Ålesund – Bergen 17-28 august 2020

Rundt Stadt

 

Mandag 17.august:Tilbaketuren fra Ålesund gikk på innsiden av Hareid og Gurskøya forbi Kvamsøya og videre rundt Stadt til Selje. Dette var en tur på ca 60 NM g vi brukte rundt 10 timer. Det var vindstille og det ble mye motor. Vi hadde oppe forseil sammen med motor over Stadt. Det var en varm og fin dag og vel fremme i Selje fikk Mona seg et bad på Seljestranden. 

 

Selje Kloster

Dagen etter gikk vi på besøk til Selje sjukeheim og omsorgssenter for å besøke Wilhelm. En mann på rundt 95 år som Mona ble kjent med på Nybø Brass sin tur til Albir i Spania i 2008. Vi har besøkt ham en gang tidligere, men det var en stund siden vi hadde hørt fra ham og var ikke sikker på om han fortsatt var i live. Men det var han.  Mona hadde god prat med ham. 

 

Tirsdag på formiddagen gikk vi fra Selje og til Kalvåg også en tur uten vind. God temperatur og en fin tur rundt Hornelen. Europas høyeste sjøklippe. Vel fremme i Kalvåg fant Mona en fin badestrand og fikk ett fint og forfriskende bad.

Utsikt fra Askrova mot Kinn

 

Onsdag 19 august Fra Kalvåg til Hillersøy. Her hadde Mona sin far vært i fosterhjem under krigen. Han var 14 år og ble sendt fra Bergen etter eksplosjonsulykken på Bryggen i 1944. Han bodde på Nordnes og fikk huset ødelagt av eksplosjonen. Vi kunne ikke gå helt inn, pga dybden, men vi lå utenfor å så inn på stedet hvor Håkon hadde gått i 1944 og 1945. 

 

Kveldsseilas mot Florø

 

 

Vi fortsatte turen til Askrova hvor vi skulle besøke en venn som hadde hytte der. Vi fant frem til Valvika og fikk lagt til ved en fin flytebrygge. Også der var det temperatur for bading. Vi hadde to fine dager hos våre venner på Askrova. Vi ble vist rundt på øyen og fikk mange historier om stedet og menneskene der. Gode kaffemåltider med vaffler og god prat rundt bordet. På kvelden hadde vi en fantastisk krabbefest i og ved det flotte naustet.   Vi hadde planer om å gå videre sørover fra Askrova, men værmeldingen meldte vind, vann og torden. Vi ville ikke ligge så langt ute som eneste seilbåt med høy mast om det kom torden så vi bestemte oss for å gå inn til Florø til dette været hadde gitt seg. Vi var på Askrova hele dagen og ble invitert på nydelig torskemiddag før vi kastet loss og dro inn til Florø ca en time unna. Vi var nå kommet til torsdag 20 august.

 

 

Florø gjestehavn er en kjent havn for oss og vi ble der frem til søndag 23. august. Vi hadde gode opplevelser i Florø. Ved en tilfeldighet traff jeg på en arbeidskollega fra Gjensidige. Vi kom i prat etter gammelt og det endte med at han tilbød seg å kjøre Mona til en badeplass og etterpå vise oss Florø og den utviklingen som hadde vært der de siste årene. Vi hadde en flott tur og Mona fikk badet mellom bygene og vi fikk se oss om i Florø og omegn. Spesielt imponerende var det å se utover den store offshore basen som var bygget. Det er en stor base på store arealer. Her er det store muligheter for næringsutvikling både på og rundt basen. 

Uvær i Sognefjorden

Dagen etter inviterte vi han og konen på Naustdal Konditori til Kaffe og Napoleonskake. De hadde flyttet fra enebolig til leilighet midt i Florø. Vi ble med opp i og fikk en omvisning i leiligheten. Svært hyggelige mennesker og en god dag for oss i ruskeværet. 

Til rors mot Eivindvik

 

 

Søndag 23. dro vi fra Florø og hadde fin seilvind nedover til Askvoll. Det var en dag med skiftende skydekke. Vi ble i Askvoll til ca kl 14.00 den 24 august. Det var en regnfull dag og vi ble etter hvert klar for å dra videre. Vi hadde plottet inn Eivindvik som stoppested for kvelden. Det var varierende vind og det ble både seiling og motor. Vel ute av Krakhellasundet gikk vi med fulle seil over Sognefjorden. Da vi nærmet oss sørsiden av fjordn kom vi inn i en kraftig regnbyge med mye vind. Det ble helt svart rundt oss og vi måtte ta inn forseilet. Det ble så dårlig sikt at vi også måtte ta på rader for å finne veien innover til Eivindvik. Vi var fremme ca kl 21.00.  Dagen etter hadde vi oss en flott tur i Eivindvik og gikk på den historiske rundløypen med kommentarer fra en mobilapp. Historien til Eivindvik og Gulatinget er fasinerende og naturen rundt er veldig fin. Vi ble liggende i Eivindvik til tirsdag 26. Da gikk vi rolig videre forbi Skjærjehavn og videre over Fensfjorden til Kihlstraumen. Vi seilte omtrent hele veien til tross for lite vind. Det var gode væremeldinger for de nærmeste dagene så vi bestemte oss for gå inn til Bergen dagen etter og ligge der noen dager før vi avsluttet ferien. I Bergen lå vi til ved Shetland Larsen sin statue den 27ca kl 15.00. 27. var en dag med nydelig vær.  Vi hadde besøk av barn og barnebarn og Mona og jeg hadde en avsluttende feriemiddag på Bryggeloftet.

Vi var tilbake i Kjøkkelvik den 28 august.

 

 

Med S/Y Våren fra Bergen til Lofoten Mai-juni 2021 – Bassie-Frode-Ove

S/Y Våren ligger på sjøen i sin hjemmehavn Kjøkkelvik utenfor Bergen. En veldrevet havn, men med en krevende plassering pga tidvis store bølger fra båter til og fra Bergen. Noen båter går for fort og lager svært store bølger som treffer våre bølgebrytere med stor kraft.  Det er en utfordring for havneansvarlig og krever mye vedlikehold. 

I år er seilene levert for sjekk og vask hos Seilmaker Iversen. Cockpitpresenning er innlevert for vask rens og impregnering + litt sying hos Hauge.

Planlegging av turen starter med motorservice i begynnelsen av desember i 2020.Vi har sjekket eksosblandings bend. Dette virket greit. Det er skiftet olje, oljefilter. Dieselfiltre er skiftet. Vi har i i år også hatt systemrens på ferskvannssiden og fylt på nye frost veske. Saltvannsiden er også fylt med frost veske. Drivreim er skiftet og impeller sjekket og funnet ok. Vi har også vasket grundig i motorrom. og de to lugarene akter.

Vi planlegger å ta båten på land på Askøy båt og motor i april 2021 for utvendig vask polering  og bunnsmøring. Vi håper at vi samtidig får installert AIS. Vi tenker at dette kan være fornuftig når vi skal ut på så lang tur. Vi skal også montere redningsflåte som ble kjøpt brukt i desember. (Ny i 2019)

Vi hadde tanker om å gå utenlands i 2021, men pga Korona holder vi oss i Norge og setter kursen for Lofoten. Vi regner med å bruke mellom 40 og 50 dager på turen oppover. Vi vil utforske kysten og bruke god tid. Vi hadde fantastisk vær på vår tur i 2020 og håper selvsagt på at vi skal treffe med været også når vi legger kursen nordover. Vi skal nok får en fin tur selv om det ikke blir samme sommertemperaturer som på Sørlandet. Litt mer regn klarer vi også.

Vi skal ha en samling hos Bassie i løpet av desember for å se på ruten og hva vi ønsker å få med oss av opplevelser oppover kysten.

Planen pr desember 2020 er oppstart fra Kjøkkelvik den 18.mai og at Bassie og Frode mønstrer av i Svolvær og Mona mønstrer på for turen sørover eller deler av turen sørover. Mulig at det blir mannskapsbytte i Trondheim eller Kristiansund. 

 

 

Med Mona og Texas på tur juni 2019

Fredag 7. juni

 

En lang og god morgen, god frokost, øving og lesing av krim. En tur på bokhandelen for å sjekke ut nye krimforfattere. Får alltid god info og denne gangen får jeg presentert to nye forfattere jeg vil lese utover høsten. Monica Yndestad som er tidligere journalist i BA og skriver om historier med utgangspunkt i OS. Peter May og Ildefonso Falcones. 

 

Mona kommer med båten i halv syv tiden og Texas  var med. Jeg ville overraske med noe godt til middag og da var jo raspeballer en god ide. Viktig å vise at jeg setter pris på at hun ville komme og være med i båten. Båtliv er ikke hennes førsteprioritet selv om jeg opplever at når hun først er kommet i båten liker hun seg svært godt. Jeg hadde sett noen ferdig raspeballer i butikken som så helt fine ut. Jeg kjøpte inn alt jeg trengte og forberedte en skikkelig god middag.

 

 

Middagen ble satt stor pris på og vi spiste oss god og mett. Etter oppvasken var ryddet var det tid for en god kveldstur. Vi gikk oppover til Hestesletto og videre til Baroniet. En flott tur for oss og ikke minst for Texas. Rosendal er vår yndlingshavn hvor vi ligger nærmere en uke hver sommer.

 

Lørdag 8.juni

Det regner for mye i dag !

I dag skal vi gå stiveien til Galleri Guddal. Mona må innover som fast tradisjon og jeg har godt av en god trimtur selv om jeg var på galleriet for to dager siden. Vi fulgte den fine stien som går inn like ved Rosendal Fjordhotell og i lien utover. Samme sti vi følger om vi vil gå på Malmangernuten. Overskyet og litt litt utrygt for regn. Hjemover gikk vi veien og traff på noen lam på veien. Det regnet litt og de lurte på om de skulle være ute eller inne. Vi gikk også forbi laksetrappen i Guddalselven veid Seimsfoss. Vi kunne ikke se noe laks i trappen 

 

Det ble finere vær utover ettermiddagen . Vi gikk derfor en kveldstur og havnet på  Fjordhotellet hvor vi  spiste fiskesuppe i restauranten. God suppe og god stemning. Vi har mange gode minner fra hotellet. Både som brukere av bryggeanlegget når vi hadde båt på 80 tallet, når vi spilte med danseband der ved en rekke anledninger. Vi husker oså konserter i forbindelse med musikkfestivalen som var tradisjon for Rosendal. Festivalen blir dessverre ikke arrangert lenger.

 

Søndag 9.juni

Overskyet og litt regn. Lang og koselig frokost. Dusj i det flotte servicebygget til Rosendal Gjestehavn. Deretter en god tur i Baronihagen. Vi blir visst aldri lei denne hagen og historien rundt dette lille slottet.  Baroniet Rosendal var et baroni i nåværende Kvinnherad kommune i Hordaland. Baroniet var Norges eneste og ble opprettet i 1678 av  kong Christian V av Danmark-Norge. Selve slottet sto ferdig i 1665, og drives i dag som et levende museum med omvisninger, konserter, foredrag, teater, kunstutstillinger, overnatting og servering. I 1658 giftet Karen Mowat – den gangen Norges rikeste arving – seg med Ludvig Rosenkrantz, en stolt, men fattig, dansk adelsmann. Som bryllupsgave fikk de gården Hatteberg i Kvinnherad, og her bygde de sitt slott. 

Baroniet med rosehagen

 

Mandag 10.juni

Litt mer skyet vær og faktisk litt regn. I dag skal vi en god tur inn til kraftverket. På turen traff vi hester og sauer som var svært interessert i Texas. Turen forbi Baroniet og innover tar en god 1,5 time hver vei. Helt innerst ved kraftverket går det en stil som fører opp til Malmangernuten. På denne turen går vi forbi hagen til  gamle banksjefen i Kvinnherad Sparebank. Vi hadde mye med hverandre å gjøre når jeg jobbet i Gjensidige. Nå er vi begge pensjonister. 

 

 

På området til gamle Skåluren verft skal et helt hus flyttes ut til Gurine slippen. Det gamle snekkerverstedet. Den skal heises om bord på en flåte i en enhet og på land på ny grunnmur på ny plass. De har nå tatt av all taksteinen som skal på igjen når den er på den nye plassen. Alt dette gjøres på dugnad.

 

Tirsdag 11 juni,

 

I dag går turen til Onarheim. En plass vi har vært en rekke ganger tidligere uten å ha utforsket området skikkelig. Denne gangen hadde vi planer om å bli litt bedre kjent i Alsakeren sitt rike. Selve havnen er meget solid og flott, men de mangler service fasiliteter på land. 

Turen over fjorden gikk fint. Ble litt seiling når vinden tok seg opp når vi kunne se oppover mot Luksund. I Onarheim var det god plass i havnen og det er hyggelig å komme til en så god havn. Vi fortøyde greit selv om det var mye strøm. Etter at vi var fortøyd fisket jeg litt fra kaianlegget og fikk noen fine lyr som ble dagens middag. Vi hadde en liten tur på ettermiddagen og planla å sjekke ut litt bedre dagen etter.

Garden er kjend sidan 1100-talet, då Erling Skakke heldt tingsamling på Onarheim. På 1200-talet budde hovdingen Sigurd her. Sigurd på Onarheim var ein av dei fremste mennene i kongeriket, som lagmann på Gulatinget og rådgjevar for den unge Håkon Håkonsson. Etterkomarane hans styrte den store garden godt, med alt som fanst av arbeid, bygningar, drenger og tausar. Det vart drive både med fiske og skogshogst.

Dagens “konge” på Onarheim må vel sies å være Gerhard Meidell Alsaker som er Eier av hele Alsaker Holding AS og alle underliggende selskaper innenfor Smolt, Matfisk, Slakterier, Brønnbåter m.m. Et selskap som omsetter for totalt kr 1,7mrd og har et resultat på rundt kr 560 Millioner. 

Onsdag 12.juni

Vi fulgte veien nordover fra Onarheim mot Nymark. Vi traff på en kar som holdt på å sette opp et gjerde på veien og Mona kom i snakk med ham og etter hvert også kona. De eide et gammelt handelshus med garasjer og flott kaianlegg. Han hadde vært uteseiler og nå drev de med utleie av både husvære og båter til turister. Han hadde to veteranbiler i garasjen. Biler han hadde fått kjøpt fra USA. En Chevrolet lastebil og en Jaguar. Nydelige biler. Det var også et gammelt butikk museum i det gamle butikklokalet. Mange ting og esker fra gamle dager. De fortalte at de hadde solgt egg til England og at det var klekkeri på loftet med åpen oppvarming. Brannfarlig ! Vi hadde noen hyggelige timer sammen med ekteparet . Vi ble også fortalt om turveien opp til Blåbærhagen som Alsaker hadde bygget. 

Vi bestemte oss for å ta en tur etter middag. Jeg laget middag og Mona koste seg med skisseblokken og nydelig motiver fra fjorden og fra blomster i naturen.

Turen oppover gikk på vel en time. Først fulgte vi veien mot Ugdalseide frem til broen over elven som går langs veien fra Onarheim. Der tok vi av og kom inn på den  nye veien som var laget. Det virket som om veien var mye brukt av lokalbefolkningen til trim løype og til å lufte hunden. Min tanke var at måtte vært gøy å kjøre nedover på rattkjelke. (Vet ikke om det finnes lenger) Det må ha kostet mye å anlegge denne brede fine veien oppover til ca 300 m høyde over havet. Turen kan anbefales om du er på besøk i havnen i Onarheim. Veien oppover var flott. Kjørevei standard helt til topps, men stengt for biltrafikk med bom. Fra toppen “Blåbærtua” Var det nydelig utsikt innover Hardangerfjorden og over mot Ølve. 

