Florø – Askvoll

Stabben fyr uten for Florø
Våren er båt nr 2
Nydelig vær og vind mellom 9 og 13 ms,

Vi planla hvordan vi skulle komme oss ut fra kaien. Vi hadde samtaler med sveitseren utenfor oss. Det var ingen ombord i båten innenfor. Vi hadde kun en trosse festet i båten innenfor. Det var fra fremste kryssholt på begge båtene. Det vi måtte sjekke var om det gikk greit å være ombord i «Våren» og trekke trossen til oss. Jeg sjekket at den gled greit gjennom kryssholtet til nabobåten.  Vi kunne da løse akterfortøyning på babord og begge trossene som vi hadde trukket inn på flytebryggen foran den innerste båten.  Vi hang nå i innerste båten på styrbord baug Og i flytebryggen styrbord akter.  Endre skulle løse baugen og jeg akter. Motoren var startet og truster var på. LA GÅ og vi dro inn trossene samtidig.  Båten gled mot båten på utsiden. Jeg gikk fremover og brukte baugtruster for ikke å treffe båten utenfor oss.  Det gikk greit med ca 0,5 m i forhold til at bauganker hos dem skulle treffe oss akter.  Da var vi på vei til Askvoll. Klokka var 10.00. 

Utenfor Askvoll

Båten var klargjort for seiling. Vi hadde avtalt at vi ikke skulle heise seil før vi kom ut i Brufjorden. Veien ut hadde vi vind opp mot 10-12 ms. Når vi kom litt i le ute i fjorden snudde vi mot vinden og fikk opp storseilet. Vinden var oppe i 12 ms. Og vi falt av og fant kursen som lot oss seile på rom slør over fjorden mot østsiden av Askrova og videre over Førdefjorden mot Gransundet inn mot Askvoll. Siste etappen seilte vi på lens og la storseilet så langt ut vi kunne. Vi målte oss mot en annen seilbåt som lå bak oss og mente vel at vi økte avstanden gjennom sundet. I dag seilte vi i nesten 3 timer. 

Vi hadde ikke preventer i bommen og fikk en ufrivillig jibb da vi gjorde oss klar til å ta ned seilet.  Vi klarte etterhvert å stramme inn bommen og å få ned storseilet etter å ha vært fremme og dradd det ned til bommen. Det er krevende å holde båten rett mot vinden i sterk vind og litt sjø Og det gjør det litt vanskeligere å få storseilet  helt ned i lazybagen.

Det var 12 ms vind da vi gikk inn til Kaien, men vinden løyet godt når vi nærmet oss kai. Det var god plass og vi kunne legge til longside på gjestehavnen i Askvoll Kl 13.30. Da vi var ferdig med vår fortøyning kom seilbåten som hadde lagt bak oss inn og vi hjalp til med å få den til kaien.  

Vi hadde en del små reparasjoner som måtte gjennomføres. To av plastfestene i masteliket mellom seilet og masten var røket. Disse klarte vi greit å skifte. Avstiver som lå i Lazybagen var glidd fra hverandre. Her dro vi ut stangen (avstiver) og fikk satt den sammen igjen og forsterket med litt tape og den gikk greit på plass igjen. Vi tok også mer sciliconspray på plastikkdelene som holder masteliket til masten. Dette vil gjøre det lettere å heise opp seilet.  

Løvbiff på Sjøbuen like ved havnen.

Etter at båten var klargjort gikk vi på den lokale restauranten og spiste løvbiff. Herlig med mat etter rundt 3,5 timer på sjøen. Etter mat ble det en liten tur for å se på Askvoll og å finne ut om det kunne være noe å kjøpe i bursdags pressang til Lily mitt barnebarn som fyller 5 år på den dagen jeg kommer hjem til Tvibergøy. En liten fiskestang til å fiske krabber med fant jeg på Coopen.

Endre tok med fiskestang og gikk på fergekaien for å fiske, mens jeg leste videre i boken 66 grader NOrd av Siri Lill Mannes. 

Vi tok tidlig kveld og var forberedt på en tur på rundt 5 timer til Eivindvik i morgen.

Selje-Kalvåg-Florø

Seljestranda

 

Til kai i Selje

Einar kom greit avgårde med båten til Bergen og Endre kom til Selje kl 13.05 med hurtigbåten Frøya som gikk 08.00 fra Bergen. Etter en behagelig tur med hurtigbåten skulle Endre i en uke være mannskap på S/Y Våren på vei til Tvibergøy som er mitt landsted på sørsiden av  Fensfjorden like innenfor Mongstad. På tirsdag gikk vi gjennom sikkerheten ombord og satt Endre inn i de oppgavene som skulle håndteres underveis. 

Hornelen

Vi gikk fra Selje kl 10.00 onsdag 28. Det var vindstille og vi hadde beregnet ca 5 timer frem til Kalvåg for motor. Gjennom Måløysundet hadde vi god fart og det var greit med trafikk. Vi var litt i stuss om hvilket løp vi skulle ta under broen som var under oppussing. I vestre løp hang det stillas ned under broen, men det var likevel oppgitt til å være 34 m. (42m uten stillaser) Vi fulgte etter en fiskebåt som brukte vestre løp og kom selvsagt greit under. Gjennom Skatestraumen hadde vi mye strøm i mot og farten falt fra ca 7,5 til rundt 5 knop. Det var i tunnelen under denne straumen at tilhengeren på en tankbil eksploderte og det brente opp 16,5 tusen liter med bensin. Dette er den største tunnel brannen i norsk historie. Heldigvis klarte all de 18 som var i tunnelen å komme seg uskadd ut. 

