Skrova-Trollfjorden-Gullvika (fra NRK serien «Tid til å leve 2017)

Snøen ligger ennå i fjellene

 

Vi gjorde noe innkjøp på Coopen på SKrova før vi reiste. I dag skulle vi innover i Lofoten for å se Trollfjorden. Trollfjorden er kjent for Trollfjordslaget. 

Turen innover startet med frisk vind 10 ms og godt med sjø. Det gav seg etter ca en 1,5 time da vi kom innom innover til Stormolla Og sundet innover mot Raftsundet. Da fikk vi en rolig tur videre innover fjorden. Det regnet hele tiden, men ikke store mengder.

Det står skrevet:

«Trollfjordslaget var en hendelse 6. mars 1890, der robåtfiskerne gikk til aksjon mot dampbåtene som forsøkte å stenge dem ute fra fisket i deler av Trollfjorden. Dette var på mange måter en kulminasjon av de konfliktene som allerede hadde foregått mellom større, dampdrevne notbåter og det tradisjonelle fiskeriet fra mindre åpne båter. 

Trollfjordslaget av Gunnar Berg

Trollfjordslaget malt av Gunnar Berg.

Rederen og handelsmannen Ole J. Kaarbø hadde organisert fiske med not fra dampbåter, og stengte dermed ute fiskere med konvensjonelle redskaper fra den innerste delen av fjorden, der det var svært mye torsk. Fiskerne mente utestengelsen brøt med allemannsretten, og etter et håndgemeng fikk fiskerne brutt opp sperringen.

Trollfjorden

Utløsende årsakRedigerKvelden i forveien (5. mars) hadde representanter for småbåtfiskerne bedt dampbåtene hjelpe til med å brekke opp isen som Trollfjorden var belagt med slik at fiskerne kunne komme til dagen etter. Dampbåtene gjorde dette, men i stedet for å åpne opp for fiskerne, stengte de den innerste delen av fjorden med not. De forlangte så betaling fra fiskerne for at de skulle slippe dem inn. Dette ville ikke fiskerne akseptere og det kom etterhvert til håndgemeng mellom småbåtfiskerne og dampbåtmannskapene. Blant annet ble fiskerne spylt med skoldhett vann fra dampkjelene ombord i notbåtene.

Trollfjorden er attraktiv for mange

EttervirkningerRedigerSlaget i Trollfjorden ble i ettertid viden kjent og engasjerte store deler av kystbefolkningen. Også Stortinget tok etterhvert affære og fremskyndet arbeidet med en ny Lofotlov. I mars 1891 vedtok Stortinget endringer i Lofotloven som bl.a. forbød bruk av not under lofotfiske.

Johan Bojer skildret slaget i romanen Den siste viking.»

 

På vår ferd inn Trollfjorden var det fred og fordragelighet. Det eneste som forstyrret freden var flotte badestamp badende unge jenter på båten dere ser på bildet. En hyggelig avveksling. Vi gikk rolig innover og tok en del bilder fra fjorden. Og den fine «event skøyte» som kom inn fjorden fylt med unge jenter.

Vi gikk tilbake til Stormolla og la oss inn for natten i Gullvika. En lun og god vik hvor det var satt ut en flytebrygge. Her fant vi etterhvert ut at det var fra denne plassen TV serien. «Tid til å leve» i NRK ble innspilt i 2017. For å være sikker tok vi en tur og så oss om og sjekket også mot serien som vi fant på NRK.  Det var kjekt å kunne se denne plassen som noen av oss fulgte på TV.

 

Bratte fjellvegger gått rett i fjorden
Huset fra serien «Tid til å leve» i NRK

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg