27.mai
Vi gikk fra Hvide Sande kl 08.30 med kurs for Esbjerg. Danmarks 6. største by.
Esbjerg er en by i Esbjerg kommune på vestkysten av Jylland i Danmark med 71 921 innbyggere (2023). Byen ble til fra 1868 da det ble anlagt en statlig havn ved det som da var en liten landsby.
Byen har tidligere vært Danmarks største fiskerihavn.
Havnen er stadig drivkraften i Esbjerg, hvor offshoreaktivitetene er det største næringsområdet. Foruten dette fungerer Esbjerg som utskipningshavn for vindmøllene til Elsams vindmøllepark på Horns Rev.
Turen var vindfull med vinden rett imot og mye sjø. Det ble en strabasiøs tur uten at vi fikk oss noe skikkelig mat. Denne type turer er ikke lystige og vi gjør alt vi kan for å unngå dette fremover. Inne i havnen i Esbjerg gikk det imidlertid greit med fortøyning og vi var klar for en turtil Sentrum for å få oss noe å spise. Vi hadde tenkt å gå, men etter å ha snakket med noen kjentfolk valgte vi taxi. Vi spiste på en restaurant på torget i Esbjerg. Rette het “Stjerneskudd” som bestod av rekesmørbrød, litt røkt laks + 2 frityrstekte rødspetter. Velsmakende middag.
Vi hadde en liten utfordring foran oss. Vi burde fylle diesel i Esbjerg. Vi hadde kun ca 90 l diesel i tanken og ingen ting i kannene. Dette var litt for lite for turen neste dag. Vi gikk en tur langs kaiene for å se om det var mulig å finne en plass vi kunne fylle før avgang neste dag. Etter å ha vært i kontakt med havnesjefen viste seg at det i Esbjerg ikke var bunkrings stasjon for fritidsbåter. Vår plan var å ta taxi til nærmeste bensinstasjon med kannene og fylle opp på denne måten.
Vel tilbake i Havnen traff vi en meget vennlig mann som tilbød seg å kjøre oss til nærmeste stasjon slik at vi kunne fylle opp tankene våre (58 l) Det ville gi oss 150 l på tanken. Dette hvar tilstrekkelig. Vi hadde planer om å fylle helt opp når vi nådde Helgoland diesel er billigere.
Esbjerg var en industrihavn hvor all industri var lokalisert ut mot sjøen med byen og sentrum bak. Det var spesielt som service havn for hav vind og olje industrien byen hadde vokst. Fra sjøsiden var den lite sjarmerende og vi kommer nok ikke tilbake der sjøveien.
28.mai
Vi forlot Esbjerg kl 09.00 og hadde egentlig tenkt en tur på ca 5 timer til Rømø litt lenger syd, men pga av værutsiktene de neste dagene bestemte vi oss for å gå helt til Helgoland. Dette ville bli en tur på ca 12.timer. Vi gikk ut i regn, men det ble etterhvert sol og fint vær. Vi fikk rolig sjø og gikk med storseil og motor.
Da vi kom til Helgoland var det ingen ledige kaiplasser. Båten som gikk inn før oss hadde tatt den siste. Det var en alene seiler i en Halberg Rassy 45. Vi fortøyde utenpå ham. Det gikk greit og det var en hyggelig tysk seiler som seilte alene meste parten av tiden. Han hadde heist en japansk flagg vimpel som han forklarte med at det var tegnet som soloseilerne brukte.
Vi tok en runde i havnen, men det ble raskt mørkt så vi var tilbake i båten ca kl 23.30.
Helgoland er to øyer i Nordsjøen, cirka 70 kilometer utenfor vestkysten av Schleswig-Holstein. Øyene har en befolkning på omkring 1 650 personer, hovedsakelig frisere.
Hovedøya, Hauptinsel, er på 1,0 kvadratkilometer, og øst for denne ligger Düne som er på 0,7 kvadratkilometer. Frem til 1720 var Helgoland éi øy, men en storm ødela den naturlige forbindelsen og delte den i to. Helgolands høyeste punkt ligger på hovedøya og er 61 meter over havet. Navnet Helgoland er nedertysk og betyr «hellig land».
Under andre verdenskrig forble øyboerne på Helgoland, men 18. april 1945 angrep britiske bombefly øya og la husene i grus. Sivilbefolkningen søkte vern i naturlige bergformasjoner, og de fleste av de 128 menneskene som ble drept var antiluftskytspersonell. Øyene ble evakuert den påfølgende natten.
I etterkrigstiden ble øya, frem til 1952, brukt som skytefelt for krigsskip. 18. april 1947 detonerte Royal Navy 6800 tonn sprengstoff i forsøk på å rive hele hovedøya. De militære installasjonene der ble ødelagt, men øya besto. I 1952 ble øya tilbakeført til tyske myndigheter, som satte igang en større opprydning. Blant annet måtte store mengder blindgjengere fjernes.
