17.juni Bekkjarvik – Kjøkkelvik

Vårt kjære Lyderhorn
Vi ble hilst velkommen tilbake til Kjøkkelvik

Vi våknet til tett tåke i Bekkjarvik. Jeg har opplevd dette tidligere og det er vanlig at det går noen timer før tåken letter. Vi fikk oss en fin frokost og god prat med andre seilere på bryggen før vi kl 11.30 kunne kaste loss og starte på siste etappe av vår 30 dagers seiltur. Vi gikk under Austevollsbrua og ut i Korsfjorden og videre gjennom Lerøyosen og Kobbeleia. Vi gikk for motor hele veien og var fremme i Kjøkkelvik kl 16.30. Vi ble hilset velkommen av kjentfolk på Brøstaneset. De hadde fulgt oss på bloggen og hilste oss velkommen hjem med norske flagg. Herlig. På kaien sto Bassie og ventet på oss. Vi fylte Diesel hos Engelsen, den billigste literprisen vi har sett på hele turen, og så var det på plass i båsen. Vi ble enige om å vaske båten ut og innvendig dagen etter. Vi skiltes etter en fantastisk tur med mange gode opplevelser for oss alle. Både vi ombord og båten hadde fungert prikkfritt og vi hadde ikke hatt noen form for uhell eller uønskede opplevelser på hele turen. 

Vi takker dere som har fulgt denne bloggen og på gjensyn til neste års seilas.

16.juni Sagvåg-Bekkjarvik

Nok en dag med nydelig sommervær, men også i dag uten noe vind. Vi gikk ut fra Sagvåg med kurs for Fitjarøyene og videre til Bekkjarvik. Vi gikk inn i Pilapollen for å sjekke ut baugankeret. Det var helt greit å komme inn og dybdeopplysningene i Havneguiden og Navionics var oppgitt med gode marginer. Vi gikk videre ut gjennom Teløysundet. Det er en kraftlinje over sundet som i Navionics er oppgitt til 19 m, mens det på skilt ved sundet er oppgitt 20 m. Vi seilte over Selbjørnsfjorden og kom inn til Bekkjarvik kl 13.00. Forsøkte å få plass i indre havn, men her var det fullt så vi lå oss til i nye havnen hvor det var god plass.

Vi kjøpte oss reker og hadde et nydelig rekemåltid til lunsj. Vi hadde bestilt bord på gjestgiveriet for en avsluttende middag før vi skulle videre til hjemmehavnen vår Kjøkkelvik dagen etter.

På kvelden seg det på med tåke. Etter Yr skulle dette forsvinne i løpet av natten, men min erfaring er at det ligger en del utover neste dag.

15.juni Haugesund- Sagvåg

 

Bassie mønstrer av. Vi kommer til å savne deg.

 Etter frokost tok vi farvel med Bassie som nå skulle mønstre av og kjøre bil til Bergen. Frode og jeg skulle ta enda noen dager i båten. Det var en nydelig dag med helt blå himmel, men dessverre også helt uten vind. Turen over Sletta gikk over blikkstille hav. Vi hadde håpet at vinden ville ta seg litt opp slik at vi kunne seile innover Bømlafjorden, men det var fortsatt vindstille når vi la kursen mot Bømlo broen. Vi tok en liten pause på veien og fisket litt ved Nappane. Lunsjen idag ble Hot Dog. 

Ryvarden fyr på Sletta

Vi skulle til Sagvåg en plass jeg aldri før hadde vært med båt. Det var en trang innseiling, men vel på plass på gjestebryggen var det en lun og fin havn. Vi kom i snakk med havneverten og ble invitert på kaffe. Han drev som knivsmed og spilte gitar i et gammeldansorkester. Han viste stolt frem gitarene sine en Taylor, en Ibanez JP20 Joe Pass og en meget god, men ukjent italiensk gitar. Havneverten var også aktiv i Kystlaget og vi hadde en del kjente. Han hadde også seilt med jakten “Gurine” før den ble restaurert i Rosendal.

Det har vært en varm dag idag. Den varmeste på turen og vi hadde 30 grader + sol på dekk og 29 grader nede i salongen på det varmeste. Det ble fiskekaker og nykål til middag som vi spiste nede i salongen da det var det kjøligste stedet.

Vi fikk også en hyggelig prat på kaien med havnevert og noen andre før vi gikk inn i båten rundt kl 22.00.

 

Sagvåg er en god havn med hyggelige mennesker, Vi var eneste båt i havnene så det skjedde ikke så mye rundt oss. Vi fikk besøk av en svanefamilie med 6 unger som ble godt foret og fotografert.

14.juni Stavanger-Haugesund

En dag helt uten vind. Etter frokost tok vi Bassie over til seilforeningen i Stavanger. Han skulle hente en bil som han skulle kjøre til Bergen med Haugesund som mellomstasjon. Han skal sove i båten med oss i natt før han reiser videre direkte til Bergen. 

Turen i dag gikk i nydelig sommervær. Frode stod til rors og jeg leste ferdig en krim roman av Peter May. Handlingen i boken utspant seg på Hebridene som vi kanskje kan finne på å seile til neste sommer.

Vi ankom Haugesund 13.45. På den første plassen vi fortøyde var det ikke strøm i skapet på land. Vi forhalte ca 50 m lenger frem og der fant vi strøm. 

I Haugesund har vi planer om å besøke venner og familie. Jeg fikk besøk av min datter Martha med sin mann Lars og mitt barnebarn Mona. Bassie og Frode besøkte en venninne de hadde vært mye sammen med tidligere. 

For meg ble det middag på Maritim sammen med Martha og familien. 

Planen i morgen er å gå til Sagvåg på Stord. En tur på rundt 4 timer. Det er meldt fint vær, men uten vind og den vinden som kommer er fra Nord. Kanskje vi kan seile litt innover Bømlafjorden.

 

12.juni Sokndalsstrand-Egersund-Stavanger

 

Planen for dagen var å gå til Egersund og så å bli der til lørdag før vi gikk videre til Stavanger. Når vi følte på været på vei til Egersund ble vi enige om å fylle diesel i Egersund og så gå direkte videre rundt Jæren til Stavanger. Vi visste at dette ville ta oss rundt 6,5 time om vi motorseilte med forseil. 

Motorseiling rundt Jæren

Det gjorde vi og holdt en fart på mellom 8 og 9 knop nesten hele veien. Når vi rundet Jærensrev fikk vi litt vind fra nord og farten falt til litt unde 7 knop. Vi var fremme og fortøyd i Stavanger kl 20.00. 

Endelig i Stavanger

Vi ligger i gjestehavnen ved Oljemuseet. Det var en trang plass å komme inn. Akkurat plass til en fender på hver side av båten i den båsen som var ledig for oss. Vi kom oss greit på plass, men mye strøm gjorde at det tok litt tid å få alle fortøyninger slik vi ønsket.

Dette ble en lang dag. Vi var på sjøen i 10,5 time og kun 2 timer med seil. Det betyr motordur i ørene en god stund etter at vi var fortøyd. Det ble pizza på Peppes før vi tok en tidlig kveld i båten.

Dagen etter hadde vi fint vær og var på en rundtur i byen. Vi hadde også besøk fra kjentfolk fra Bergen som hadde fulgt med på bloggen vår. Kveldens middag la vi til en Kinesisk restaurant hvor vi spiste oss stappmett på god kinesisk mat og god italiensk drikke.

11.juni Rasvåg-Sokndalsstrand

Bilderesultat for jøssingfjord 1940
Altmark og  Cossack
Gutta på tur

Vi forlot Rasvåg i nydelig sommervær. Litt vind som gjorde at vi kunne seile langs kysten av Dalane. Vi seilte til inngangen til Jøssingfjorden. Jøssingfjorden ligger i Sokndal kommune i Rogaland og er 2,5 kilometer lang .[1] Jøssingfjorden er særlig kjent for Altmark-saken , den 16. februar 1940. Halvveis inne i fjorden på den sørøstlige siden ligger grenda Jøssingfjord, og innerst i fjorden ligger Nedre Helleren kraftverk.  
Jøssingfjorden er også utskipningshavn for bedriften Titania AS som driver med gruve (dagbrudd) og renseanlegg for titanmalm,jern og svovel. Under annen verdenskrig ga navnet på fjorden opphav til betegnelsen «jøssing» som kallenavn på engelskvennlige, antinazistiske nordmenn. Bakgrunnen var Altmark-saken, en britisk militæraksjon på norsk jord under to måneder før den tyske okkupasjonen av Norge: 16. februar 1940 hadde britiske styrker jagd det tyske krigsskipet Altmark inn i Jøssingfjorden og befridd de britiske krigsfangene ombord uten at det nøytrale Norge hadde protestert. 

Gaten i Sokndalsstrand

På vei ut av fjorden fisket vi uten at vi fikk noe. Vi så havørn i de høye fjellene som omkranset fjorden. Vi gikk videre til Sokndalsstrand hvor vi fortøyde med baugen mot kaien og fast boye akter. Vi hadde litt kort aktertrosse og balte litt med å komme nært nok kaien til å komme trygt inn på bryggen.  De har et meget fint serviceanlegg så vi fikk oss en god dusj. Frode og jeg prøvde fiskelykken ved inngangen til elven (lakseelv), men vi fikk ikke engang napp. Vi bestilte bord på hotellet til middag om kvelden. Før dette fikk vi tid til litt kos og gitarspilling på dekk før vi gikk til et godt måltid på hotellet. Sokndalsstrand er et meget spesielt sted og kan varmt anbefales. 

10.juni Mandal – Rasvåg på Hidra

Vi var langt fra land og fikk zoomet inn dette bilde av Lista Fyr

På vår 23. dag går turen fra Mandal til Rasvåg på Hidra. Vi beregner turen til å ta rundt 8 timer, men med motor og forseil gjorde vi den unna på 6,5 time. Vi hadde god fart og i perioder lå vi på 8-9 knop. Vi er stadig forundret over at stakene er så vanskelig å få øye på. Spesielt med land som bakgrunn. Hvorfor er de egentlig svarte ?? Innseilingen til Rasvåg fra sør har et uryddig farvann og det er viktig å ha stakene å forholde seg til selv om GPS en er overraskende riktig. Vi måtte rimelig tett på før de dukket opp.

Bilde fra Rasvåg med S/Y Våren i bakgrunnen

Hidra er ei øy i Flekkefjord kommune i Agder med om lag 530 innbyggere (2016). Oppdrett av laks utgjør en stor del av næringslivet, og det arbeides med å gjøre øya landfast, enten med undersjøisk tunnel eller med en flytebro. Hidra er et populært feriemål. I Rasvåg ligger kystmuseet Fedrenes Minne. Kunstmaleren og dikteren Olav Omland (1909–1998) bodde hele sitt liv på øya, og han fant stadig nye motiv herfra. Hidra har hatt bosetting siden steinalderen og det er mange funn derfra og framover som viser bosettinger i kontakt med utlandet. De eldste funn er datert til rundt 9500 år før vår tid. Det er gjort rike funn fra vikingtiden.På Hæstad ble det i 1845 funnet en gullskatt bestående av en armring og en stor halsring i gull. Funnene er utstilt på Historisk museum i Oslo.  

Skilt på huset til Ingeborg Los

Historien om Ingeborg Los er også en del av Rasvåg og Hidras historie. En stormfull oktoberdag i 1852 reddet 28 år gamle Ingeborg Osmundsdatter det engelske dampskipet “Neptune” fra forlis utenfor Flekkefjord. Som takk fikk hun sparken og et liv i vanære.