 

Delfiner rundt båten
Til kai i Kalvåg

Etter få ha rundet Hornelen og kursen var lagt mot Kalvåg, fikk vi se bevegelser i vannet litt til babord for båten. Etterhvert ble det svært mange finner som kom til syne. Vi gikk litt nærmere og etterhvert kunne vi se at det var delfiner. Vi fikk tatt video av delfinene som svømte langs båten og rundt baugen. En stor naturopplevelse ! 

Vi ville ha fisk til middag og fisket litt like før Kalvåg, men det ble ikke noeN fangst. Inne i Kalvåg fortøyde vi med baugen utover på bryggen foran Knutholmen. Vi tok ned gummibåten, montert motor og Endre tok en tur ut for å prøve fiskelykken. Han kom tilbake med en torsk som vi dagen etter brukte i fiskesuppe. Han hadde også fått en Akkar på kroken. Den tok han ikke ombord.

Seil mot Florø

På kvelden tok vi oss en tallerken fiskesuppe på Knutholmen og tok oss en liten rundtur i Kalvåg. Endre hadde ikke vært her tidligere. Jeg traff også her en tidligere kollega fra Gjensidige i Førde som hadde hytte Kalvåg. Vi hadde en hyggelig samtale om årene fra 2003 og opp til vi ble pensjonister Og alle de store endringene vi var med på.

Trangt om plassen i kraftig sidevind
Krabbefest 

Kl 09.00 fredag kastet vi loss og hadde bestemt oss for å seile. Det var fint vær og vinden varierte fra 9 til 13 ms. Vi heiste fulle seil. Vi seilte på lens Vinden på skrå bak. Vi prøvde først med storseil på en side og forseil på den andre. Dette gav liten fart og vinden snudde litt. Vi reduserte forseilet og seilte etterhvert på rom slør og gjorde mellom 6-7 knop mot Florø. Endre var styrmann under seil. Vi tok ned seilen før vi gikk gjennom øyene inn til Florø. Vi hadde vind på 10-12 ms fra kaien da vi kom inn. Det var mange båter i havnen og vi ble tilvist en plass hvor vi måtte bakke inn og legge oss ved siden av en Halberg Rassy på 46 fot. Vi skulle inn på tvers av vinden. De som har prøvd på dette vet at det er krevende og at det er vanskelig å komme i god posisjon for å få festet i båten vi skulle ligge utenpå. Vi kom ganske nært med hjelp av gode tristere og det var folk på kaien og i båten som vi fikk til å ta tauene som vi kastet over. Endre gjorde en kjempejobb. Vi kom greit på plass. Pga sterk vind festet vi oss i kaien foran og bak. med kun et sikringstau i baugen på nabobåten. Vi var invitert på Krabbefest hos en kollega kl 14.30. Han har leilighet like ved gjestebryggen, Når båten var vel fortøyd var vi svett og dusjen i servicebygget ventet. Vi måtte stelle oss før vi skulle på krabbefest. Etter en god dusj og en tur på senteret for å kjøpe brød gikk vi på besøk til Mariann og Eilif. Vi ble som alltid godt mottatt og hadde et herlig krabbemåltid som vi avsluttet rundt kl 17.00 da vertskapet skulle reise til Bergen tidlig neste morgen. Vi fikk anbefalt en restaurant som vi var innom og bestilte bord til neste dag. Resten av kvelden var vi i båten og slappet av.

Florø stadion Meget god gressmatte

Den 31. hadde skipperen bursdag. Det var gode hilsninger fra familien med sang og hilsninger på facetime. Og mange hyggelige hilsninger på sms og Facebook. Det er alltid hyggelig å bli husket på. 

Etter frokost gikk vi en god tur rundt vannene i Florø og endte på Naustdal bakeri hvor Endre spanderte  Napoleonskake og kaffe ! Godt og hyggelig. Vi hadde også fått billetter til Cupkampen mellom Florø og Sogndal. Her heiet vi på Florø som dessverre tapet 1-5. Etter kampen slappet vi av litt i båten før vi gikk til middag på en restaurant. Her spanderte Endre en god middag som skulle være hans presang til meg. Hyggelig måltid og gode samtaler. 

Vi seiler i god medvind

Vi hadde bestemt oss at vi også ville ligge i Florø søndag da det fortsatt skulle være mye vind fra nord. Det var meldt opp til 20 ms i kastene og jeg ville ikke gå videre til Askvoll før det var litt roligere. vi ha bestemt at vi skal gå mandag morgen og etter værmeldingen skal vi da ha en noe lavere vind. Mellom 8-12 ms skal gå greit nedover og det vil gi fin seilvind på rom slør.

Endre styrmann
Akkar på kroken Den fikk friheten tilbake.