Øya er nå et feriested og nyter godt av skattefritak. Store deler av økonomien er tuftet på taxfree-salg av tobakk, alkohol og parfyme til turistene. Helgoland er bilfri, og det går ferge til Hamburg, Büsum, Cuxhaven og Bremerhaven. Hver sommer arrangeres det seilregattaer ved Helgoland. (Wikipedia)
Natten til 29. mail blåste det opp med vind opp i 10-13 ms inne i havnen. Dette gav oss en utfordring. Fenderne mellom båtene forskjøv seg og vi slo inn i nabobåten og skrapet av litt Hallberg Rassy maling. Vi måtte ut ørundt 02.30 og få på plass flere fendere både mellom båtene og mellom innerste båt og land. Det var en tung jobb da det båtene blåste mot kanen og hverandre. Jeg vekket Frode og vi to sammen med seileren i nabobåten klarte å få dette på plass etter litt slit. Resten av natten gikk greit og vinden løyet av utover morgenen den 29.
29.mai.
Det var regn over øyene, men vi bestemte oss for å ta en tur. Jeg var på havnekontoret og betalte havneleie for to dager og vi var rundt i taxfree butikkene og sjekket priser. Det var ikke så billig som vi hadde forestilt oss. Vi hadde behov for litt påfyll av matvarer og fant en grei matbutikk hvor vi fikk tak i det vi trengte. Vi var innstilt på å spise ute, men det var vanskelig å få plass på spisestedene antakelig pga båtturister fra en cruisebåt som lå for anker utenfor og kjørte turister inn i havnen. Det ble til at jeg laget mat i båten .mens Frode og Bassi kjørte frem og tilbake til dieselutsalget og kjøpte diesel i kannene. Vi fikk fylt opp tanken + alle kannene vi har med oss.
Etter mat var været endret seg til varmt fint sommervær. Vi gikk en tur opp på øyen og fikk en fin rundtur som endte med Brann kamp fra kl 19.00. Det var nå kommet en båt utenpå oss. Litt snacks til kampen og tidlig til køys. for å være klar til turen mot Cuxhafen dagen etter. Værmeldingen var grei og vi håpet på å kunne seile det meste av veien.
Vår opplevelse av Helgoland var blandet. Det andre platået var hyggelig og hadde fine turveier. Nede ved havnen var det ikke så hyggelig. Prisene var heller ikke mye å rope hurra for. Dieselen var noe billigere, men ikke superbillig.
30.mai
Vi hadde avtalt med nabobåten at vi skulle gå kl 09.00. Det var fortsatt litt vind mot kaien. Båten utenfor oss kom greit i fra oss, vi hadde noe mer utfordringer da det var grunt akter for oss. vi kom oss fra, men var nær ved å henge oss opp i naboens påhengsmotor som var festet litt langt ute på siden. Det gikk heldigvis greit. Turen startet med fulle seil og en en fart på rundt 5 knop.
Vinden avtok utover dagen og vi tok inn forseilet og gikk for motor og stor seil innover mot Elben utløpet. Det var svært mye trafikk og mange båter som lå og ventet på å komme inn i Kielkanalen eller å komme inn til Hamburg. Vi manøvrerte fint innover og holdt siden vår slik at vi ikke var til noen hinder for de store båtene.
Cuxhafen ligger på vestsiden ved utløpet av Elben. Den har ca 50.tusen innbyggere og er en relativt ung by. Den fikk bystatus i 1907.
Vi kom greit på plass i den fine havnen i Cuxhafen og hadde oss en god tur på byen etter at vi hadde spist fiskekaker middag. Det var et lite stykke å gå inn til byen som hadde sine handlegater og torg uten at dette var noe spesielt. Etter liten rundtur i byen og i en slottspark satt vi kursen hjemover mot båten. På veien var vi innom restauranten “Kulinaria” som vi hadde fått anbefalt av noen tyske seilere i Egersund. Det var en god opplevelse å få schnitzel til kvelds.
Det vi har opplevd en rekke ganger er at vi ikke kan betale med kort, men må ha kontanter. Dette er helt vanlig her har vi fått høre. Vi tenker at dette burde vært opplyst om før vi bestiller, men det blir det ikke.
31.mai
Vi hadde sen frokost og slappet av i båten før vi var på handletur til LIDL. Litt på fyll av de viktigste matvarene var nødvendig. Været skiftet mellom sol og varme og regnbyer. Vel tilbake i båten hadde vi en god lunsj med ferske rundstykker og godt pålegg.
Har vært inne hos der Hafenmaster og fått informasjon om strømmenm i Elben og en brosjyre om kjøre regler i Kielkanalen. Vi har også vært på internett og lest oss opp på kjøre reglene og ikke minst inn og utgang av slusene. Vi har vært i sluser tidligere, men ikke noen hvor en går inn sammen med store skip. Vi er spent på dette, men vi har fått gode råd også om når vi kan gå innover fra Cruxhafen til Brunsbuttel i medstrøm.
I kveld skal vi spise på Kulinaria hvor vi var i går kveld. Schnitzlene gav mersmak ! Vi har bestilt bord til kl 18.00.