7.juni Risør-Merdø

Etter god søndagsfrokost kunne jeg ta en tur til Gudstjeneste i Risør Kirke. En flott gammel trekirke. Frode og Bassie tok seg en vandretur i byen. Vi hadde avtalt at vi startet opp for neste etappe kl 12.30. Det var meldt moderat vind, men vi var litt spent på om det hang igjen “gammel sjø” fra gårsdagens vind.

Fra Merdø ,ed “Våren” på svai i bakgrunnen
Mange turstier på øyen

Også i dag ble det en transportetappe på ca 4 timer. Vi hadde vinden rett i mot oss og gikk for motor Det var litt mer sjø enn vi hadde forventet og vi holdt 6-7 knopsfart. Vi gikk inn bak Tromøya og fikk roligere tur frem til Merdø. Her har vi fortøyd i en boye/mooring som var lagt ut  utenfor museumsbrygga. Var litt nervøs for at denne ikke skulle holde oss på plass, men har lagt her i ca 2 timer og vi ligger i ro.  Frode hadde middagen klar når vi slo av motoren og vi fikk nydelig bayonne skinke med kålrot, gulrot, brokkoli, poteter og tomatsaus. Fantastisk god og mettende kraftkost. Etter middag tok Frode og Bassie jollen til lands. Jeg ble igjen i båten for å skrive i bloggen og kontrollere at vi lå i ro. 

Merdø er en øy i Arendal kommune og tidligere en uthavn ved Skagerrakkysten. Merdø ligger sør for Arendal, mot havet like ved innseilingsfyrene Store- og Lille Torungen. Det meste av arealet på Merdø inngår fra 2016 som en del av Raet nasjonalpark. 

Bassie med Torungen fyr i bakgrunnen

Gravrøyser fra bronsealderen finnes to steder på øya, på Lakseberget og Støttavla. De første kilder som forteller om fast bosetting på Merdø er fra 1300-tallet, og bebyggelsen oppsto i nær tilknytning til stadig økende seilskutetrafikk i Skagerrak. Merdø er avmerket på alle gamle nederlandske sjøkart fra 1580, og var en av de viktigste uthavnene ved Skagerrak. Merdø havn ligger mellom øya Merdø og stedet Revesand på Tromøy, havneområdet kalles også Revesandsfjorden. Havna har to muligheter for inn- og utseiling, gjennom Vestre Gabet eller Østre Gabet. Vertshus, tollstasjon og skipsverft er nevnt i skrifter fra 1600-tallet. Senere kom losstasjon, skole og butikk.  
På Merdø ligger et vel bevart gammelt skipperhus som i dag er Merdøgaard museum, som tilhører Aust-Agder museum og arkiv i Arendal. Lengst vest på Merdø ligger Gravene; en lokalitet som ble benyttet som gravplass for ilanddrevende ukjente sjøfolk. På øyas høyeste punkt, Vestre Valen, sår en loshytte som var utkikkspunkt for øyas mange loser. Der er to kompassroser hugget i fjellet med årstallet 1654. Like ved står i dag en av to kanoner som ble plassert der på 1700-tallet til forsvar for Arendals innseiling.  
På 1800-tallet levde folk av sjøfart, losing og fiske. I år 1900 var det 26 bebodde hus med i alt 144 beboere. På begynnelsen av 1900-tallet var seilskutetiden slutt, og det var ikke lenger det samme behovet for uthavnene. Tollstasjonen ble nedlagt i 1960, losstasjonen i 1971 og postkontoret i 1975.  
I 2016 ble det tidligere Raet landskapsvernområde samt flere tilstøtende verneområder omgjort til Raet nasjonalpark.

Info fra Merdø

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg