått time kl 15.45. Vi kunne lese av på navionics at vi skulle være fremme kl 15.30. Det blåste 7 -8 ms og vi heiste forseilet og motorseilte et par timer.  Vi kom inn til Brønnøysund kl 15.30. To båter gikk ut slik at vi kunne gå rett til kai. Vi hadde vinden mot oss og det var greit å få hjelp fra bryggen når vi skulle legge til. Det gikk fort og greit og Mona nådde den avtalte timen med god margin. Det ble litt kafe mat på noen og steikt torsk i båten på noen. Været var nå totalt endret. Det var sol fra klar himmel og varmt og godt . Vi hadde godt med klær på oss og kunne raskt skifte til t-skjorte og shorts. 

Sist jeg var i Brønnøysund gikk vi nordover i byen og syntes den var rotete og uten plan. Nå gikk jeg sørover og skjønte fort at vi hadde gått feil vei. Det var faktisk en god opplevelse med struktur og mange og fine grøntområder Og tilrettelagte lekeplasser og aktivitetsparker for barn. Til og med en frisbee golf bane lå sentralt i byen. Brønnøysund var faktisk en hyggelig overraskelse. 

Maria, Andrea og Mia badet fra kaien og jeg målte vann temperaturen til 16,5 grad, Det ble en nydelig og varm kveld og vi satt oppe på dekk til klokken var over 23.00.

Kirkeparken
Brønnøysund Kirke

Sandnessjøen – Vega

Vi våknet til sol og 25 grader i Sandnessjøen. En nydelig sommerdag. Vi skulle videre til Vega. En god frokost og en tur i butikken etter brød så var vi i gang. Vi gikk rett over viken og fikk fylt diesel. «Farget diesel« stod det med store bokstaver. Blir aldri helt klar på om det er farget diesel jeg skal ha på båten. Jeg ble beroliget av at det var forklart på eget oppslag «Farget diesel er avgiftsfri» Vi fylte på ca 80 l og sikret full. Tank for videre ferd nedover kysten.

De syv søstre

Turen mot Vega startet med vindstille med fin utsikt mot de syv søstre. Jeg benyttet nok engang muligheten for å kalibrere autopilot kompasset. Denne gangen lyktes jeg og fikk kun en deviasjon på 4 grader.  Jeg kunne så «tune« autopilot kompasset mot kompasset i båten. Og det hjalp godt på virkningen av autopiloten på turen. 

Siste delen av turen over fjorden nord for Ylvingen og inn mot nordsiden av Vega fikk vi godt med regn og vind kom opp i over 10 ms. Været skifter fort her oppe og kanskje særlig langt ute på kysten. Vi kom litt i ly når vi skulle til kai på Nordøya ved Verdensarvsenteret kl 15.30. Været var litt bedre og regnet avtok. Vi jobbet med å få strøm da alle strømuttakene på bryggen var opptatt. En båt gikk heldigvis ut og jeg var rask med å koble til. Det kom likevel ikke strøm til båten. Det viste seg at strømmen var borte og at Kraftlaget jobbet for å få dette i orden. Strømmen kom tilbake noen timer senere og vi fikk lading og ikke minst muligheten til å se fotball på TV.  England-Danmark En spennende kamp. Jeg håper på  ?? 

I morgen får vi vurdere været og bestemme om vi skal til Vegatrappene eller om vi skal gå direkte videre mot Brønnøysund.

Info løype ved Verdensarvsenteret.
Mye gress å ta av !
Geitekillinger som likte å bli klappet 

Kjerringøy-Bodø-Sørfugløy-Lovund-Sandnessjøen

Kjerringøy Handelssted
Hjelp fra Sverige

2. juni: Etter omvisning på Kjerringhandelssted gikk turen videre til Bodø.  Vi startet kl 13.00 og var i Bodø kl 17.00. Ingen seile vind så det ble motor. Vi fisket litt på veien uten å få noe. Inne i Bodø var det trangt om plassen, men vi klarte å komme inn i en luke og kom etterhvert greit på plass. Mannskapet tok en tur i byen. Jeg slappet av med bok i båten. Jeg hadde startet på Ken Follet sin roman « Aftentid og morgengry» Nok en gripende og spennende fortelling fra like før og etter år 1000. En bok på rundt 700 sider som er vanskelig å legge fra seg.

Maria gikk ut kl 19.00 for å ta en tur til Keiservarden. Da hun ikke var hjemme til kl 23.00 var vi litt urolig, men kl 23.30 var hun på plass i båten. En tøff tur. 

Lang sandstrand Sørfugløy

3.juni: Det ble tid til en tur rundt i byen på formiddagen. Mona og jeg gikk en tur for å se på Svenskebyen en bydel hvor Bødo fikk byggesett i gave fra Svensk Rødekors i forbindelse av nedbrenning av byen i mai 1940. KL 11.30 gikk vi mot Sørfugløy. Vi startet med fulle seil. Både storseil og forseil.  Vi seilte i ca 2 timer og gikk resten for motor når vinden løyet. Vel fremme måtte finne vår plass utpå en katamaran seiler. Gode hjelper på land hjalp oss på plass.  Det var varmt og godt på Sørfugløy. Her er også en lang og fin sandstrand så det ble bading på jentene. Jeg tok ned jollen og Petter fikk kjøre rundt i havnen. Det tok ikke lang tid før han mestret den fint. Det ble også en fin Kveldstur på Mona og meg. Det var mange eldre hus og fine hager som var godt vedlikeholdt. Mye fint å se på.

Gammelt hus på Sørfugløy
Hus på. Sørfugløy

4.juni: Vi brukte dagen i sommervarmen på Sørfugløy. Petter og jeg tok jollen og gikk ut for å å fiske. Det ble en vill opplevelse. Vi fisket litt rundt uten stort hell vi fikk en liten torsk. Så forflyttet vi oss litt nærmere land og der var torsken. Vi tok 9 torsk etter hverandre. Vi slapp ut igjen 5 av disse. Vi kunne ikke nytte flere. Petter fisket og jeg løste fiskene fra kroken. Vi fikk oss fiskesuppe til middag søndag og to gode måltid med torskefilet Ett på mandag og og ett som vi skal ha på onsdag. Kl 17.00 kastet vi loss og satt kurs for Rødøya. Dettte var en tur på 5 timer. Det var helt vindstille så det ble motring hele veien. Jeg har hatt utfordringer med autopiloten og prøvde nok en gang å kalibrere kompasset til autopiloten. Denne gangen lykkes jeg og jeg kunne benytte autopilot store deler  av turen. Også på Rødøya fant vi oss en luke hvor vi kunne komme inn til flytebryggen. Vi lå rett bak Solstar som vi kjenner fra Vestlandet og som vi i år har møtt i Svolvær, Bodø og nå på Rødøya. Vi var fremme på Rødøya kl 21.30. Det ble tur på land for jentene. Jeg var ombord og slappet av etter turen. 

 

Rødøyløva sett fra Storsand på Rødøya

5.juni: Etter frokost ble det tur til butikken for noen. MOna og jeg tenkte å ta en tur til stranden. Ca 1,7 km. Vi gikk omtrent halvveis, men snudde der pga av vanvittig mange fluer. Leste siden på NRK at dette var et problem for mange av øyene i området. Maria og Andrea gikk på på Rødøyløva en fantastisk tur som jeg har gått tidligere. Også de var plaget med fluer og at det var nærmere 30 grader og vindstille på veien oppover sherpatrapper. De var varme og slitne da de kom ned igjen til båten. Det ble bad fra bryggen. Vi hadde stekt torsk til middag og tok oppvask og gjorde klar for å gå videre.Vi gikk fra Rødøya kl 18.00 til  Lovund hvor vi lå til i den nye båthavnen nord på øyen. Det er to havner der den ene koste 500 kr døgnet og rett ved siden av kr 325 kr døgnet med strøm. 500 kr døgnet er den høyeste jeg har sett på hele turen. På denne var det ikke engang servicebygg. Til sammenligning kostet det kr 150 med strøm i Sandnessjøen.  Vel forankret i det billigste alternativet gikk jentene på tur på land. Maria og Andrea gikk på tur til utsiden av Lovund for å se på når Lundefuglene kom inn fra havet rundt kl 22.00. Et fantastisk skue med tusenvis av fugler i luften samtidige på vet til sitt reir i uren. Det var fortsatt varmt og godt selv om temperaturen her ute i havet var litt lavere enn på Rødøya. 

På vei til havn på Lovund

6:juni: Lovund fristet med badetemperatur på rundt 21 grader i en opp demmet vik.  Det ble MOna og jeg tok også en tur til Lundefugl uren. En fantastisk tur og også i dag var det en mengde fugler i luften. Etter turen ble det bading før vi dro avgårde mot Sandnessjøen rundt kl 12.30. Det var helt vindstille og vi motret inn på 4,5 time. Vel frem ble det tur på restaurant Soprano for middag. En god opplevelse. God service og god mat ! resten av kvelden gikk med til film og bloggskriving. er nå ferdig med boken til Ken Follet og klar til å skrive litt igjen. Planen vår for morgendagen er å gå til Vega. Der kan vi kanskje få en tur til Vegatrappene. Eller en tur på verdensarvsenteret.

Ur full av Lundefugl

 

Lundefugl under en stein i uren. (Bildet fra et postkort)
Solnedgang under Lundefugl uren.

 

 

 

 

Vi forlater Steigen og er tilbake på Kjerringøy.

Tur til Ress Hola

I går ettermiddag tok vi oss en tur opp til Ress Hola. En 140 m lang hule som gikk inn i fjellet litt nord for Nordskot. Her ligger også deler fra fly etter flystyrt i februar 1971. Det var to Starfightere som krasjet i fjellet. Senere på kvelden tok Mona og jeg en liten tur opp på nærmeste høyde over Nordskot. Der var det flott utsikt mot Manshausen og Naustholmen. Holmene til henholdsvis Børge Ousland og Randi Skaug.

Kveldstur på Nordskot

Det nye mannskapet gjorde en god jobb da vi forhalte fra flytebryggen til hurtigbåtkaien på Nordskot for å fylle diesel. Det var en høy kai med klatring for å komme opp til dieselpumpen. Vi fikk fylt på ca 100 l dvs. at vi hadde brukt ca ½ tank. Det var litt mindre enn jeg hadde beregnet ut fra antall kjørte motortimer, men jeg liker å være i forkant med dieselfylling for ikke å ha for lite på tanken når vi går i litt stor sjø.

 

Flink styrmann

Turen fra Nordskot til Kjerringøy gikk via Helnessund tok oss ca 4 timer med litt seiling. Vinden var sørvest og rundt 4-7 ms med vindkast opp mot 10 ms.  Heller ikke i dag fikk vi hjelp av Autopiloten. Det er noe som er galt. Var i kontakt med kompetanseperson i Bodø og fikk en del forslag som jeg skal sjekke ut når vi går mot Bodø i morgen.

Inn til gjestehavnen på Kjerringøy gikk det fint og vi gled fint på plass langs flytebryggen hvor det var god plass. Alltid spennende å komme inn til havn for å se om det er ledig plass eller enkelt å legge til. Været var nydelig og det var godt og varmt i forhold til det vi hadde opplevd tidligere i uken.

Vi gikk tur til Zahl-låven og Harr utstilling og videre til Kjerringøy Handelssted. Det er fint å se at dette gamle Handelsstedet blir godt ivaretatt av Nordland Museum. 

Solen skinte kl 02.00
Farvel til mektige Steigen
Måkeunge på Kjerringøy Handelssted.