21.08.22 – 08.09.22 Nye eventyr i fint sommervær.

  • Søndag 21 august kl 19.00 gikk SY Vaaren fra Kjøkkelvik. Vi skulle ikke lenger enn over fjorden til Strusshamn.

Vi hadde vært innom Strusshavn tidligere, men aldri lagt der. Det var en hyggelig havn og en plass vi helt sikkert vil komme tilbake til. Vi traff en båt fra Danmark som hadde vært helt nord til Nordkapp og var nå på vei hjemover. De hadde gode anbefalinger for oss vedrørende seiltur til Danmark og anbefalte en tur gjennom Limfjorden. Det var spennende å høre om deres erfaringer både i Norge og i Danmark.

 

BEKKJARVIK

Litt ut på dagen mandag 22.august gikk vi videre mot Bekkjarvik. Været var fint, men for lite vind til å seile. Vi hadde gjort våre mat innkjøp på Rema1000 i Strusshamn og hadde nå rikelig med god proviant i båten. Turen nedover gikk for motor.

Vi liker oss i Bekkjarvik og denne gangen fikk vi plass i den gamle havnen foran Gjestgiveriet. Vi traff igjen den danske båten vi hadde lagt sammen med i Strusshamn. Vi brukte ca 3,5 time på turen. Etter middag var vi en kveldstur opp i parken til Inge Halstensen. Den blir finere og finere for hvert år som går. Vi er imponert over at en privat velgjører gjør så mye for at fastboende og turister skal like seg i Bekkjarvik. Tilretteleggelse for båt turisme har gjort stedet til en attraktiv havn å komme til. Havneleien med strøm på 200 kr for en båt på 40 ft, er også rimelig.

Tirsdag var vi en flott tur opp Sherpa trappene. Det var klart vær og god temperatur. Fra toppen hadde vi nydelig utsikt utover Selbjørnsfjorden mot Slotterøy Fyr som vi passerte på vei til Inverness 8. juni. (Se tidligere innlegg) Vi hadde en god lunsj da vi kom ned igjen og var en tur innom biblioteket og lånte med oss en del bøker. Om vi låner på Bekkjarvik kan vi levere tilbake på hvilket som helst bibliotek. En god ordning !

 

Huglo

Onsdag den 24.gikk vi videre mot Leirvik. PÅ veien bestemte vi oss for å ta en natt på Huglo. Vi var der med seilbåten i 2016 og det var nå kommet nytt kaianlegg inne ved butikken.  Det var fint vær og litt vind. Vi seilte ned til starten av Langenuen, men der kom vinden rett mot oss  så det ble motor resten av turen. Det er alltid litt stress å passere fergene som kommer og går til Sandviksvåg. Denne gangen gikk det uten at vi var i nærheten av noen ferger.

 

Det var fint å komme tilbake til Huglo. Vi gikk inn mot bryggene ved nybyggene utenfor fergekaien. Vi trodde dette var den nye gjestebryggen og oppfattet det ikke før vi hørte rop fra en dame som ledet oss på rett vei. Det var ingen båter ved gjestebryggen ved butikken så det ble enkelt å legg til.

Vi fikk oss en fin ettermiddagstur på øyen og en god kvelds i båten før vi tok en tidlig kveld. Det var en grei plass å ligge på med butikk på kaien og en grei havn med vinden fra sør.

 

Leirvik

Vi kom til Leirvik torsdag 25. Det var fint vær, lite båter i havnen og greit å finne en plass. Leirvik har et flott service bygg med fine nyoppussede toaletter og dusjer som er gratis etter at havneleien er betalt. En tur på mat butikken på senteret og innom biblioteket.

Vi hadde oss en fin spasertur i åsene bak Leirvik og innom Sunnhordland museum.

Leirvik Havn

På plass i Leirvik Marina. Vi ville være her frem til lørdag og så at det skulle være levende musikk på Osvald Pub fredag kveld. Orkesteret Splint skulle spille. Det ble en fin kveld med et godt orkester som skapte god stemning i en etterhvert fullsatt pub. En god prat med musikerne som hadde bakgrunn fra «Bris». De hadde mange jobber og spilte så mye de ønsket.

 

Sæbøvik

Gerhard Alsaker åpner nytt anlegg på Borgundøy (Fjellberg)

Lørdag 27. dro vi videre til Sæbøvik. Vi kunne seile store deler av turen. Her hadde de fått ny stor gjestehavn hvor det nå var god plass selv om det var helg. Vi besøkte noen kjente og fikk rede på at det om kvelden skulle være et gratisarrangement på Fjellbergøy hvor Alsaker Havbruk skulle innvie et nytt anlegg. Det skulle gå båt fra Sæbøvik og vi klarte å få plass på båten og hadde en svært hyggelig kveld på Fjelbergøy. Hjem fikk vi sitte på med naboene til gjestehavnen.

Orkesteret som spilt til dans på arrangementet var Øyvind Halleraker med Trekantsambandet. Et band med flinke musikere som hadde egenart og en god vokalist i Halleraker.

I hagen på Halsenøy Kloster

Søndag 28. var det flott sommervær og vi fikk oss en lang spasertur til Halsenøy Kloster. Ca 1 mil frem og tilbake. På klosteret kjøpte vi kaffe og vafler og hadde en fin tur i hagen og ned til sjøen. På ettermiddagen gikk vi videre mot Rosendal.

 

Rosendal

Vi fikk nydelig seilvind innover mot Rosendal. Vind på 7-8 ms fra nord gav oss fin fart innover Hardangerfjorden.

Mona stod ved roret store deler av veien helt til vinden løyet da vi gikk bak Skorpegavlen. Seilene ble tatt ned og vi gikk for motor siste timen mot Rosendal hvor vi var fremme ca 21.30. Vi fikk plass ytterst på den innerste bryggen. En av de beste plassene i marinaen. Sommerværet hadde kommet for alvor og vi bestemte oss for å ta en uke i sommervarme Rosendal. Mona kunne bade og gå på turer til baronihagen og jeg kunne få meg noen fjellturer. Jeg hadde en ambisjon om å komme meg opp på Melderskin. Vi gledet oss til å treffe gode venner og å nyte dagene i herlige Rosendal.

Mandag 29.08.

Det ble en fin tur til baronihagen for å nyte rosebedene og få inn «Rosendalstemningen»

I hagen like nedfor kafeen var det en som var i gang med å bygge en nydelig steingard. Vi stoppet opp og snakket med ham og om arbeidet hans. Det viste seg å være en sosial kar som hadde gård i Rosendal, og vi ble invitert opp til ham om kvelden. Uvant å bli invitert på besøk til noen en har truffet minutter tidligere. Vi bestemte oss for å ta ham på ordet og gikk oppover etter Brannkampen hvor Brann vant 5 -0 over Ranheim.  Vi fant frem og traff vår nye venn som viste oss rundt på gården og tok oss med i kjelleren sin hvor han hadde et flygel og slagverk. Det ble litt spilling før vi gikk ut på en transportabelt scene og fikk servert drikke og hadde en svært hyggelig prat med vår nye venn og naboer som kom forbi. En forfriskende opplevelse !

Tirsdag 30.08

Jeg fikk meg en god tur opp til Kjeldestøl og videre opp til Skålafjellet. På Kjeldestøl ,som er en støl med flere små bygninger, var det «budeier» som serverte kaffe og melkekaker. De hadde hatt besøk fra en gruppe som var med firmaet sitt på tur og hadde litt mat igjen da jeg kom opp.

Turen tilbake gikk til Sjethaugen var ca 5 km  og det var variert terreng opp og ned med myr og fjell. Det var en lettelse da jeg endelig kom til Sjethaugen. Herfra gikk jeg ned skogsveien rett ned til Rosendal.

På veien traff jeg på en flokk kuer som sperret veien. Umulig å klatre over dem så jeg måtte ta en omvei. Turen tok ca 4 timer med en god pause på Kjeldestøl.

Fra Skålafjell mot Sjethaugen

Mens jeg var på fjelltur hadde Mona vært hos en massør og det hadde også vært en flott opplevelse. Været var nå så fint og varmt at Mona gikk for å bade. Jeg var i båten og slappet av etter turen. På ettermiddagen var vi på kaffe og vafler på takterrassen til noen venner som har en nydelig leilighet like overfor havnen i Rosendal.

Onsdag 31.08

Bratt opp mot fossen

En tur på den (for oss) nye turveien rundt Hattebergfossen ble dagens trim. På veien tilbake traff igjen vår nye venn og inviterte han og konen ned i båten til kvelden. Etter turen ble det bading og lesing og en god middag før vi tok imot gjester til en hyggelig kveld.

Torsdag 01.09

I dag gikk turen opp forbi gartneriet og mot en liten demning. Herfra over mot veien som går innover mot Myrdalsvatnet og ned igjen til Rosendal. En grei tur på litt nye områder for oss. På kvelden var vi på besøk hos en venn og fikk servert nydelig pizza. Vi fikk også sett på den nye turstien og den nye fine gapahuken som var anlagt ved stien.

 

Fredag 02.09

 

The Salmon Eye ble høytidelig åpnet i Hardangerfjorden. Vi var der ute i båten til en venn i Rosendal. Popmusikk fra Sigrid fikk starte showet før leder av Eide Havbruk holdt en god åpningstale.

Salmon Eye har som mål å bli en plattform for å inspirere og informere verden om hvordan man bedre kan mette verdens befolkning med bærekraftig sjømat.

Salmon Eye vil:

  • Tydeliggjøre fotavtrykket til havbruksnæringen og matproduksjon,
  • Inspirere til nysgjerrighet og kreativitet, og
  • Vise frem innovative løsninger for bærekraftig, marin matproduksjon for å bedre mette verdens befolkning.

Salmon Eye vil være et uavhengig non-profit senter, men ideen og finansiering er kommet fra Eide Fjordbruk og tredjegenerasjons oppdretter Sondre Eide (32). Som 28-åring måtte Sondre overta den daglige ledelse av familiens oppdrettselskap, da faren Knut Frode Eide gikk bort av kreft i ung alder. Sondre hadde på den tiden en MBA samt en mastergrad i jus og hadde fått sølvmedalje fra verdensmesterskapet i skiskyting for juniorer. Mottoet til Sondre og faren har alltid vært: «Me blir ikkje so gamle, men me får te mykje».

I dag kommer vår datter Line og barna innover med hurtigbåten fra Bergen. Vi gleder oss til å få besøk. De kom med den populære hurtigbåten. Det kom mange innover med båten og det var mange som tok båten tilbake til Bergen. Denne hurtigbåten gir Rosendal en tett og viktig forbindelse til Bergen. Etter kvelds i seilbåten gikk Line og Mona en tur til konsertområdet hvor Eide fjordfarm arrangerte en stor fest for hele befolkningen. Konsert med Sigrid og med DDE. Line kom tilbake til båten og jeg gikk og fikk med meg DDE sitt bidrag. Det var gratis mat til alle fra flere leverandører.

Lørdag 03.09

Etter en god frokost gikk vi tur til baronihagen med barna. En fin tur som endte på med is på kaffeen i baronihagen. Herfra var det en tur i Steinparken og tilbake til en god lunsj i kaffeen i gaten. Etter lunsjen ble det tid til bading og lesing.

Søndag 04.09

Nok en fin sommerdag med bading og turer. Mona og Line gikk til Galleri Gusdal og jeg var med barna på en lekeplass og en tur opp mot Baronihagen.

Om ettermiddagen tok Line og Barna båten tilbake til Bergen og Mona og jeg kastet loss og dro mot Sævareid i Fusa. En tur på ca 4 timer.

Det var vindstille så vi gikk for motor og la til kai i Sævareid ca kl 20.30. Etter så mange timer i båten gikk vi oss en fin kveldstur og fikk sett oss litt om mot Haugen.

Mandag 05.09

En tur innover til gravplassen for å stelle på graven til Mona sin mormor som ble begravd der i 1983. En fin tur innover, men en skuffelse å komme til graven og finne at gravsteinen var borte. Vi kontaktet Kirkekontoret i Fusa og fikk oppgitt at den var fjernet pga alder. Dette hadde skjedd uten at vi hadde fått noe varsel om det. I ettertid har kirkekontoret gitt melding om at de kunne få satt opp igjen gravsteinen om vi dekket kostnadene med det. Det vil vi og ser frem til å komme innover når dette er ordnet.

Tilbake fra turen til graven gikk vi videre mot Os. Vi kom frem på ettermiddagen etter noen timer for motor. Vi la til i gjestehavnen med Oleana og Mona fikk seg et bad (20 grader) før vi gikk på Peppes og tok oss en pizza. Mens vi var på Peppes ringte Frode og sa at han og Bassi var ved båten. Han skulle på fisketur og ville hente fiskestangen som fortsatt var i båten. Han var på prøvetur i sin nye bil som han nettopp hadde fått levert.

Tirsdag O6.09.

Vi gikk en fin tur bortover mot Solstrand. Det er anlagt gode turveier langs sjøen og i Solstrandhagen er det fint som alltid. Tilbake i båten ble det en god middag og etter middag vasket jeg båten mens Mona tok seg en tur i bad. På ettermiddagen la vi turen videre mot Strusshamn. Vi måtte innom Kjøkkelvik og hente bilen. Mona hentet bilen mens jeg gikk til Strusshamn med båten.

Onsdag 07.09

Vi hadde et tett program på onsdagen. Vi skulle klargjøre Eikeviken for nye gjester. Andrea hadde gjort det meste. Mona skulle vaske klær og jeg skulle klippe plenene. Jeg skulle også hente hornet mitt da jeg skulle på øvelse på kvelden. Mona ble i Eikeviken mens jeg var på øvelse. Vi var tilbake i båten i Strusshamn rundt kl 22.00.

Torsdag 08.09

Etter frokost vasket vi båten innvendig og fikk all vår bagasje i bilen. Vi gikk fra Strusshamn ut på dagen og fikk båten på plass og klargjort i Kjøkkelvik. Kalesjen som vi tok ned da vi gikk fra Strusshamn 22.08 kom på plass. Håper vi får noen dager til i båten før vi må avslutte denne fantastiske båtsesongen.