Torsdag 13 juni

Klokka 12-30 forlater vi Onarheim for denne gangen. Vi skal forsøke å komme inn til Årbakka, et gammelt handelssted nord for Onarheim. Det er greit å komme inn og vi er eneste båt ved kaien. Her er det en åpen butikk, museum og mye å se på både for Mona og meg.Den gamle butikken var sjarmerende og viste oss hvordan det hadde vært her i “gamle dager” som ikke er lengre enn 50- 60 år siden. Kommunestyret på Tysnes hadde møte i ett av rommene på handelsstedet. Det var også en ansatt bestyrer som hadde ansvaret for åta imot turister. Det var ofte hele busslaster innom for å se på de gamle miljøene som var godt bevart her.

Etter besøket på Årbakka satte vi kursen mot Sævareid. Vi var fremme i firetiden  etter å ha godt med motor hele veien. Det var omtrent vindstille over Bjørnefjorden. På veien innover Sævareidfjorden passerer vi gamle Engevik Gaard.

Litt om gården.

Den vakre embetsgarden på Engjavik ligg lunt til ved fjorden, halvvegs inn til Sævareid i Fusa. Denne offisersgarden frå først på 1700-talet gjev oss eit nærbilete av embetsmannens stand og stilling i lokalsamfunnet mot slutten av einevaldstida i kongeriket Danmark-Noreg. Eigaren, oberstløytant Christian Wilhelm Segelcke, kjøpte garden som sjefsgard i 1723 og busette seg her, medan han førte kommandoen over det nordre Söndhordlehnske Compagnie. Seinare vart han utnemd til generalmajor og tenestegjorde i København. Då heldt han seg lite heime på garden Engevik. Segelcke bygde opp sitt tun nord for det gamle gardstunet, med ein stor staseleg hovudbygning. Etter at han døydde i 1763, overtok sonen, major Hartvig Carl Philip Segelcke eigedommen. Han var kommandant på Vardøhus festning. I 1769 brann hovudbygningen, og året etter bygde majoren ein ny, litt mindre på same tomta, i karakteristisk Bergensklassisisme med halvvalm. Det er denne bygningen som står i dag.

Den neste eigaren, løytnant Knud Nyegaard – ein lensmansson frå Takvam i Haus – vart gift med dotter til majoren; eit av dei sjeldne døme på eit bondeson klatra opp over sosiale rangstigen. Under Nyegaards strenge men dyktige hushald fekk tunet tidleg på 1800-talet den forma det har i dag. Hovudbygningen har sin bakgrunn i byens sosiale miljø, opphavleg med ein symmetrisk barokkhage omgjeven av kvitmåla stakittgjerde. Dei andre bygningane høyrer til bygdenes byggeskikk; stabbur, eldhus, borgstove, smie, skykkje, sjøhus og naust – eit autentisk historisk miljø.

Ved Sævareid legger vi til på kaien ved butikken. En fast kai hvor det er greit å legge til. Moren til Mona er oppvokst  på Sævareid og mormoren ligger begravet ved Sævareid Kapell. 

 

Det er en fin ettermiddag og vi bestemmer oss for å ta en tur innover til graven. Det er ca 1 time å gå hver vei. På gravplassen ser vi at graven virkelig trenger stell. Vi har med oss blomster, men selve gravsteinen har seget og må rettes på. Vi tar vekk gravsteinen og fyller på med ny løsmasse slik at vi kan plassere steinen tilbake rett og fin. Neste gang vi kommer innover må vi ta med tusj og tegne over bokstavene på gravstøtten. Vi har vasket steinen, men det vi hadde av skuremidler gjorde den ikke bedre enn dette.

Sævareid kapell ble bygget som gravkapell i 1956. Arkitekt var Anders Nordtvedt.

I 1961 ble kor og sakristier bygget til etter tegning av Nordtvedt, og bygningen vigslet som kapell. Et eget, frittliggende bårehus ble bygget nord for kapellet i 1986.

Kapellet ligger i lien ovenfor gården Henanger ved veien fra Sævareid mot Keilen. Det består av skip og lavere kor som er flankert av sakristier. Skip og kor har høye saltak. Skipets tak har brattere takvinkel enn kortaket. Bygningen ligger i bakkehellet med høy, støpt grunnmur under skipets gavl som vender mot vest.

Vi hadde hatt en dag med mange opplevelser og vi bestemte oss for at vi neste dag ville gå til Engevik for å se oss litt om og kanskje treffe på noen som kjente mormor.

Fredag 14.juni

Neste dag tok vi turen fra Sævareid og til Engevik. Det var et stykke gå, men turen gav oss mange minner. Det var også denne veien vi kjørte da vi reiste til Bårdtveit som var landstedet til familien Ådland. Fremme på Engevik gikk Mona opp til et hus hun mente hun og mormoren hadde besøkt da hun var liten. Hun traff en damen og det viste seg raskt at det var her broren til mormoren bodde. Vi ble bedt inn på kaffe og kaker og hadde en god prat om familien og gamle dager på Sævareid. 

Vi fikk også se gamle bilder av familien og vi fotograferte ned en god del bilder av personer vi kjente. 

Da vi kom tilbake til båten hadde jeg nede gummibåten og var ute og fisket. Det ble dårlig med fisk. Vi ble i Sævareid den natten.

 

Lørdag 15.juni Vi satte i dag kursen mot Os. Været var nydelig og vi kunne seile en god del av strekningen. Det er alltid hyggelig å komme til Os. Det er en godt tilrettelagt  gjestehavn og det er mange fine steder å gå tur. Vi gikk turstien helt frem til Solstrand Fjordhotell og videre forbi Moldegård og utover i friluftsområdet. 

Smievikjo

Vi gikk gjennom et område med fine villaer og flott utsikt utover Bjørnefjorden. Det var fine veier utover i friluftsområdet Moldaneset og det  var en fin badestrand der veien tok slutt. 

Det var 

 

 

Søndag 16.juni

Søndag var vi på gudstjeneste i Os kirke og gikk en tur til Solstrand. På vei tilbake traff vi på en veteran bil på bensinstasjonen på Os. En gammel Plymouth. Min far hadde en en slik på slutten av 50 tallet. Vi spiste middag på Peppes. Resten av dagen gikk med til lesing og avslapping i båten.

 

 

Mandag 17.juni

Mandag var det fint seilvær og vi tenkte vi ville besøke KOlbeinshavn på Huftarøy. Vi hadde god bør utover og la til kai ca kl 13.00. Vi hadde aldri vært på KOlbeinshavn tidligere. En meget god havn, men vi var skuffet over plassen. Det var næringsvirksomhet helt ned på kaien og mye rot. Vi tok en tur innover øyen langs veien. Ikke noe spesielt å se. På seilbåten som kom inn etter oss var en gammel kollega fra Bergens Sparebank i 1974. Hyggelig gjensyn. Vi ble til neste dag. 

Tirsdag 18.juni

Da var det tid for å komme seg tilbake til Kjøkkelvik. Vi hadde fint seilvær og seilte faktisk hele veien fra Kolbeinshavn og hjem. Sjelden at det passer så fint med vinden inne i fjordene.

Ålesund 15-17 august 2020

 

Fortøyd i Ålesund

Lørdag 15.08 gikk vi fra Sandøy rett etter frokost. Nå med kurs for Ålesund som var vårt nordligste mål på denne turen. Vi hadde noen kjente i fra Gjensidige tiden i byen og hadde hatt kontakt og avtalt å møtes. Turen innover var beregnet til ca 3,5 time. Vi gikk forbi Ulsteinvik og Fosnavåg og hadde gode vind og bølge forhold. Siste delen inn Breisundet var det noe mer bølger som gjorde at vi koblet ut autopilot og rattet manuelt innover. Det var ikke gunstig vindretning. Vi hadde opp seilet i en periode, men etterhvert bestemte vi at vi ville gå inn for  motor. Inne i vågen i Ålesund. La vi først til ved den faste kaien, da vi etter en liten rekognosering innover i sundet ikke fant noen ledig plass ved flytebryggen. Da vi var ferdig å fortøye og hadde koblet oss til landstrøm kom det flere båter ut fra sundet. Etter ny rekognosering var det nå ledige plasser ved en av flytebryggene lenger inne. Vi forhalte båten og fikk en god og rolig plass lenger inne. Vi spiste en god middag og ringte våre bekjente i byen. De inviterte oss på kaffe og avtalte å hente oss ved båten. Dette var kveld og vi var hjemme hos dem på kaffe. Etter kaffe gikk vi en tur på byen og hadde et nydelig måltid på en god sushi restaurant. Etter et godt måltid med kjente og ukjente smaker avtalte vi å møtes søndagen på formiddag og avslutte med med en middag hjemme hos våre venner.

Mona og S/Y Våren i bakgrunnen
Alnes Fyr

 

På tur i Ålesund og noen av øyene utenfor.

 

Søndagen den 16.  ble en fin dag. Vi var først på en tur rundt i Ålesund og på museum før vi traff våre venner som viste oss rundt og tok oss med på biltur til Alnes Fyr. En flott opplevelse. Vi fikk se oss om i yen og på øyene rundt. Etter turen var vi tilbake i båten. Sener på ettermiddagen ble vi hentet til en nydelig tilberedt  torskemiddag. Et hyggelig måltid med god prat og mimring om felles opplevelser i Gjensidige. Vi var tilbake i båten rundt midnatt.  Vi hadde hatt en fantastisk helg i Ålesund takket være gjestfriheten til våre venner. Vi koste oss virkelig og kommer nok tilbake her.

 

S/Y Våren fra Sunnfjord til Nordfjord 11-13 august 2020

Fra Sunnfjord til Nordfjord

Broen over Dalsfjorden

 

11.08 sa vi takk for oss i Dale og dro utover Dalsfjorden med kurs for Florø. Det var lite vind og vi gikk for motor hele veien. Vi var innom Knut som var på tomten til sønnen i Holmedal. Vi vinket og fikk se den vakre tomten fra sjøen. Vi gikk forbi Askvoll og gjennom Granesundet over Stavfjorden og østenfor Askrova videre over Brufjorden og inn til Florø. Vi brukte ca 5 timer på de 32 NM og hadde fint vær hele veien. 

 

 

 

 

 

 

 

Vi fant en fin plass i Florø gjestehavn hvor jeg har vært flere ganger. Etter middag fikk vi oss en fin tur i turområdet rundt Florø. Florø har en fin gjestehavn med gode fasiliteter. Vi vasket klær og fikk oss en god dusj. Vi var innom Naustdal dampbakeri hvor vi tok en kopp kaffe og en god kake. Tilbake til båten og hadde en rolig kveld der. Pratet litt med en nabo båt fra Sunnmøre og fikk tips om flere gode havner på andre siden av Stadt. 

 

Knutholmen Kalvåg

12.08. Dagen etter gikk turen mot Kalvåg. En kort tur på ca 2 timer som gikk i helt stille vær og sol fra blå himmel. Jeg har vært i Kalvåg mange ganger og eier av hotellet og restaurant har hatt bedriften sin forsikret hos oss i Gjensidige i mange år. I Kalvåg lå vi til like utenfor Knutholmen. Mona fant en fin liten sandstrand vest om Kalvåg. Hun tok seg et bad i det fine været. Vi var på tur rundt og så på bygden og jeg viste Mona hytten som Gjensidige hadde hatt i Kalvåg. En hytte vi benyttet mye med Gjensidge Vestlandet. På kvelden hadde vi en god middag på restauranten. 

 

Hornelen

 

13.08 ble en dag med litt mer overskyet vær og vi lå kursen mot Måløy. Nok en dag uten vind og det ble motor hele veien. Innover fjorden mot Hornelen og til gjestehavnen i Måløy. Her måtte vi forankre med akter mot bryggen og feste i en uteligger. I Måløy fikk vi besøk av en tidligere arbeidskollega og serverte kaffe og skiver. En hyggelig prat og mimring om felles opplevelser. Det er spesielt å seile inne i trange fjorder med høye fjell på begge sider. Fjorden innenfor Bremangerlandet var en fin opplevelse. 

Ved kai i Måløy

 

 

 

14.08 En disig dag hvor vi hadde to valg. Vi kunne gå til Selje eller rundt Stadt. Vi var usikker på om det ville være riktig å gå rundt Stadt pga tåkedisen. Vi gikk nordover Måløysundet og på nordsiden kunne vi se ut til Stadt. Det lå tåke på platået men ikke nede ved havoverflaten. Vi bestemte oss for å gå rundt Stadt. Det ble en helt grei tur  som gikk med motor og litt forseil. Det var nok en dag uten seilevind. Vi hadde en rolig tur som tok ca 6 timer på 35 NM. Natten tok vi på Sandsøy i Sande kommune. 

S/Y Våren på vei mot Ålesund 7-10 august 2020

7-10 august 

Kilstraumen-Nåra-Værlandet-Bulandet-Dale i Sunnfjord

Hele sommeren etter vi kom tilbake fra turen til Stavern har båten lagt fortøyd ved landstedet vårt Tyborgøy i Alvær kommune. Vi hadde kun en liten dagstur til Eivindvik og Skjerjehavn i juli måned

Ved kai i Kilstraumen

Jeg forhalte fra Tyborgøy til Kilstraumen gjestehavn den 6.august. Der hadde jeg meg en god raspeball middag på gjestgiveriet. Fredag kom Mona utover med proviant for turen. 

Det var en tur med bare Mona og jeg som mannskap. Jeg hadde hatt en tur nordover tidligere med annet mannskap, men denne gangen skulle Mona være med på helt andre områder enn vi har vært tidligere. Første etappe gikk fra Kilstraumen og over Sognesjøen til Nåra ca 16 NM. Vi kunne ta opp seil rett nord for broen i Kilstraumen og seilte hele veien til vi kom til innseilingen til Nåra. Vi fikk ikke plass på de gamle flytebryggene ved butikken, men fikk tips om en ny stor trekai lenger inne i bukten. Ikke vann eller strøm, men en god havn for natten.

Fjellet Alden

 

Neste dag gikk vi videre til Værlandet. Det var lite vind og vi gikk stort sett for motor de 21 NM.  Fjellet Alden var nydelig i det fine været. Vi hadde en tanke om at om muligheten bød seg skulle vi ta en tur til toppen. (det ble det ikke noe av) Vi brukte søndagen på en sykkeltur til Bulandet. En tur som tok oss ca 1 time. På veien så vi et ørnerede med 3 havørn ikke langt fra veien. Det var en hyggelig tur med middag på Bulandet. En fantastisk natur langt vest i havet.

Om kvelden fikk vi en god opplevelse med solnedgangen i havet vest om Værlandet,

Solnedgang på Værlandet
Herlig nyfisket makrell

 

Mandag den 10 setter vi kursen for Dale i Sunnfjord. Vi håper på å treffe på vår nabo Knut fra Bergen som bor der. På veien fisker vi og får en del makrell som vi skal ha til middag. Det blir en fin tur innover Dalsfjorden og fremme i Dale finner vi plass i den lokale båtforeningen. Vi har fått kontakt med Knut og skal treffes på kvelden for en tur rundt i kommunen og avslutte med kvelds hjemme hos ham og konen. Middagen smaker helt fortreffelig og kvelden sammen med Knut og Kari Janne ble svært hyggelig. 

Huset til Kari Janne og Knut i Dale

 

 

Først var vi på bil sightseeing med Knut gjennom Dale og ut til Holmedal. Her var vi på tomten til Knut sin sønn, hvor han holdt på å bygge et nytt stort hus. Etter dette var det besøk i hjemmet til Knut og Kari Janne.

Huset deres var et eventyr med Jacob Sande i hovedrollen. Sande hadde skrevet    “Det lyser i stille grender” under pæretreet i hagen. Han hadde bodd i huset i flere år.