LOS hytta på Rasvåg

 

 

 

Været i dag begynte med 12 grader og overskyet i Mandal. I løpet av dagen ble det mer og mer sol og i Rasvåg kunne vi spise middag ute i cockpit. For de som måtte lure ,ble middagen i dag tandoorigryte med kylling og ris.  Etter middag ble det som vanlig en tur rundt for å se oss om i Rasvåg. kvelden ble avsluttet med lesing ute i cockpit før vi tok nyhetene og en tysk serie på TV. Nå er kl litt over 23.00 og vi er klar for “å pusse tennene”

 

9.juni Grimstad-Mandal

Tidlig ut fra Mandal. Ingen reaksjon fra baugtruster da vi skulle snu inne på den trange havnen. Vi måtte bakke ut til et område hvor det var enklere å snu båten. På veien ut jeg på at det kunne være at en av hovedbryterne kunne blitt avslått. (Hadde skjedd før) Frode gikk for å sjekke og det var riktig. Når hovedbryteren var på virket baugtrusteren som den skulle. Man blir fort avhengig av dette gode hjelpemiddelet.

Vi gikk en god strekning for motor for å kunne sette kurs med gunstig vind. Det blåste 3-4 ms. og vi satte kurs for Ryvingen Fyr ved Mandal. Vi gikk ca 2 nautiske mil fra land.

Bassie på rorvakt

Det gikk tregt i starten og de første 2 timene gikk med en fart på rundt 5 knop. Etterhvert økte vinden noe og den var kommet opp i 7-8 når vi rundet Ryvingen Fyr. Vi hadde de siste 2 timene gått med en fart mellom 7 og 8 knop. Vi brukte totalt sett 8,5 time på turen og vi seilte i 6 av disse. Vi delte på rorvakten. Ca 2 timer på hver av oss. Vi hadde lefser og boller og til lunsj varmet vi pølser og hadde et par Hot Dog hver. Når vi ikke hadde rorvakt slappet vi av med en bok og litt søvn på benken i cockpit.

Det var overskyet og vinden var slik at vi hele tiden måtte søke ut fra land for å få den beste farten på båten. det ført oss litt ut av den raskeste kursen mot Mandal. Utenfor Ryvingen Fyr låret vi seil og startet motor inn mot Mandal. 

I Mandal la vi oss ved gjestebryggen med baugen utover. Det var “lukeparkering” mellom to båter. Vi kom greit på plass. Jeg laget middag mens Frode og Bassie ryddet seil og og cockpit.  Det var fiske kaker i brun saus med kål,gulrot,løk rødbeter og tyttebær syltetøy. Det smakte usedvanlig godt.

Etter middag tok Bassie og jeg en dusj i serviceanlegget. Frode dusjet i båten. Vi var trøtt etter en lang dag og ble i båten og så på TV.  Vi hadde litt diskusjoner om vi skulle gå videre i morgen eller ligge en dag ekstra i Mandal. Vi skal ikke over Jæren før på lørdag. Planene nå er at vi går til Rasvåg på Hidra i morgen og videre til Sokndalstrand på torsdag, Egersund på fredag og over Jæren til Stavanger på lørdag.

Vindretningen virker ikke særlig gunstig for seiling , men vi håper det skal bli mulig på deler av turen til Rasvåg.

 

 

8.juni Merdø-Grimstad

Glade gutter på vei mot Grimstad

Vi våknet opp til nydelig vær og kunne fastslå at vi hadde lagt i ro på svai denne natten. 

Også batteriene hadde klart seg fint. Jeg fikk start på dieselvarmeren som trenger mye strøm for å starte og forbruksbatteriene viste 12,7 volt like før vi startet motor. Det er jeg godt fornøyd med. 

Vask og tørk

Vi skulle i dag kun ta en kort etappe frem til Grimstad. Vi gikk innaskjærs og gikk for motor. Vi kom frem til Grimstad etter 2 timer ca kl 11.00. Vi fortøyde ved en flytebrygge innerst i bukten. Vi snudde opp mot vinden selv om det var litt trangt helt innerst og vel fortøyd vasket vi båten. Det var en stund siden sist og vi hadde mye pollen og saltvann som skulle vekk. Også her i Grimstad er toalett og dusjanlegg stengt for båt turister pga Corona. 

Etter vask og tørking tok vi en tur for å handle og å se oss om i Grimstad. Fine gamle hus og fint sentrum. Både Ibsen og Hamsun holdt til i byen i deler av sine liv og byen har sitt eget Ibsen Museum.

Hus i Grimstad sentrum

Til lunsj i dag hadde vi restegrøten fra lørdag og litt senere tok vi resten av bayonneskinken fra i går. Vi er nøye med å ikke kaste noe mat. Det som er til overs fra middag spises til kvelds eller til lunsj dagen derpå. 

Ellers gikk dagen med avslapping og lesing på dekk. Nydelig vær og gode bøker. Vi har slappet av i dag for å være klar for en lenger etappe til Mandal i morgen. Det er meldt vind som gir håp om at  at vi kan seile mesteparten av veien..

På vei inn til Grimstad

7.juni Risør-Merdø

Etter god søndagsfrokost kunne jeg ta en tur til Gudstjeneste i Risør Kirke. En flott gammel trekirke. Frode og Bassie tok seg en vandretur i byen. Vi hadde avtalt at vi startet opp for neste etappe kl 12.30. Det var meldt moderat vind, men vi var litt spent på om det hang igjen “gammel sjø” fra gårsdagens vind.

Fra Merdø ,ed “Våren” på svai i bakgrunnen
Mange turstier på øyen

Også i dag ble det en transportetappe på ca 4 timer. Vi hadde vinden rett i mot oss og gikk for motor Det var litt mer sjø enn vi hadde forventet og vi holdt 6-7 knopsfart. Vi gikk inn bak Tromøya og fikk roligere tur frem til Merdø. Her har vi fortøyd i en boye/mooring som var lagt ut  utenfor museumsbrygga. Var litt nervøs for at denne ikke skulle holde oss på plass, men har lagt her i ca 2 timer og vi ligger i ro.  Frode hadde middagen klar når vi slo av motoren og vi fikk nydelig bayonne skinke med kålrot, gulrot, brokkoli, poteter og tomatsaus. Fantastisk god og mettende kraftkost. Etter middag tok Frode og Bassie jollen til lands. Jeg ble igjen i båten for å skrive i bloggen og kontrollere at vi lå i ro. 

Merdø er en øy i Arendal kommune og tidligere en uthavn ved Skagerrakkysten. Merdø ligger sør for Arendal, mot havet like ved innseilingsfyrene Store- og Lille Torungen. Det meste av arealet på Merdø inngår fra 2016 som en del av Raet nasjonalpark. 

Bassie med Torungen fyr i bakgrunnen

Gravrøyser fra bronsealderen finnes to steder på øya, på Lakseberget og Støttavla. De første kilder som forteller om fast bosetting på Merdø er fra 1300-tallet, og bebyggelsen oppsto i nær tilknytning til stadig økende seilskutetrafikk i Skagerrak. Merdø er avmerket på alle gamle nederlandske sjøkart fra 1580, og var en av de viktigste uthavnene ved Skagerrak. Merdø havn ligger mellom øya Merdø og stedet Revesand på Tromøy, havneområdet kalles også Revesandsfjorden. Havna har to muligheter for inn- og utseiling, gjennom Vestre Gabet eller Østre Gabet. Vertshus, tollstasjon og skipsverft er nevnt i skrifter fra 1600-tallet. Senere kom losstasjon, skole og butikk.  
På Merdø ligger et vel bevart gammelt skipperhus som i dag er Merdøgaard museum, som tilhører Aust-Agder museum og arkiv i Arendal. Lengst vest på Merdø ligger Gravene; en lokalitet som ble benyttet som gravplass for ilanddrevende ukjente sjøfolk. På øyas høyeste punkt, Vestre Valen, sår en loshytte som var utkikkspunkt for øyas mange loser. Der er to kompassroser hugget i fjellet med årstallet 1654. Like ved står i dag en av to kanoner som ble plassert der på 1700-tallet til forsvar for Arendals innseiling.  
På 1800-tallet levde folk av sjøfart, losing og fiske. I år 1900 var det 26 bebodde hus med i alt 144 beboere. På begynnelsen av 1900-tallet var seilskutetiden slutt, og det var ikke lenger det samme behovet for uthavnene. Tollstasjonen ble nedlagt i 1960, losstasjonen i 1971 og postkontoret i 1975.  
I 2016 ble det tidligere Raet landskapsvernområde samt flere tilstøtende verneområder omgjort til Raet nasjonalpark.

Info fra Merdø